Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2020
    Posts
    7

    Tidal v1.2 Plugins stopped working - are there alternatives ?

    Hej there,

    at least for me the Tidal plugin stopped working. When trying to play a song it just skips it.
    Guessing that Tidal lately changed something on their side that is causing the issues.

    The plugin might needs some love and an update to start playing again.

    Does anyone of you have (a still working) alternative to play Tidal songs ?

    Thanks & have phun
    Phil

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    8

    Recent problem with Tidal dropout / re-buffering

    I don't know if this is a related problem or not, but starting on on 5/13/2020 my Tidal app started having troubles. I have multiple Squeezebox Touchs, and Tidal was working flawlessly on all of them since I started using the app about 1 month ago. But now, suddenly, I am receiving intermittent music interruptions when listening to Tidal on all of my players. When I look at the Touch screen I see that these drop-outs are associated with re-buffering attempts. All of the players are connected via Ethernet, and there has been no change to my network or Internet service. I suspect the problem is in mysqueezebox.com, because from the Touch menu Settings -> Advanced -> Diagnostics ->Server Info, I see that the IP address for mysqueezebox.com keeps changing every few seconds. Perhaps this is normal but it seems odd, and I suspect that this is related somehow to the problem. I can stream Tidal straight to my phone on the same network, which does not prove anything, but probably indicates that Tidal is alive and well. Anyone know what is going on?

  3. #3
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,430

    Tidal v1.2 Plugins stopped working - are therealternatives ?

    > or Internet service. I suspect the problem is in mysqueezebox.com,

    Unlikely: the audio streams go directly from the service to your player
    (or LMS, should you be using it). The SB is much more sensitive to
    network issues than phones, as it has a minuscule buffer in comparison.

    > because from the Touch menu Settings -> Advanced -> Diagnostics ->Server
    > Info, I see that the IP address for mysqueezebox.com keeps changing
    > every few seconds. Perhaps this is normal but it seems odd, and I


    It is normal, yes.

    --

    Michael

  4. #4
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,430

    Tidal v1.2 Plugins stopped working - are therealternatives ?

    > at least for me the Tidal plugin stopped working. When trying to play a
    > song it just skips it.


    Are you using LMS or connect to mysqueezebox.com? What kind of player
    are you using?

    If you're using LMS, then please check its server.log for any hint.

    --

    Michael

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    May 2020
    Posts
    7
    Hej Michael,

    thank you for your fast reply!

    Quote Originally Posted by mherger View Post
    > at least for me the Tidal plugin stopped working. When trying to play a
    > song it just skips it.


    Are you using LMS or connect to mysqueezebox.com? What kind of player
    are you using?

    If you're using LMS, then please check its server.log for any hint.

    --

    Michael
    I'm running LMS v7.9.2 1578996832 on CentOS Linux release 7.8.2003.

    My players:
    Squeezebox Receiver Firmware: 77
    Squeezebox Radio (baby) Firmware: 7.7.3-r16676
    Squeezebox Classic (squeezebox2) Firmware: 137

    Server.log does show this:
    Slim::Player::Song:: open (409) Error: Couldn't create command line for flc playback for [wimp://23036494.flac]

    I have another app that does allow me to consume Tidal content. That also did stop working today.

    If you need more information, I'm more than happy to provide

    Thanks & have phun
    Phil

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by mherger View Post
    > at least for me the Tidal plugin stopped working. When trying to play a
    > song it just skips it.


    Are you using LMS or connect to mysqueezebox.com? What kind of player
    are you using?

    If you're using LMS, then please check its server.log for any hint.

    --

    Michael
    Michael,

    Thanks for your help. My players are Squeezebox Touchs, and I am using LMS. My intermittent problem with Tidal experienced during the last two days has, for the moment, gone away. I did the following two things. First,

    1a) From LMS -> Open Web Control -> Settings -> Player -> Audio, I changed Streaming Method from Direct Streaming to Proxied Streaming
    1b) From LMS -> Open Web Control -> Settings -> Advanced -> Network, I increased Radio Station Buffer Seconds from 3 to 30.

    When I tried 1a and 1b separately, I still had the problem with intermittent drop-outs. But then I tried them together, and the drop-outs seemed to go away. (After each change, I rebooted the machined running LMS, re-started LMS, and power cycled the SBT, just to make sure that changes were "sticking.")

    Next, I wanted to verify that (1a + 1b) were actually responsible for fixing things. After all, with intermittent problems it can be hard to tell if your recent changes are actually the solution, or if something else causing the intermittent problem has secretly gone away. So the next thing I did was,

    2a) Change from Proxied Streaming back to Direct Streaming
    2b) Change Radio Station Buffer Seconds from 30 back to 3.

    To my surprise, Tidal is still working without drop-outs, even after (2a + 2b), even though this returns the settings to their original state. What do you make of all this? Do you think that changes (1a + 1b) triggered something somewhere that actually fixed the problem? Or do you think that an intermittent problem at Tidal, or in my Internet connection, just happened to go away while I was doing these experiments? Intermittent problems can be a challenge.

    Thanks again.

  7. #7
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,430

    Tidal v1.2 Plugins stopped working - are therealternatives ?

    > To my surprise, Tidal is still working without drop-outs, even after (2a
    > + 2b), even though this returns the settings to their original state.
    > What do you make of all this? Do you think that changes (1a + 1b)
    > triggered something somewhere that actually fixed the problem? Or do
    > you think that an intermittent problem at Tidal, or in my Internet
    > connection, just happened to go away while I was doing these
    > experiments? Intermittent problems can be a challenge.


    My bet would be on an intermittent problem somewhere along the
    connection from your player to TIDAL.

    --

    Michael

  8. #8
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,430

    Tidal v1.2 Plugins stopped working - are therealternatives ?

    > Server.log does show this:
    > Slim::Player::Song:: open (409) Error: Couldn't create command line for
    > flc playback for [wimp://23036494.flac]


    Could you please check your file type settings? Did you modify some of
    the streaming/transcoding options? Or did you disable the TIDAL plugin?

    --

    Michael

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    May 2020
    Posts
    7
    Quote Originally Posted by mherger View Post
    > Server.log does show this:[color=blue]
    Could you please check your file type settings? Did you modify some of
    the streaming/transcoding options? Or did you disable the TIDAL plugin?
    Thanks Michael! That was the perfect hint. I did add these lines to custom-convert.conf:

    Code:
    flc flc * *
      # FT:{START=--skip=%t}U:{END=--until=%v}
      [flac] -cs --totally-silent --compression-level-0 $START$ $END$ -- $FILE$ -
    Without these lines Tidal 1.2 does work as intended

    The intention for this is a workaround to reencode flac files that have a to high compression and do cause stuttering on slow devices like the squeezeboxes I use.
    The issue is described here: https://forums.slimdevices.com/showt...tter-using-LMS

    Seems I'll need to find another workaround that works in all cases

    Thanks again Michael and have a great weeekend soon !

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    8
    My connection to Tidal has been working properly the last few days. Michael, as you suggest, apparently there was some intermittent problem somewhere in the connection between Tidal and my LAN. Thanks for your help. I am wondering, though, about the following two things. You state that the connection between Tidal and my Touch is direct, i.e., that the stream does not pass through mysqueezebox.com. So my questions are: 1) What does mysqueezebox.com actually do? Does it just set up the connection? 2) Is there software available that replaces or augments LMS that allows for a direct connection between Tidal and my Touch that does not involve mysqueezebox.com? The reason I ask #2 is that, while I am very happy with the way things are working now, I live in fear that Logitech will someday discontinue mysqueezebox.com. I own a total of 8 Touch's deployed in 3 different LANs that I would love to keep connected to Tidal even if mysqueezebox.com goes away.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •