Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Graham Scott
    Guest

    ID3 tags and slimserver....

    Two albums:

    both have full sets of ID3v1.1 and ID3v2.x tags. One album comes up in
    the playlists as:

    1. "1.Track 1" by Artist from Album
    2. "2.Track 2" by Artist from Album
    etc

    which is what I would expect

    while the other displays as:

    1."1.Artist-Track 1" by Artist from Album
    2."2.Artist-Track 2" by Artist from Album

    I've seen this behaviour in both the web interface and the squeezebox
    display. MP3 Tag Database is set to Don't Cache.

    I can't see an obvious reason as to why this may be happening. A restart
    of the server appeared to cure the problem, but it was back by track 2
    of a playlist. It's causing grief beta-testing the new windows
    audioscrobbler plugin as it's submitting tracks with the wrong filename.
    Here's an example of the plugin output:

    a[27]=The%20Thrills&b[27]=So%20Much%20For%20The%20City&t[27]=Santa%20Cruz%20(You're%20Not%20That%20Far)&l[27]=232&i[27]=2004-01-20%2019%3a58%3a42&m[27]=0&
    a[28]=The%20Thrills&b[28]=So%20Much%20For%20The%20City&t[28]=The%20Thrills%20-%20Big%20Sur&l[28]=187&i[28]=2004-01-20%2020%3a01%3a44&m[28]=0&



    Has anyone come across this before, and is did they find a solution? I'm
    tempted to just strip out all ID3v1.1 tags but hopefully there's a
    better way.

    There's a composite screenshot of the difference at
    http://g.hindsight.it/slim_web_compare.jpg showing the problem in the
    fishbone skin if that makes my explanation any clearer...

  2. #2
    Graham Scott
    Guest

    ID3 tags and slimserver....

    forgot to mention:

    running SlimServer_v2004-01-11 on Win XP

  3. #3
    Gadfly, Former Founder Slim Devices dean's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    San Francisco, CA
    Posts
    4,427

    ID3 tags and slimserver....

    Can you send me one of the tracks to try here?


    On Jan 20, 2004, at 12:13 PM, Graham Scott wrote:

    > Two albums:
    >
    > both have full sets of ID3v1.1 and ID3v2.x tags. One album comes up in
    > the playlists as:
    >
    > 1. "1.Track 1" by Artist from Album
    > 2. "2.Track 2" by Artist from Album
    > etc
    >
    > which is what I would expect
    >
    > while the other displays as:
    >
    > 1."1.Artist-Track 1" by Artist from Album
    > 2."2.Artist-Track 2" by Artist from Album
    >
    > I've seen this behaviour in both the web interface and the squeezebox
    > display. MP3 Tag Database is set to Don't Cache.
    >
    > I can't see an obvious reason as to why this may be happening. A
    > restart of the server appeared to cure the problem, but it was back by
    > track 2 of a playlist. It's causing grief beta-testing the new windows
    > audioscrobbler plugin as it's submitting tracks with the wrong
    > filename. Here's an example of the plugin output:
    >
    > a[27]=The%20Thrills&b[27]=So%20Much%20For%20The%20City&t[27]=Santa%20Cr
    > uz%20(You're%20Not%20That%20Far)&l[27]=232&i[27]=2004-01
    > -20%2019%3a58%3a42&m[27]=0&
    > a[28]=The%20Thrills&b[28]=So%20Much%20For%20The%20City&t[28]=The%20Thri
    > lls%20-%20Big%20Sur&l[28]=187&i[28]=2004-01-20%2020%3a01%3a44&m[28]=0&
    >
    >
    >
    > Has anyone come across this before, and is did they find a solution?
    > I'm tempted to just strip out all ID3v1.1 tags but hopefully there's a
    > better way.
    >
    > There's a composite screenshot of the difference at
    > http://g.hindsight.it/slim_web_compare.jpg showing the problem in the
    > fishbone skin if that makes my explanation any clearer...
    >
    >
    >

  4. #4
    DaveS
    Guest

    ID3 tags and slimserver....

    Graham Scott <g-OId5NnwWEmEmHH771XGohA (AT) public (DOT) gmane.org> wrote:

    > Two albums:
    >
    > both have full sets of ID3v1.1 and ID3v2.x tags. One album comes up in
    > the playlists as:
    >
    > 1. "1.Track 1" by Artist from Album
    > 2. "2.Track 2" by Artist from Album
    > etc
    >
    > which is what I would expect
    >
    > while the other displays as:
    >
    > 1."1.Artist-Track 1" by Artist from Album
    > 2."2.Artist-Track 2" by Artist from Album
    >
    > I've seen this behaviour in both the web interface and the squeezebox
    > display. MP3 Tag Database is set to Don't Cache.
    >
    > I can't see an obvious reason as to why this may be happening. A restart of the
    > server appeared to cure the problem, but it was back by track 2 of a
    > playlist. It's causing grief beta-testing the new windows audioscrobbler plugin
    > as it's submitting tracks with the wrong filename. Here's an example of the
    > plugin output:
    >
    > a[27]=The%20Thrills&b[27]=So%20Much%20For%20The%20City&t[27]=Santa%20Cruz%20(You're%20Not%20That%20Far)&l[27]=232&i[27]=2004-01-20%2019%3a58%3a42&m[27]=0&
    > a[28]=The%20Thrills&b[28]=So%20Much%20For%20The%20City&t[28]=The%20Thrills%20-%20Big%20Sur&l[28]=187&i[28]=2004-01-20%2020%3a01%3a44&m[28]=0&
    >
    >
    >
    > Has anyone come across this before, and is did they find a solution? I'm tempted
    > to just strip out all ID3v1.1 tags but hopefully there's a better way.
    >
    > There's a composite screenshot of the difference at
    > http://g.hindsight.it/slim_web_compare.jpg showing the problem in the fishbone
    > skin if that makes my explanation any clearer...


    I was just about to post a question about this. Based on what I've
    been able to determine this is caused by winamp playlists (at least for
    me anyway):

    slimserver 5.0.1, winXP pro

    I have a lot of playlists that I've created with winamp and am accessing
    through slimserver. The problem is, after the playlist is read, the
    Title for the song (as pulled from the id3 tag) get replaced by the
    #EXTINF line from the playlist.

    Maybe an example would help:

    If I have a playlist with:
    #EXTM3U
    #EXTINF:372,The Cars - Let's Go
    C:\music\The Cars - Let's Go.mpg

    Normally the song info shows
    Title: Let's Go
    Artist: The Cars

    After reading the playlist, song info shows
    Title: The Cars - Let's Go
    Artist: The Cars

    The messed up title also appears in song listings.

    --
    DS

  5. #5
    Tony Hehr
    Guest

    ID3 tags and slimserver....

    I have the same problem, but it doesn't seem to matter what sort of playlist
    I'm using. I only have the problem on tracks that are tagged with both
    ID3v1.1 and ID3v2.3.0. If I remove one of the tags (it doesn't seem to
    mater which) the problem is gone. Also, I don't see the problem on all of
    my ID3v1.1 / ID3v2.3.0 tagged files (just a high percentage of them).

    >
    > I was just about to post a question about this. Based on what I've
    > been able to determine this is caused by winamp playlists (at least for
    > me anyway):
    >
    > slimserver 5.0.1, winXP pro
    >
    > I have a lot of playlists that I've created with winamp and am accessing
    > through slimserver. The problem is, after the playlist is read, the
    > Title for the song (as pulled from the id3 tag) get replaced by the
    > #EXTINF line from the playlist.
    >
    > Maybe an example would help:
    >
    > If I have a playlist with:
    > #EXTM3U
    > #EXTINF:372,The Cars - Let's Go
    > C:\music\The Cars - Let's Go.mpg
    >
    > Normally the song info shows
    > Title: Let's Go
    > Artist: The Cars
    >
    > After reading the playlist, song info shows
    > Title: The Cars - Let's Go
    > Artist: The Cars
    >
    > The messed up title also appears in song listings.
    >
    > --
    > DS
    >
    >

  6. #6
    Graham Scott
    Guest

    ID3 tags and slimserver....

    I'd have to agree with you Tony. I've seen it with playlists created by
    both Winamp and CDex which does not use #EXTINF. I've been digging
    around the WInamp forums and there seems to be a school of thought which
    suggests Windows Media Player 9 may be a possible culprit. Digging
    through the WMP docs reveal this:

    > Changes made to files when media information is updated
    > When you copy tracks from audio CDs or when you copy other types of music files to Media Library, the Player automatically obtains related media information if the Update my music files (WMA and MP3 files) by retrieving missing media information from the Internet check box is selected and your computer is connected to the Internet.
    >
    > You can also manually add and edit media information.
    >
    > Media information is stored in both the files and the Media Library database.
    >
    > When the Player automatically retrieves media information, it may make the following changes to your files:
    >
    > By default, missing media information is appended to any existing media information in your audio files.
    > Media information is added to the files in the form of tags. For example, the Player may add the following tag to an audio file: <artist name=Beethoven>.
    > Album art is added to files and music folders in your My Music folder.
    > The date modified is changed when media information is edited or obtained.
    > In addition, if the Rename and rearrange music using media information check box is selected, changes to media information in your files may cause the files to be moved to another location in Media Library and to another location in the folder to which the files were copied.


    I'm not sure if this happens in the background just when Media Player is
    running or if it's happening all the time in Windows. Of course, if it's
    playing fair then it should just be changing the ID3 tags, which is
    obviously not the case - so this may just be a red herring.

    I'll keep digging....

    Graham


    Tony Hehr wrote:
    > I have the same problem, but it doesn't seem to matter what sort of playlist
    > I'm using. I only have the problem on tracks that are tagged with both
    > ID3v1.1 and ID3v2.3.0. If I remove one of the tags (it doesn't seem to
    > mater which) the problem is gone. Also, I don't see the problem on all of
    > my ID3v1.1 / ID3v2.3.0 tagged files (just a high percentage of them).
    >
    >
    >>I was just about to post a question about this. Based on what I've
    >>been able to determine this is caused by winamp playlists (at least for
    >>me anyway):
    >>
    >>slimserver 5.0.1, winXP pro
    >>
    >>I have a lot of playlists that I've created with winamp and am accessing
    >>through slimserver. The problem is, after the playlist is read, the
    >>Title for the song (as pulled from the id3 tag) get replaced by the
    >>#EXTINF line from the playlist.
    >>
    >>Maybe an example would help:
    >>
    >>If I have a playlist with:
    >>#EXTM3U
    >>#EXTINF:372,The Cars - Let's Go
    >>C:\music\The Cars - Let's Go.mpg
    >>
    >>Normally the song info shows
    >>Title: Let's Go
    >>Artist: The Cars
    >>
    >>After reading the playlist, song info shows
    >>Title: The Cars - Let's Go
    >>Artist: The Cars
    >>
    >>The messed up title also appears in song listings.
    >>
    >>--
    >>DS
    >>
    >>

  7. #7
    DaveS
    Guest

    ID3 tags and slimserver....

    DaveS <davls-EynCeXvFgoheoWH0uzbU5w (AT) public (DOT) gmane.org> wrote:

    > Graham Scott <g-OId5NnwWEmEmHH771XGohA-XMD5yJDbdMReXY1tMh2IBg (AT) public (DOT) gmane.org> wrote:
    >
    >> Two albums:
    >>
    >> both have full sets of ID3v1.1 and ID3v2.x tags. One album comes up in
    >> the playlists as:
    >>
    >> 1. "1.Track 1" by Artist from Album
    >> 2. "2.Track 2" by Artist from Album
    >> etc
    >>
    >> which is what I would expect
    >>
    >> while the other displays as:
    >>
    >> 1."1.Artist-Track 1" by Artist from Album
    >> 2."2.Artist-Track 2" by Artist from Album
    >>
    >> I've seen this behaviour in both the web interface and the squeezebox
    >> display. MP3 Tag Database is set to Don't Cache.
    >>
    >> I can't see an obvious reason as to why this may be happening. A restart of the
    >> server appeared to cure the problem, but it was back by track 2 of a
    >> playlist. It's causing grief beta-testing the new windows audioscrobbler plugin
    >> as it's submitting tracks with the wrong filename. Here's an example of the
    >> plugin output:
    >>
    >> a[27]=The%20Thrills&b[27]=So%20Much%20For%20The%20City&t[27]=Santa%20Cruz%20(You're%20Not%20That%20Far)&l[27]=232&i[27]=2004-01-20%2019%3a58%3a42&m[27]=0&
    >> a[28]=The%20Thrills&b[28]=So%20Much%20For%20The%20City&t[28]=The%20Thrills%20-%20Big%20Sur&l[28]=187&i[28]=2004-01-20%2020%3a01%3a44&m[28]=0&
    >>
    >>
    >>
    >> Has anyone come across this before, and is did they find a solution? I'm tempted
    >> to just strip out all ID3v1.1 tags but hopefully there's a better way.
    >>
    >> There's a composite screenshot of the difference at
    >> http://g.hindsight.it/slim_web_compare.jpg showing the problem in the fishbone
    >> skin if that makes my explanation any clearer...

    >
    > I was just about to post a question about this. Based on what I've
    > been able to determine this is caused by winamp playlists (at least for
    > me anyway):
    >
    > slimserver 5.0.1, winXP pro
    >
    > I have a lot of playlists that I've created with winamp and am accessing
    > through slimserver. The problem is, after the playlist is read, the
    > Title for the song (as pulled from the id3 tag) get replaced by the
    > #EXTINF line from the playlist.
    >
    > Maybe an example would help:
    >
    > If I have a playlist with:
    > #EXTM3U
    > #EXTINF:372,The Cars - Let's Go
    > C:\music\The Cars - Let's Go.mpg
    >
    > Normally the song info shows
    > Title: Let's Go
    > Artist: The Cars
    >
    > After reading the playlist, song info shows
    > Title: The Cars - Let's Go
    > Artist: The Cars
    >
    > The messed up title also appears in song listings.
    >
    > --
    > DS


    I did some digging around and found Slim/Formats/Parse.pm which looks to
    be handling playlist files.
    Sub M3U has the following

    if ($entry =~ /^#EXTINF:.*?,(.*)$/) {
    $title = $1;
    }

    and further down

    if (defined($title)) {
    Slim::Music::Info::setTitle($entry, $title);
    $title = undef;
    }

    I'm no perl expert but this seems to be the cause of the problem I've
    been having, namely playlist EXTINF names overriding the cached song
    titles read from id3 tags.
    Since winamp always puts "artist - song title" as the title in the
    playlist, I get messed up listings when browsing.

    Is there any way this behaviour could be altered or at least made
    optional?

    --
    DS

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •