Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 33 of 34 FirstFirst ... 2331323334 LastLast
Results 321 to 330 of 334
  1. #321
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,607
    @mr-b

    The outputs listed seem to indicate that the dac hat is not being recognised.

    To confirm it is working, I suggest you use the HiFIberry OS.

    Or

    Edit pCP

    The overlay required, according to the data sheet is

    Configuration
    Overlay for config.txt:
    dtoverlay=hifiberry-dacplus

    ronnie

  2. #322
    Senior Member mr-b's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    UK
    Posts
    643
    Tx - HifiberryOS just worked (after I'd worked out that it doesn't support USB booting) with BT (HAT LED lights up and audio is heard fine) but I can't see any way to integrate it with LMS.
    I did like the Volume Limit dB setting though as this acts as a very useful eardrum/speaker protector with active monitors!

    I'm afraid I didn't understand the PCP overlay part of your reply, plus I couldn't see anything relevant in the UI, nor the PCP docs. Also which datasheet supplies that info?

  3. #323
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,607
    Quote Originally Posted by mr-b View Post
    Tx - HifiberryOS just worked (after I'd worked out that it doesn't support USB booting) with BT (HAT LED lights up and audio is heard fine) but I can't see any way to integrate it with LMS.
    I did like the Volume Limit dB setting though as this acts as a very useful eardrum/speaker protector with active monitors!

    I'm afraid I didn't understand the PCP overlay part of your reply, plus I couldn't see anything relevant in the UI, nor the PCP docs. Also which datasheet supplies that info?


    Here is the data sheet link

    https://www.hifiberry.com/docs/data-...-dac2-pro-xlr/

    The Hifiberry OS has Squeezelite

    With regard to the overlay:

    I mean that you should check that pCP is indeed, loading the correct overlay.

    First, using Hifiberry OS, you should be able to find the loaded overlay and verify that it is the one in the data sheet.

    Then, in the pCP install the nano extension (unless you are happy with vi;

    In Squeezelite settings select what you think is the appropiate Audio Output Setting,

    HiFIBerry DAC2HD (and Pro)
    looks likely.

    Install that and reboot

    If it does not work, SSH into the pCP

    https://docs.picoreplayer.org/how-to/edit_config_txt/

    and see which overlay is loaded, it will be at the bottom of the page.

    If it is different to the one that works with the HIfiberry OS then replace it, save and exit.

    then type

    pcp br

    and press the enter key

    See if it works

    ronnie

    It might be a good idea to download a fresh image of pCP and make a new image (also clear your browser cache). In fact I would try this first as it often seems to work.
    Last edited by Man in a van; 2021-09-12 at 10:57. Reason: Correct link url

  4. #324
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2021
    Posts
    1
    Hello

    CM4 or RPI 3B+
    DAC USB or I2S AD1865R NOS DAC (Altera Cyclone IV)
    plugin - DSDPlayer (v1.07)


    when playing DSD files dsf, dff (2.8 or 5.6) a very high noise level is heard, about 6dB lower than the useful signal.

    Please help with the confuguration

  5. #325
    Senior Member mr-b's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    UK
    Posts
    643
    Tx Ronnie

    Following https://docs.picoreplayer.org/how-to/edit_config_txt/

    I couldn't find config.txt, or anything else unfortunately.

    mount says it's mounted:
    /dev/mmcblk0p1 on /mnt/mmcblk0p1 type vfat (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1001,gid=50,fmask=00 00,dmask=0000,allow_utime=0022,codepage=437,iochar set=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro)

    but

    tc@pcp-xlr:/mnt/mmcblk0p1$ ls -al
    total 0
    drwxr-xr-x 2 root root 40 Jan 1 1970 ./
    drwxr-xr-x 4 root root 80 Jan 1 1970 ../

    Hmmm.

    But then I changed the Output device back to HifiBerry DAC+, saved, tried a test track and magically audio worked!
    The output setting is hw:CARD=sndrpihifiberry,DEV=0

    So did HifiBerry OS enable something on the card?
    Still confused, but at least it's working now!

  6. #326
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,607
    Quote Originally Posted by mr-b View Post
    Tx Ronnie

    Following https://docs.picoreplayer.org/how-to/edit_config_txt/

    I couldn't find config.txt, or anything else unfortunately.

    mount says it's mounted:
    /dev/mmcblk0p1 on /mnt/mmcblk0p1 type vfat (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1001,gid=50,fmask=00 00,dmask=0000,allow_utime=0022,codepage=437,iochar set=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro)

    but

    tc@pcp-xlr:/mnt/mmcblk0p1$ ls -al
    total 0
    drwxr-xr-x 2 root root 40 Jan 1 1970 ./
    drwxr-xr-x 4 root root 80 Jan 1 1970 ../

    Hmmm.

    But then I changed the Output device back to HifiBerry DAC+, saved, tried a test track and magically audio worked!
    The output setting is hw:CARD=sndrpihifiberry,DEV=0

    So did HifiBerry OS enable something on the card?
    Still confused, but at least it's working now!
    I have just corrected the link to the data sheet.

    Glad it's working.

    When the BSB superbikes finished I downloaded the HIFIBerry OS for a rpi 3b+ and tried it with a DIGI pro sound card

    I works without a hitch but I could not find the config.txt folder which contains the overlays, Dr. Google was no help.

    The working output setting is the default for a few of the hifiberry cards (and some others which use the same chip)

    This is mine

    Attachment 35722

    and this is the config

    Name:  config digi pro.png
Views: 432
Size:  63.1 KB

    All good

    ronnie

  7. #327
    Quote Originally Posted by Man in a van View Post
    you're very welcome

    ronnie
    An update on PI2AES. The ALLO Digione driver sounds better to me, so is a keeper. It did not stop the drop outs but the GUSTARD kept its lock, although I still needed to reboot. Removing underclocking didn't help, the RPI4 just ran a bit warmer. In the end, I tried a different LiIon battery to power the RPI4. So far, its been running 24 hrs without drop outs, so that could have been the issue all along.

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk

  8. #328
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,607
    Quote Originally Posted by fsger View Post
    An update on PI2AES. The ALLO Digione driver sounds better to me, so is a keeper. It did not stop the drop outs but the GUSTARD kept its lock, although I still needed to reboot. Removing underclocking didn't help, the RPI4 just ran a bit warmer. In the end, I tried a different LiIon battery to power the RPI4. So far, its been running 24 hrs without drop outs, so that could have been the issue all along.

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk

    If you can spare the time, I am interested to learn about your power arrangement for the PI2AES (is it an early version).

    I only know of a couple this side of the "pond".

    It's a bit expensive to try on a whim

    Thanks

    ronnie

  9. #329
    Quote Originally Posted by Man in a van View Post
    If you can spare the time, I am interested to learn about your power arrangement for the PI2AES (is it an early version).

    I only know of a couple this side of the "pond".

    It's a bit expensive to try on a whim

    Thanks

    ronnie
    I use a Meanwell PSU to provide 24V to the PI2AES. I bought the medical version which supposedly has a lower ripple current, but costs a few pounds more. Some people have bypassed the 24v section and powered the PI2AES from a 5v supply, but there is no protection of the board in this case.

    The RPI4 is powered with a Charmast battery pack. My trusty Ankaka battery is now being used to charge the Charmast...

    Mike at PI2Design is helpful if you have questions.

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk

  10. #330
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,607
    @fsger

    Thanks

    ronnie

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •