Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    The South, UK
    Posts
    446

    Touch "Average" Volume Level

    I tend to listen to music from my Touch with no auto replay gain applied, volume set to 100%, and adjust the volume to suit on my amp.

    I notice that the volume from the touch in this configuration is noticeably lower (so at least 3dB) when compared with other line sources, so the question arises, is there anyway in the software/plugins etc to force the Touch output higher?

    I have tried auto gain but I find that it generally lowers the overall volume of everything, this is fine on my SB radios, but on my Touch I prefer things a little louder.

    No worries if this can't be done, I can always turn the volume up a little, or put a small gain stage in the Touch line feed, just curious to know.
    Location 1: LMS 8.3 on Win 10 Brix Server, x3 SB Radios, x1 Touch, x1 Controller : Location 2: LMS 8.3 on Win 10 Brix Server, x2 SB Radios, x1 Duet Receiver, x1 Controller : Alexa Mediaserver Smart Skill, Material Android, SqueezeliteX control

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    5,354
    Which output on the Touch is being used ?

    ronnie

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    The South, UK
    Posts
    446
    The analogue output
    Location 1: LMS 8.3 on Win 10 Brix Server, x3 SB Radios, x1 Touch, x1 Controller : Location 2: LMS 8.3 on Win 10 Brix Server, x2 SB Radios, x1 Duet Receiver, x1 Controller : Alexa Mediaserver Smart Skill, Material Android, SqueezeliteX control

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    UK, Nottinghamshire
    Posts
    631
    Is this present when playing your local library or just the online services?

    There is remote streams gain (I think default at - 5db) setting which applies to Internet radio and most likely online streaming spotty Tidal etc..

    Tbh I probably had similar reflection with one of my SB touch which is connected to amp next to other (louder) sources some point in past.. Hmm
    3x Squeezebox Touch, 4x Squeezebox Radio, Squeezelite (RPi 3B with HiFiBerry DAC+Pro on OSMC), Material Skin Apk, Squeeze Commander, Logitech Media Server Version: 8.2.0 with Material Skin (Docker in DS218+)

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    9,715
    Quote Originally Posted by Jaca View Post
    Is this present when playing your local library or just the online services?

    There is remote streams gain (I think default at - 5db) setting which applies to Internet radio and most likely online streaming spotty Tidal etc..

    Tbh I probably had similar reflection with one of my SB touch which is connected to amp next to other (louder) sources some point in past.. Hmm
    The remote stream gain is only applied if replaygain is enabled though.

    Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    5,354
    The analogue output is similar to a CD player

    Measured at its RCA output jacks, the Squeezebox Touch's maximum output level at 1kHz was 2.06V, which meets the CD standard. The output preserved absolute polarity (ie, was non-inverting), and was sourced from an impedance of 599 ohms at high and midrange frequencies
    https://www.stereophile.com/content/...r-measurements

    So if all the volume software is set at 100% there should be little difference

    To which input is it connected on the amplifier, and to which other input sources are you making the comparison?

    Which amplifier are you using?

    ronnie
    Last edited by Man in a van; 2022-05-30 at 00:52.

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    The South, UK
    Posts
    446
    Quote Originally Posted by Man in a van View Post
    The analogue output is similar to a CD player



    https://www.stereophile.com/content/...r-measurements

    So if all the volume software is set at 100% there should be little difference

    To which input is it connected on the amplifier, and to which other input sources are you making the comparison?

    Which amplifier are you using?

    ronnie
    It's a home made valve amp, class A, ECC83, EL34.

    So I know all the inputs are the same 'cos I made it! It's a simple matter to put a bit more gain in the SBT pre amp stage, I was just curious if there was an adjustment in the touch/LMS, it appears not.

    Thanks all for looking into this :-)
    Location 1: LMS 8.3 on Win 10 Brix Server, x3 SB Radios, x1 Touch, x1 Controller : Location 2: LMS 8.3 on Win 10 Brix Server, x2 SB Radios, x1 Duet Receiver, x1 Controller : Alexa Mediaserver Smart Skill, Material Android, SqueezeliteX control

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    9,715
    Quote Originally Posted by staresy View Post
    It's a home made valve amp, class A, ECC83, EL34.

    So I know all the inputs are the same 'cos I made it! It's a simple matter to put a bit more gain in the SBT pre amp stage, I was just curious if there was an adjustment in the touch/LMS, it appears not.

    Thanks all for looking into this :-)
    Out of curiosity which sources are louder than the Touch?

    Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    9,715
    Another thought came to mind. What is the input impedance of your amp? I had an Arcam Alpha 9 at one point with an input impedance of 5kohms. Switching the Tape Monitor on and off used to give a noticeable change in volume.

    Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    5,354
    Quote Originally Posted by staresy View Post
    I was just curious if there was an adjustment in the touch/LMS, it appears not.

    Thanks all for looking into this :-)

    There is volume setting on the Touch for 100% output

    and also in LMS Player Audio Settings

    ronnie

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •