Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Toronto area, Canada
    Posts
    1,407

    LMS and Win10 installation

    I've recently installed a Pi system with PiCorePlayer successfully, although it wasnt' pain free. The plan has been to continue using my Windows-based server for the time being if it could be upgraded from Win7 to Win10. So after the pCp was up and running I proceeded to upgrade my little FitPC3 (fanless, low power, limited RAM). The upgrade installed, and I then proceeded to upgrade LMS to V8.1.2. It appeared to install but just wouldn't work -- I'd open it to start, try to do something and it would crash.

    Then Windows proceeded to do at least one additional full upgrade, maybe two, with reboots.

    It appears that what happened is that I installed LMS in-between Windows updates, apparently after an update had started installation but before necessary re-boots had occurred. Aside from LMS not working, Windows itself was very slow.

    After all the Windows update stuff had completed, I uninstalled LMS completely and reinstalled from scratch. Both LMS and Windows are now working properly.

    The issue seems to be that when you install Win10 from the remaining "free-install" download site it installs an older version, and then requires what amounts to a further full upgrade to current version. It's not always clear that its not done upgrading.

    I thought there was a fundamental problem with my FitPC and Win10, but it turns out not to have been the case. All working fine now. I'll probably shift over to the pCp sometime in the not distant future, but it's good to know I have two different servers available.

    R
    LMS on a dedicated server (FitPC3)
    Transporter (Ethernet) - main listening, Onkyo receiver, Paradigm speakers
    Touch (WiFi) - home theater 5.1, Sony receiver, Energy speakers
    Boom 1 (WiFi) - work-space
    Boom 2 (WiFi) - various (deck, garage, etc.)
    Radio (WiFi) - home office
    Control - Squeeze Control (Android mobile), 2 Controllers (seldom used), Squeeze Remote (on Surface Pro 4)
    Touch x 1 - spare
    UE Radio x 1 - spare
    Boom x 1 - spare
    Controller x 1 - Spare
    Duet Receiver (backup)

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    United States, Florida
    Posts
    12,317
    Quote Originally Posted by RonM View Post
    I've recently installed a Pi system with PiCorePlayer successfully, although it wasnt' pain free. The plan has been to continue using my Windows-based server for the time being if it could be upgraded from Win7 to Win10. So after the pCp was up and running I proceeded to upgrade my little FitPC3 (fanless, low power, limited RAM). The upgrade installed, and I then proceeded to upgrade LMS to V8.1.2. It appeared to install but just wouldn't work -- I'd open it to start, try to do something and it would crash.

    Then Windows proceeded to do at least one additional full upgrade, maybe two, with reboots.

    It appears that what happened is that I installed LMS in-between Windows updates, apparently after an update had started installation but before necessary re-boots had occurred. Aside from LMS not working, Windows itself was very slow.

    After all the Windows update stuff had completed, I uninstalled LMS completely and reinstalled from scratch. Both LMS and Windows are now working properly.

    The issue seems to be that when you install Win10 from the remaining "free-install" download site it installs an older version, and then requires what amounts to a further full upgrade to current version. It's not always clear that its not done upgrading.

    I thought there was a fundamental problem with my FitPC and Win10, but it turns out not to have been the case. All working fine now. I'll probably shift over to the pCp sometime in the not distant future, but it's good to know I have two different servers available.

    R
    Ron, I think of the cartoon of a guy with a little "black cloud" hovering above his head with your recent software bad luck. But maybe your luck has changed and it's time to buy a lottery ticket. Cheers.
    Home: Pi4B-8GB/pCP7.x/4TB>LMS 8.1.x>Transporter, Touch, Boom, Radio (all ethernet)
    Cottage: rPi4B-4GB/pCP7.x/4TB>LMS 8.1.x>Touch>Benchmark DAC I, Boom, Radio w/Battery (Radio WIFI)
    Office: Win10(64)>foobar2000
    The Wild: rPi3B+/pCP7.x/4TB>LMS 8.1.x>hifiberry Dac+Pro (LMS & Squeezelite)
    Controllers: iPhone11 & iPadAir3 (iPeng), CONTROLLER, Material Skin, or SqueezePlay 7.8 on Win10(64)
    Files: Ripping: dbpoweramp > FLAC; Post-rip: mp3tag, PerfectTunes, TuneFusion; Streaming: Spotify

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Toronto area, Canada
    Posts
    1,407
    Quote Originally Posted by garym View Post
    ... maybe your luck has changed and it's time to buy a lottery ticket. Cheers.
    Already done.
    LMS on a dedicated server (FitPC3)
    Transporter (Ethernet) - main listening, Onkyo receiver, Paradigm speakers
    Touch (WiFi) - home theater 5.1, Sony receiver, Energy speakers
    Boom 1 (WiFi) - work-space
    Boom 2 (WiFi) - various (deck, garage, etc.)
    Radio (WiFi) - home office
    Control - Squeeze Control (Android mobile), 2 Controllers (seldom used), Squeeze Remote (on Surface Pro 4)
    Touch x 1 - spare
    UE Radio x 1 - spare
    Boom x 1 - spare
    Controller x 1 - Spare
    Duet Receiver (backup)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •