Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 5 of 5
  1. #1

    library rescan seems to start at random times

    I prefer to have LMS rescan only when I want it to, but it seems to do it on it's own at random intervals. Is there a control I am missing?
    thanks

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Cheshire, UK
    Posts
    4,182
    Look at

    Settings / Advanced / Rescan Music Libray - a rescan scheduler

    and also have you installed the AutoScan plugin at some time
    VB2.4 storage QNAP TS419p (NFS)
    Living Room - Joggler & SB3 -> Onkyo TS606 -> Celestion F20s
    Office - Pi3+Sreen -> Sony TAFE320 -> Celestion F10s / Pi2+DAC & SB3 -> Onkyo CRN755 -> Wharfedale Modus Cubes
    Dining Room -> SB Boom
    Kitchen -> UE Radio (upgraded to SB Radio)
    Bedroom (Bedside) - Pi2+DAC ->ToppingTP21 ->AKG Headphones
    Bedroom (TV) - SB Touch ->Sherwood AVR ->Mordaunt Short M10s
    Everything controlled by iPeng

  3. #3
    Hi,
    I never installed the auto rescan plugin,

    My only choices under advanced settings are:
    1. rescan automatically when changes are made
    2. prompt for rescan when changes are made.

    I am never prompted, rarely make changes. Just a minor annoyance.

    thanks.

  4. #4
    Senior Member agbagb's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    367
    I had a RESCAN oddity recently that I was going to raise in the Forum, but which I managed eventually to solve on my own. My LMS is set to RESCAN when it detects additions or changes. I hadn't done either recently, but LMS was suddenly endlessly rescanning, and freezing up in assorted annoying ways. While I was grabbing and preparing LOGGING files to show here, I noticed that they seemed to show a scanning hang-up with a single MP3 file in a single album (among thousands). I guessed that file - which I had not touched for years, even just to play it - had somehow developed corruption and that LMS was seeing this as a change that it could not deal with. Oddly, the file still played fine (in WinAmp - I couldn't get near it via LMS)! So, I simply deleted the file from its album folder, and then a RESCAN went though the whole music HDD quite quickly, and finished properly. I had another FLAC version of the same file, so I then just popped that into the folder, and again a RESCAN went ahead with no problems. Odd, really: why should an unused file suddenly corrupt itself? And why would LMS see that as a "change", triggering RESCAN?
    AGB

    Logitech Media Server Version: 7.9.1 - 1522157629 @ Fri Mar 30 12:17:59 WEDT 2018
    Operating system: Windows 10
    Music Library: external SD, exFAT (FLAC music; mp3 voice)

    USA:
    LinkSys WRT54GS Router, WPA2
    1 x Touch, LAN (Firmware:7.7.3-r16676)
    Controller: 7.7.2-r9663

    France:
    Sagem Livebox 2FR, or Freebox
    3 x Touch, 2 wireless, 1 LAN. (Firmware:7.8.0-r16754)
    Controller: 7.7.1-r9557
    3 x SB Radios [2 wireless, 1 usually LAN]: 7.7.3-r16676

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    UK/London
    Posts
    1,887
    Quote Originally Posted by agbagb View Post
    why should an unused file suddenly corrupt itself? And why would LMS see that as a "change", triggering RESCAN?
    Once you have the answer to the first question, I think you will have the answer to the second.

    Check the revision dates of the MP3 file to get an idea of when it changed. Might help in narrowing things down.
    Paul Webster
    http://dabdig.blogspot.com
    Author Radio France (FIP etc) plugin

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •