Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Squeezelite on Raspberry Pi 4

    Hi,

    there are two screens connected to my pi4 plus audio via analog 3.5mm jack

    I did install Squeezelite on a Pi4 (Buster) with the apt-get install method.
    I switched default audio to card2 "Headphones" with raspi-config and rebooted.
    Squeezelite runns after reboot but I cannot hear any sound - even thought I am able to hear sounds from the browser or aplay.


    What else can I check?

    Thanks!

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Ireland
    Posts
    20,429
    IIRC "apt install squeezelite" is an "ancient" version of squeezelite.
    Install latest from https://sourceforge.net/projects/lms...ezelite/linux/

    Don't rely on default output device setting. Define an audio output device on squeezelite command line. If not sure, use the option to list available devices. Use the device with plughw: designation.

    Buster uses Pulseaudio - so if audio output is being shared by an application (E.g. desktop sound effects) you should be using sqeezelite built for pulse audio otherwise remove the device from pulseaudio control (e.g. use pavucontrol)

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,317
    I use Buster Desktop with squeezelite-alsa installed via the package manager.

    This is my setting for the headphone / audio jack output

    Name:  squeezelite.jpg
Views: 103
Size:  188.6 KB

    It's easy enough to update the squeezelite package, give me a poke

    ronnie

    One needs -a :::0 in the SB_EXTRA_ARGS

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Ireland
    Posts
    20,429
    Quote Originally Posted by Man in a van View Post
    One needs -a :::0 in the SB_EXTRA_ARGS
    Memory is going. I forgot that we went through this exact same issue a few weeks ago and determined that the "-a :::0" was the critical item.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    4,317
    Quote Originally Posted by bpa View Post
    Memory is going. I
    .
    It can't have done any further than mine

    Keep safe

    ronnie

  6. #6
    Quote Originally Posted by Man in a van View Post
    I use Buster Desktop with squeezelite-alsa installed via the package manager.

    This is my setting for the headphone / audio jack output
    [...]

    It's easy enough to update the squeezelite package, give me a poke

    ronnie

    One needs -a :::0 in the SB_EXTRA_ARGS
    Thanks! That worked for me!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •