Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    4,638

    Mount NAS using guest - Debian Buster problem

    I've reliably used this in fstab for years:

    //192.168.0.1/sda1 /mnt/hd1/ cifs username=guest,password=

    I assumed this would also work for Debian Buster, but it just produces a mount error.

    Any ideas?
    LMS server: Pi Zero

    Amp: Denon PMA-50

    Players/Speakers: Touch, Logitech Radios, Sonos Play 1s & Beam, Libratone Zipp, GGMM E2 & E3, Yamaha WXAD-010, Loewe Airspeaker, Google Home Mini, Pioneer WX-SMA1, Roberts S1, O2 Joggler, Cisco Joggler

    Brexit = ∞ stupidity


    ------------------------------------------------------------------------------------

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    2,868
    [QUOTE=castalla;954734]I've reliably used this in fstab for years:

    //192.168.0.1/sda1 /mnt/hd1/ cifs username=guest,password=

    I assumed this would also work for Debian Buster, but it just produces a mount error.

    Any ideas?[/QUOTE


    I can't really add much, with my NAS I use NFS, and I stopped using a NAS about a month or so ago.

    Thes are some notes I made when trying CIFS

    Code:
    A few changes appears to have happened over time:
    
    You need to add "vers=1.0" statement (it currently defaults to a later version 3.0, which appears to be causing problems)
    
    _netdev does nothing on CFIS file system, only works on NFS file system, so it does not create the required delay for thenetwork to activate
    
    "user=" and "pass=" should now be "username=" and "password=" respectively (Updates to kernel)
    
    Lastly, there is now a "Wait for network" box that that can be ticked in the Raspberry Pi Configuration Utility, that solved my mount at boot problem.

    I got this from google search "Raspberry pi.org, Buster, CIFS"

    https://www.raspberrypi.org/forums/v...c.php?t=245518


    read down the thread

    Hope you both are well

    ronnie

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Cheshire, UK
    Posts
    4,098
    What make / model is the NAS?

    If it is available I'd try NFS also. Once you have it working it is pretty much flawless and very unlikely to be affected by NAS firmware upgrades in the same way as CIFS.
    VB2.4 storage QNAP TS419p (NFS)
    Living Room - Joggler & SB3 -> Onkyo TS606 -> Celestion F20s
    Office - Pi3+Sreen -> Sony TAFE320 -> Celestion F10s / Pi2+DAC & SB3 -> Onkyo CRN755 -> Wharfedale Modus Cubes
    Dining Room -> SB Boom
    Kitchen -> UE Radio (upgraded to SB Radio)
    Bedroom (Bedside) - Pi2+DAC ->ToppingTP21 ->AKG Headphones
    Bedroom (TV) - SB Touch ->Sherwood AVR ->Mordaunt Short M10s
    Everything controlled by iPeng

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    4,638
    Thanks for the replies.

    I've half solved the problem - this mount works (with vers- addition)

    sudo mount -t cifs -o rw,guest,vers=1.0 //192.168.0.1/sda1 /mnt/hd1

    I guess I can convert this to fstab format. I'll confirm later.

    The 'NAS' is a usb on my router.

    (ps: Just spent an hour with GP !!! None of your 10 min. business ...)
    LMS server: Pi Zero

    Amp: Denon PMA-50

    Players/Speakers: Touch, Logitech Radios, Sonos Play 1s & Beam, Libratone Zipp, GGMM E2 & E3, Yamaha WXAD-010, Loewe Airspeaker, Google Home Mini, Pioneer WX-SMA1, Roberts S1, O2 Joggler, Cisco Joggler

    Brexit = ∞ stupidity


    ------------------------------------------------------------------------------------

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    2,868
    Quote Originally Posted by castalla View Post

    (ps: Just spent an hour with GP !!! None of your 10 min. business ...)

    It's the NE accent they struggle with

    ronnie

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    4,638
    Quote Originally Posted by Man in a van View Post
    It's the NE accent they struggle with

    ronnie
    Yep. Spanish with Geordie accent ...

    When we lived in Germany, a German friend ended up speaking perfect English with a Geordie accent!
    LMS server: Pi Zero

    Amp: Denon PMA-50

    Players/Speakers: Touch, Logitech Radios, Sonos Play 1s & Beam, Libratone Zipp, GGMM E2 & E3, Yamaha WXAD-010, Loewe Airspeaker, Google Home Mini, Pioneer WX-SMA1, Roberts S1, O2 Joggler, Cisco Joggler

    Brexit = ∞ stupidity


    ------------------------------------------------------------------------------------

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    4,638
    Just to confirm the fstab script:

    //192.168.0.1/sda1 /mnt/hd1/ cifs rw,guest,vers=1.0

    works!

    Thanks for the advice.
    LMS server: Pi Zero

    Amp: Denon PMA-50

    Players/Speakers: Touch, Logitech Radios, Sonos Play 1s & Beam, Libratone Zipp, GGMM E2 & E3, Yamaha WXAD-010, Loewe Airspeaker, Google Home Mini, Pioneer WX-SMA1, Roberts S1, O2 Joggler, Cisco Joggler

    Brexit = ∞ stupidity


    ------------------------------------------------------------------------------------

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •