Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    3

    LMS 7.9.4 not loading library on external drive (iMac OS 10.15.7)

    LMS 7.9.4 not loading library on external drive (iMac OS 10.15.7):

    I had been enjoying several Squeezebox Radios using LMS (often using iPeng) for 10+ years. After a move and upgrading my Mac to OS 10.15.x, I hadn't run it in several years. Now I can't get LMS to recognize and load my music library on an external drive (USB 3.0), although the external drive appears in the media folder. When I rescan none of the external files are loaded. LMS recognizes and loads music files on my System Hard Drive, but can't seem to see those on my external drives (i've tried a few)

    I've tried searching the forum and the internet for how to solve this problem, but I haven't found a solution (or I don't understand the tech to do so). Can anyone help me to solve this issue? I have more than 20,000 albums in my library, but that's never been an issue prior.

    I had been checking "Use iTunes" in LMS, but since OS 10.15, iTunes is now Music, with all those changes. Is this the problem? I've tried rescanning with that both checked and unchecked.

    Since I've set up my server here in my new house, I've not been able to enjoy my networked music for a few years now - Help! I really miss having my complete library available through my Squeezebox Radios. I'd appreciate any help anyone can provide to get my system up and running again. I'm not a power user, so I may need some help walking through anything complex - sorry.

    Many, many thanks in advance!


    johnc2wa
    "Charlie"
    Flat Rock, NC USA

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    5,805
    Quote Originally Posted by Johnc2wa View Post
    LMS 7.9.4 not loading library on external drive (iMac OS 10.15.7):

    I had been enjoying several Squeezebox Radios using LMS (often using iPeng) for 10+ years. After a move and upgrading my Mac to OS 10.15.x, I hadn't run it in several years. Now I can't get LMS to recognize and load my music library on an external drive (USB 3.0), although the external drive appears in the media folder. When I rescan none of the external files are loaded. LMS recognizes and loads music files on my System Hard Drive, but can't seem to see those on my external drives (i've tried a few)

    I've tried searching the forum and the internet for how to solve this problem, but I haven't found a solution (or I don't understand the tech to do so). Can anyone help me to solve this issue? I have more than 20,000 albums in my library, but that's never been an issue prior.

    I had been checking "Use iTunes" in LMS, but since OS 10.15, iTunes is now Music, with all those changes. Is this the problem? I've tried rescanning with that both checked and unchecked.

    Since I've set up my server here in my new house, I've not been able to enjoy my networked music for a few years now - Help! I really miss having my complete library available through my Squeezebox Radios. I'd appreciate any help anyone can provide to get my system up and running again. I'm not a power user, so I may need some help walking through anything complex - sorry.

    Many, many thanks in advance!


    johnc2wa
    "Charlie"
    Flat Rock, NC USA
    Lots of info here
    https://forums.slimdevices.com/showthread.php?p=951948

    Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    3

    Full Disk Access to perl, etc.

    THanks for pointing me to that thread, I've been trying to make sense of it already, but I'm grateful.

    In there, it discusses getting LMS full disk access (which seems to be the problem) but I cannot understand how to do so. One post indicates you should give full disk access to perl, but unless it's done via Terminal, I can't tell how one would do so. DO you have any insight into what I'm missing?

    I found this (below) in my Scanner log, though I admit I don't really know what it implies. Any insights from a more advanced Mac user than I?

    [20-10-08 01:11:09.7983] Slim::Utils::Scanner::Local::rescan (180) Discovering audio files in /Volumes/4T CAJ 006 WD easystore/MUSIC LIBRARY
    [20-10-08 01:11:09.8141] Slim::Utils::Scanner::Local::Async::__ANON__ (70) Error scanning file or folder: /Volumes/4T CAJ 006 WD easystore/MUSIC LIBRARY: Operation not permitted
    [20-10-08 01:11:09.8175] Slim::Utils::Scanner::Local::__ANON__ (192) Start processing found tracks

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    3

    Export xml file for LMS?

    ANother potential fix (?) among the info in that thread is to export an xml file from the new Apple Music app which replaced iTunes as a workaround of some sort.

    Again, I'm well over my head here, but could this help me to get functionality of hte external drives Music?

    Thank you for helping me get a grip on these more complex processes... as I said, I'm over my head and appreciate the help.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    UK/London
    Posts
    3,357
    Exporting from iTunes would give you a list of tracks - which could then be used by LMS.
    However, if LMS cannot see the music files themselves then they would all be unplayable.

    Hopefully some Mac people will come along and help further.
    Paul Webster
    http://dabdig.blogspot.com
    Author of "Now Playing" plugins covering Radio France (FIP etc), KCRW, Supla Finland, ABC Australia, CBC/Radio-Canada and RTE Ireland

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    10

    Has this issue been resolved?

    Hi there,

    Having just upgraded my OS, which among other things forced me to buy the $80 year subscription to MS-Office since Office 2011 finally died on this upgrade, I now am facing the same problem that LMS can no longer read my music library. I see this message in the log:

    Error: Failed when running main scan: [Couldn't open /Volumes/External SSD/iTunes/iTunes Library.xml

    I was so hoping when I granted Full Disk Access to perl my problems would be resolved. The file is there, so is this problem of LMS not being able to view files on an external drive and the need for the symbolic link?

    I'm running Logitech Media Server Version: 8.0.0.

    Thanks,

    sr
    Last edited by catosmr; 2020-11-28 at 10:08.

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    UK/London
    Posts
    3,357
    Did you try the Export function from the Apple Music (ex iTunes) app?
    (see earlier posts about it)
    Paul Webster
    http://dabdig.blogspot.com
    Author of "Now Playing" plugins covering Radio France (FIP etc), KCRW, Supla Finland, ABC Australia, CBC/Radio-Canada and RTE Ireland

  8. #8
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,505

    LMS 7.9.4 not loading library onexternal drive (iMac OS 10.15.7)

    > I was so hoping when I granted Full Disk Access to perl my problems

    Did you grant perl and perl5.18 full disk access?

    --

    Michael

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •