Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Full scan hangs

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    121

    Full scan hangs

    Hi.

    I am running a full scan, but the process hangs (the process has now been running for about an hour and is still ongoing).

    In the past, the process took only about 10-15 minutes to complete. As the image below shows, the initial processes are being completed very quickly, but I'm not getting a message that the scan has been completed. And my Squeezebox displays the message "Can't connect to server."

    I'm running LMS on a Vortexbox (linux machine). So, I don't think this is a Daylight Savings Time issue, but I might be wrong about this. Please let me know if this is the case. The light on the Vortexbox shows ongoing disk activity of some kind.

    The only other thing I believe I have changed since my last 10-15 minute scan is addition of the Ickstream plugin. Has anyone who has installed Ickstream experienced subsequent scanning problems?

    Any advice appreciated. Thanks in advance.

    Steve



    Name:  test.jpg
Views: 225
Size:  36.8 KB

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Salt Lake City, UT
    Posts
    5
    Which version of LMS? I had similar results with LMS 7.7, but the problem went away when I updated to LMS 7.9.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    United States
    Posts
    11,709
    ickstream hasn't affected my scanning. Go into LMS > Settings > Advanced and set your scanning log to "debug". Then do the scan again and when it hangs, look at your scanning log and see what it is showing. This may provide some hints. And you can post it here too for others to look at.
    Home: VBA 4TB (2.5)>LMS 7.9.2>Transporter, Touch, Boom, Radio (all ethernet)
    Cottage: VBA 3TB (2.4)>LMS 7.9.1>Touch>Benchmark DAC I, Boom, Radio w/Battery (ethernet, Radio WIFI)
    Office: Win10(64)>LMS 7.9.2>Squeezelite
    The Wild (no internet): PiCorePlayer 4.0 on rPi 3B+, hifiberry Dac+Pro, 4TB USB (LMS & Squeezelite)
    Controllers: iPhone6 & iPadAir2 (iPeng), CONTROLLER, or SqueezePlay 7.8 on Win10(64) laptop
    Files: ripping: dbpa > FLAC; post-rip: mp3tag, PerfectTunes; Streaming: Spotify

  4. #4
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    20,421

    Full scan hangs

    > I am running a full scan, but the process hangs (the process has now
    > been running for about an hour and is still ongoing).


    Could you please upload the scanner.log file?

    --

    Michael

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    121
    Thanks to all for your helpful replies to my "Full scan hangs" problem. I started a full scan about 45 minutes ago. After about 35 minutes, my Squeezebox showed the "Can't connect to server" message. At the time I lost contact with the Squeezebox, the scanner.log showed what I have cut and pasted below, under the dotted line. Note also that there were many instance of the "skipping!" issue, but when I tried pasting the entire scanner.log file I got the following message:

    The following errors occurred with your submission
    You have included a total of 21 images in your message. The maximum number that you may include is 10. Please correct the problem and then continue again.

    Images include use of smilies, the BB code [img] tag, and HTML <img> tags. The use of these is all subject to them being enabled by the administrator.


    OK...here's part of the scanner.log file...many thanks for your help

    --------------------------------------------------------------------



    [15-03-16 10:14:40.7442] Slim::Formats::Playlists::Base:laylistEntryIsValid (120) Warning: file:///storage/music/flac/ThemeTimeRadio47%20Fools/10%20Fool%20Fool%20Fool.mp3 found in playlist:
    file:///storage/music/playlist/TrackStat%205%20Ratings.m3u doesn't exist on disk - skipping!
    [15-03-16 10:14:40.7460] Slim::Formats::Playlists::Base:laylistEntryIsValid (120) Warning: file:///storage/music/flac/ThemeTimeRadio47%20Fools/10%20Fool%20Fool%20Fool.mp3 found in playlist:
    file:///storage/music/playlist/TrackStat%205%20Ratings.m3u doesn't exist on disk - skipping!
    [15-03-16 10:14:50.7176] Slim::Utils::Scanner::Local::new (816) Handling new playlist file:///storage/music/playlist/TrackStat%20Played.m3u
    [15-03-16 10:14:52.0623] Slim::Utils::Scanner::Local::new (816) Handling new playlist file:///storage/music/playlist/monk@play.m3u
    [15-03-16 10:14:53.6935] Slim::Utils::Scanner::Local::__ANON__ (413) Rescanning changed audio files (0)
    [15-03-16 10:14:53.6952] Slim::Music::Import::runImporter (488) Starting Plugins::SmartMix::Importer scan
    [15-03-16 10:15:59.4748] Slim::Music::Import::endImporter (620) Completed Plugins::SmartMix::Importer Scan in 65 seconds.
    [15-03-16 10:16:00.7958] Slim::Music::Artwork:recacheAllArtwork (608) Starting precacheArtwork for 1198 albums
    [15-03-16 10:17:22.1216] Slim::Music::Artwork::__ANON__ (727) precacheArtwork finished in 81.3140180110931
    [15-03-16 10:17:22.1229] Slim::Music::Import::endImporter (620) Completed precacheArtwork Scan in 82 seconds.
    [15-03-16 10:17:22.3664] Slim::Music::Import::runScanPostProcessing (403) Starting Database optimization.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    United States
    Posts
    11,709
    save the full log to your computer, zip it with winzip or equivalent, then attach the zip file to a thread message here.
    Home: VBA 4TB (2.5)>LMS 7.9.2>Transporter, Touch, Boom, Radio (all ethernet)
    Cottage: VBA 3TB (2.4)>LMS 7.9.1>Touch>Benchmark DAC I, Boom, Radio w/Battery (ethernet, Radio WIFI)
    Office: Win10(64)>LMS 7.9.2>Squeezelite
    The Wild (no internet): PiCorePlayer 4.0 on rPi 3B+, hifiberry Dac+Pro, 4TB USB (LMS & Squeezelite)
    Controllers: iPhone6 & iPadAir2 (iPeng), CONTROLLER, or SqueezePlay 7.8 on Win10(64) laptop
    Files: ripping: dbpa > FLAC; post-rip: mp3tag, PerfectTunes; Streaming: Spotify

  7. #7
    Senior Member Mnyb's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Vństerňs Sweden
    Posts
    16,528
    The log is actually a text file follow the link with explorer just don't copy and paste from the web-UI the link in the web UI just shows part of the file for easy acess .
    --------------------------------------------------------------------
    Main hifi: Rasbery PI digi+ MeridianG68J MeridianHD621 MeridianG98DH 2 x MeridianDSP5200 MeridianDSP5200HC 2 xMeridianDSP3100 +Rel Stadium 3 sub.
    Bedroom/Office: Boom
    Loggia: Raspi hifiberry dac + Adams
    Bathroom : Radio (with battery)
    iPad with iPengHD & SqueezePad
    (spares Touch, SB3, reciever ,controller )
    server Intel NUC Esxi VM Linux mint 18 LMS 7.9.2

    http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    121
    Folks,

    Thanks for your offer to help with my scanning problem. I had a bit of a learning curve to figure out how to access, zip up, and attach the scanner.log, but I think I have succeeded. There are a couple of things that are puzzling me, however.

    I conducted a full scan this afternoon. When I look at the first few lines of the scanner.log that is accessed from the LMS>Advanced>Logging UI interface, I see that the first few lines of the file are dated [15-03-17 12:01:13.9893], just as I expect. But when I used CryptoTerm to access the latest scanner.log file (named "scanner.log-20150317.gz"), I see that the first few lines are dated [15-03-16 13:18:45.6067], one day earlier. This is a complete mystery to me. Why would the scanner.log accessed via the UI show show the date as 15-03-17, and the scanner.log accessed via CryptoTerm show the date as 15-03-16? In any event, because Mnyb advised that I not cut and paste from the UI, I have attached the zip file of the scanner.log I accessed via Cryptoterm. I just don't know if this is the scan I did yesterday, or the scan I did today. I hope it will prove helpful either way.

    Below I have embedded an image of the way I set up the "Debug" options. Please let me know if I messed this up somehow. I probably used "overkill" options.

    As usual, the scan took a little over 2 hours to complete, and a couple of times the Squeezebox displayed the usual "Can't connect to server" message. Yet, another of the images I embedded below indicates that the actual scanning process took just over 12 minutes. I have no idea what was happening for the remaining time.

    Thanks in advance for any help you can provide.

    Cheers,

    Steve

    Name:  Debug1.jpg
Views: 99
Size:  40.5 KB

    Name:  12 minutes2.jpg
Views: 98
Size:  32.0 KB
    Attached Files Attached Files
    Last edited by radish112; 2015-03-18 at 12:27.

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    121
    Folks,

    I got some sound advice from Ron Olsen, an Administrator over at the Vortexbox Forums, that the file I uploaded here yesterday was already zipped, which was indicated by the .gz extension. Following Ron's instructions, I have uploaded a straight zip file this time.

    I appreciate any help you might be able to give me with my problem.

    Thanks,

    Steve
    Attached Files Attached Files
    Last edited by radish112; 2015-03-18 at 12:28.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,848
    Quote Originally Posted by radish112 View Post
    [15-03-17 12:01:18.3693] Slim::Music::Import::endImporter (620) Completed precacheArtwork Scan in 87 seconds.
    [15-03-17 12:01:18.5973] Slim::Music::Import::runScanPostProcessing (403) Starting Database optimization.
    [15-03-17 12:01:18.5984] Slim::Schema:ptimizeDB (440) Start schema_optimize
    [15-03-17 12:23:14.4491] Slim::Schema:ptimizeDB (454) End schema_optimize
    [15-03-17 12:23:14.4615] Slim::Music::Import::endImporter (620) Completed dbOptimize Scan in 1315 seconds.
    [15-03-17 12:23:14.7623] Slim::Music::Import::runScanPostProcessing (411) Finished background scanning.
    [15-03-17 12:23:14.8010] Slim::Utils::SQLiteHelper::updateProgress (398) Notify to server: ["end"]
    [15-03-17 12:23:14.8127] Slim::Utils::SQLiteHelper::updateProgress (422) Notify to server OK
    [15-03-17 12:23:14.8938] Slim::Utils::SQLiteHelper::updateProgress (398) Notify to server: ["exit"]
    [15-03-17 12:23:16.6377] Slim::Utils::SQLiteHelper::updateProgress (422) Notify to server OK
    Scanner is done.
    i didnt find (fastforward) no errors?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •