Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    6

    How to avoid server rescan after (re)start

    Every time LMS is (re)started (e.g. after updating a plugin) an automatic
    library rescan is triggered. Until recently this rescan stayed eternally at the
    "discoverying" state but couldn't find anything and I had to manually stop it.
    This problem doesn't persist anymore in the meantime.

    But how can this library rescan at every server (re)start be avoided?
    It is senseless as my library is automatically rescanned every night anyway.
    Last edited by marcaurel; 2021-06-10 at 12:00.

  2. #2
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,569

    How to avoid server rescan afterrestart

    > But how can this library rescan at every server (re)start be avoided?
    > It is senseless as my library is automatically rescanned every night
    > anyway.


    There shouldn't be any automatic rescan at startup. Please disable the
    nightly rescan and see whether it would still start a scan on restart.

    Are you using any online music service? What LMS version?

  3. #3
    Quote Originally Posted by mherger View Post
    > But how can this library rescan at every server (re)start be avoided?
    > It is senseless as my library is automatically rescanned every night
    > anyway.


    There shouldn't be any automatic rescan at startup. Please disable the
    nightly rescan and see whether it would still start a scan on restart.

    Are you using any online music service? What LMS version?
    I'm also seeing this scanning behaviour. My LMS (I have three, running on piCorePlayer) always do rescans when the LMS starts or restarts. I am not sure when this behaviour began, I'm certain it hasn't always done this, and I don't have automatic library scanning set up. I'm using 8.1.2. I also use Spotty.

    On the other hand, the rescan doesn't seem to disturb normal function of the server, so it hasn't really bothered me too much.

    Robert
    Home: Raspberry Pi 4/pCP7.0/LMS8.1.2/Material with files on QNAP TS-251A
    Touch > DacMagic 100 > Naim Audio Nait 3 > Mission 752 (plus Rega Planar 3 > Rega Fono Mini; Naim CD3)
    2 x Squeezebox Radios, 1 X Squeezebox 3 (retired), 1 x SqueezeAMP
    Office: LMS8.0.0 running on Raspberry Pi3; Raspberry Pi 3 player with touchscreen/piCorePlayer/IQaudIO DAC and Amp
    Portable: Raspberry Pi 3B/pCP7.0.1/LMS8.1.2/Material, files on Seagate portable drive, powered via power brick

  4. #4
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,569

    How to avoid server rescan after(re)start

    > I'm also seeing this scanning behaviour. My LMS (I have three, running

    Is it always on startup, or can it be a few minutes later, too?

    > on piCorePlayer) always do rescans when the LMS starts or restarts. I am
    > not sure when this behaviour began, I'm certain it hasn't always done
    > this, and I don't have automatic library scanning set up. I'm using
    > 8.1.2. I also use Spotty.


    Do you have the Online Music Library Integration plugin active and
    configured? That would trigger an (online music only) scan whenever
    something changes in your Spotify collection.

  5. #5
    Senior Member SpiderJon's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cardiff, Wales, UK
    Posts
    221
    Quote Originally Posted by Grumpy Bob View Post
    My LMS (I have three, running on piCorePlayer) always do rescans when the LMS starts or restarts. I am not sure when this behaviour began, I'm certain it hasn't always done this, and I don't have automatic library scanning set up.
    Fwiw, there's a brief discussion about getting pCP to automatically rescan on start-up (and, presumably, restart), back in 2016 on the "Linux / Unix" board here:

    https://forums.slimdevices.com/showt...-LMS-auto-scan

    I don't use piCorePlayer, so may be way off-beam Ś just posting about it in case it's tangentially helpful in diagnosing whatever the current problem is.
    Duet x 3, via various hi-fi. LMS on Raspberry Pi OS (Debian 10) on a Pi4.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Cheshire, UK
    Posts
    5,919
    Presumably the automatic rescan rules are based on Date/Time which isn't exactly a strong point of a Pi at boot up ??
    VB2.4 storage QNAP TS419p (NFS)
    Living Room Joggler & Pi4/Khadas -> Onkyo TXNR686 -> Celestion F20s
    Office Joggler & Pi3 -> Denon RCD N8 -> Celestion F10s
    Dining Room SB Boom
    Kitchen UE Radio (upgraded to SB Radio)
    Bedroom (Bedside) Pi Zero+DAC ->ToppingTP21 ->AKG Headphones
    Bedroom (TV) & Bathroom SB Touch ->Denon AVR ->Mordaunt Short M10s + Kef ceiling speakers
    Guest Room Joggler > Topping Amp -> Wharfedale Modus Cubes
    Everything controlled by iPeng & Material on iOS

  7. #7
    Senior Member kidstypike's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Brindle
    Posts
    4,664
    Quote Originally Posted by d6jg View Post
    Presumably the automatic rescan rules are based on Date/Time which isn't exactly a strong point of a Pi at boot up ??
    I seem to remember that the plugin "Simple Library Views" initiates a rescan at every server restart. There could be others - "Lazy Search"?
    Server - LMS 8.2.0 Pi4B 4GB/Argon one case/pCP 8.0.0 - 75K library, playlists & LMS cache on SSD (ntfs)
    Study - Pi4/pCP 8.0.0/Topping E30 DAC/Ruark MR1 Mk2
    Lounge - Pi2/pCP 8.0.0 > HiFiBerry DIGI+ > AudioEngine DAC1 > AVI DM5
    Dining Room - Pi3B/pCP/Bluetooth/Echo Show 8
    Garage - DAC32 > Edifier speakers

    Spares - 2xTouch, 1xSB Radio. 1xSB3, 6xRPi

  8. #8
    Quote Originally Posted by mherger View Post
    > I'm also seeing this scanning behaviour. My LMS (I have three, running

    Is it always on startup, or can it be a few minutes later, too?

    > on piCorePlayer) always do rescans when the LMS starts or restarts. I am
    > not sure when this behaviour began, I'm certain it hasn't always done
    > this, and I don't have automatic library scanning set up. I'm using
    > 8.1.2. I also use Spotty.


    Do you have the Online Music Library Integration plugin active and
    configured? That would trigger an (online music only) scan whenever
    something changes in your Spotify collection.
    The rescan seems to start as soon as LMS is running. I do use OMLI, but AFAIK the scan is for all changed files. Like I say, I'm not at all bothered by the start-up scan, just noting it happens to me too!
    Kidstypike suggests the Simple Library View may be responsible, and I do use that plugin.

    Robert
    Last edited by Grumpy Bob; 2021-06-11 at 01:11.
    Home: Raspberry Pi 4/pCP7.0/LMS8.1.2/Material with files on QNAP TS-251A
    Touch > DacMagic 100 > Naim Audio Nait 3 > Mission 752 (plus Rega Planar 3 > Rega Fono Mini; Naim CD3)
    2 x Squeezebox Radios, 1 X Squeezebox 3 (retired), 1 x SqueezeAMP
    Office: LMS8.0.0 running on Raspberry Pi3; Raspberry Pi 3 player with touchscreen/piCorePlayer/IQaudIO DAC and Amp
    Portable: Raspberry Pi 3B/pCP7.0.1/LMS8.1.2/Material, files on Seagate portable drive, powered via power brick

  9. #9
    Quote Originally Posted by kidstypike View Post
    I seem to remember that the plugin "Simple Library Views" initiates a rescan at every server restart. There could be others - "Lazy Search"?
    I use the Simple Library Views plugin so that might be the explanation.

    Robert
    Home: Raspberry Pi 4/pCP7.0/LMS8.1.2/Material with files on QNAP TS-251A
    Touch > DacMagic 100 > Naim Audio Nait 3 > Mission 752 (plus Rega Planar 3 > Rega Fono Mini; Naim CD3)
    2 x Squeezebox Radios, 1 X Squeezebox 3 (retired), 1 x SqueezeAMP
    Office: LMS8.0.0 running on Raspberry Pi3; Raspberry Pi 3 player with touchscreen/piCorePlayer/IQaudIO DAC and Amp
    Portable: Raspberry Pi 3B/pCP7.0.1/LMS8.1.2/Material, files on Seagate portable drive, powered via power brick

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    6
    It really seems that the plugin "Simple Library Views" was the culprit.

    I removed it and no more rescans.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •