Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Vancouver, Canada.
    Posts
    2

    What is considered enough Ram for Slimsever?

    Hi, I bought the new slim server, and have put together a Pentium D 2.8 Gig for the server, with just under a 2 Terabyte raid 5 drive. I saw the FAQ’s and it's pretty vague on how much ram is required. My Question is that I am going to be having a lot of MP3's...A lot. I mean a really large amount.<Grin>
    Is one Gig enough ram for this or am I kidding myself.
    I am new to this so figured someone might have some suggestions for me.
    Thanks so much in advance for any help you can provide me.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    UK
    Posts
    385
    1 gig should be fine - especially if the server is dedicated to this use only - you're unlikely to get a lot of benefit from having much more. In normal use you'll only be playing songs one by one, regardless of how many you have - though music shuffling and to some extent music browsing can be affected by the amount of memory.

  3. #3
    Senior Member servies's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Groenlo, the Netherlands
    Posts
    252
    I'm using a Pentium III 800MHz with 512MB ram, running Fedora Core 5. I use it as mailserver (including virusscanner, blacklisting and greylisting), webserver, fileserver, databaseserver, dns-server, dhcp server and some more minor stuff. It's running slimserver without a problem.
    Compared to my server your specs are overkill... So I think it'll be enough...

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    247
    Quote Originally Posted by servies View Post
    I'm using a Pentium III 800MHz with 512MB ram, running Fedora Core 5. I use it as mailserver (including virusscanner, blacklisting and greylisting), webserver, fileserver, databaseserver, dns-server, dhcp server and some more minor stuff. It's running slimserver without a problem.
    Compared to my server your specs are overkill... So I think it'll be enough...
    I have a dedicated machine with an 800MHz PIII and 256MB running win2k3. My only complaint is slow load times on the web interface, otherwise, it's flawless.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    1,283

    What is considered enough Ram for Slimsever?

    GenPatton wrote:
    > Hi, I bought the new slim server, and have put together a Pentium D 2.8
    > Gig for the server, with just under a 2 Terabyte raid 5 drive. I saw
    > the FAQ’s and it's pretty vague on how much ram is required. My
    > Question is that I am going to be having a lot of MP3's...A lot. I mean
    > a really large amount.<Grin>
    > Is one Gig enough ram for this or am I kidding myself.
    > I am new to this so figured someone might have some suggestions for
    > me.
    > Thanks so much in advance for any help you can provide me.
    >


    You left out a few crucial datapoints. Will you be running the latest
    Vista or OS/X Lion or a headless (and X-less) Linux setup? That makes a
    huge difference in memory requirements. For the latter, 1GB is overkill
    just for serving music.

    Regards,
    Peter


  6. #6
    Senior Member Pale Blue Ego's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    North Florida
    Posts
    1,265
    1 GB should be fine, even for a Windows-based server.

  7. #7
    Senior Member sfraser's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    253
    91,000 songs with 750Meg of RAM

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Vancouver, Canada.
    Posts
    2

    Thanks for the help!

    Great!

    Got all your suggestions.
    As to running Vista, I would rather crawl on broken glass.
    I will be running Win XP Pro or Win2k3.
    Thanks again for all who replied and your kind help.
    I decided on getting two gigs of ram just to be sure.

  9. #9
    Senior Member sfraser's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    253
    Quote Originally Posted by GenPatton View Post
    Great!

    Got all your suggestions.
    As to running Vista, I would rather crawl on broken glass.
    I will be running Win XP Pro or Win2k3.
    Thanks again for all who replied and your kind help.
    I decided on getting two gigs of ram just to be sure.
    Yea thats the nice thing about RAM, it's not expensive, so you don't have to ponder to long, just do it.

    Cheers,

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    1,283

    Re: What is considered enough Ram for Slimsever?

    sfraser wrote:
    > GenPatton;173190 Wrote:
    >
    >> Great!
    >>
    >> Got all your suggestions.
    >> As to running Vista, I would rather crawl on broken glass.
    >> I will be running Win XP Pro or Win2k3.
    >> Thanks again for all who replied and your kind help.
    >> I decided on getting two gigs of ram just to be sure.
    >>

    >
    > Yea thats the nice thing about RAM, it's not expensive, so you don't
    > have to ponder to long, just do it.
    >



    For some reason youy never seem to regret buying too much

    Regards,
    Peter


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •