PDA

View Full Version : Does somebody know which desktop player works for Ubuntu 10.10 ?



sl789
2011-04-25, 21:29
I am running the latest version of squeezeboxserver
Version: 7.5.4 - r32171 @ Thu Apr 14 09:17:01 PDT 2011
under ubuntu 10.10 on my DEll desktop.

Does anybody knows which player (with exact verssion) I can use ( and known to work).

I tried
Softsqueeze - doesn't work
Squeezeslave - same story.

Help will be much appreciated

bpa
2011-04-25, 23:29
Both softsqueeze and squeezeslave work.

What do you mean Softsqueeze didn't work ?

Wouldn't install - how did you install ? What version ?
Didn't start ?
No audio ?
Crashed ?


Given you have had problem with 3 softplayers - I think the issue might be something in your system config.

sl789
2011-04-25, 23:44
Downoladed from nightly builds

http://downloads.slimdevices.com/nightly/index.php?ver=7.5

SqueezePlay: Debian Installer Package squeezeplay_7.5.1~9211_all.deb 14.76 MB April 25 2011 04:08

lua libraries was installed before.

tried to invoke as

/opt/squeezeplay/bin/jive

(I run
sudo ldconfig /opt/squeezeplay/lib
before invocation as recommended in another thread)

Got completely garbled unreadable screen
Looks like the same text was written over multiple times.

In addition, the package caused the problems all over OS
(Movie player stopped working etc).

After purging the package everything returned to normal.
I searched thru threads and found at least one other person describing similar problem ( garbled screen ).

http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=87201

I run Ubuntu 10.10 on Dell XPS 410 for many months without problems at all.
squeezebox server 7.5.4 works flawlessly with two SB3 boxes ( 7.5.2 worked great as well.) I briefly installed 7.5.3 but downgraded back to 7.5.2 due to multiple problems and waited until 7.5.4

sl789
2011-04-25, 23:50
Downloaded

softsqueeze_linux_3_9b2.rpm
from sourceforge

Tried to install with alien
Installation failed

sudo alien -i Downloads/softsqueeze_linux_3_9b2.rpm

cpio: premature end of file
Package build failed. Here's the log:
dh_testdir
dh_testdir
dh_testroot
dh_clean -k -d
dh_clean: dh_clean -k is deprecated; use dh_prep instead
dh_clean: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_installdirs
dh_installdirs: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_installdocs
dh_installdocs: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_installchangelogs
dh_installchangelogs: Compatibility levels before 5 are deprecated.
find . -maxdepth 1 -mindepth 1 -not -name debian -print0 | \
xargs -0 -r -i cp -a {} debian/softsqueeze
dh_compress
dh_compress: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_makeshlibs
dh_makeshlibs: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_installdeb
dh_installdeb: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_shlibdeps
dh_shlibdeps: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_gencontrol
dh_gencontrol: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dpkg-gencontrol: error: syntax error in debian/control at line 11: continued value line not in field
dh_gencontrol: dpkg-gencontrol -ldebian/changelog -Tdebian/softsqueeze.substvars -Pdebian/softsqueeze returned exit code 9
make: *** [binary-arch] Error 9

bpa
2011-04-26, 00:14
There seems to be a problem with recent builds of Squeezeplay.

I'm not sure who created the Softsqueeze rpm but it looks the issue is with the install not Softsqueeze.

Do you want Softsqueeze on the same system as your server ?

If so, try using installing as a Plugin ?

bpa
2011-04-26, 00:37
Not sure what is wrong with the RPM or alien but Softsqueeze doesn't really need to be installed into /opt.

Try the following.


rpm2cpio softsqueeze_linux_3_9b2.rpm | cpio -i --make-directories
java -jar ./opt/softsqueeze/SoftSqueeze.jar

sl789
2011-04-26, 00:37
Hi bpa !

Thanks for your help.
I've just installed Softsqueeze as a plug-in and restarted the server.
It appears under the extra menu.

The problem is that it plays certian files with increasing speed, so they sounds very high-pitched
Any insights why it happens ?

bpa
2011-04-26, 00:44
To get help for problem please always give more info with the request.

Softsqueeze is a soft player with only a few inbuilt decoders so it relies on other app for decoding. So problems can be format specific so describe issue in more detail ?

1. How much is the file playing too fast - compare time to play track against proper time to play ?
2. Format of file such as MP3, WMA, AAC, ALAC, Flac etc.
3. Characteristics of audio stream 44.1kHz, 48KHz, 88.2kHz, 96kHz ? 16bit or 24 bit ? 1 or 2 channel ?

sl789
2011-04-26, 01:02
Hi bpa !

Thanks for your help. I've installed softsqueeze as a separate application using your instructions and it installed and works OK (the increaded speed issue remains though) . Regarding the files who plays with increased speed, those a flacs (for now I don't see any common denominator among them)

There is another problem as well. A flac file start playing OK and after a minute or saw it starts "stuttering"

bpa
2011-04-26, 01:05
Please please please give info.

What type of audio is in the flac - 44.1/16, 48/16, 96/24 etc ?
What audio subsystem are you using Pulse, ALSA, OSS etc.
Are you using a standard audio h/w built on motherboard or a "better" (e.g. high end) board ?

sl789
2011-04-26, 01:11
Format : flac
Sample rate 44.1
SAmple size 16 bit

But I have other file with the same rate/size which plays OK.

The only diffrence is that in the file which plays with increased speed has
low bit rate 305kbps VBR vs 580kbps VBR in the file which plays with normal speed

All other files which plays with increased speed shows low bit rate as well , less then 400kbps VBR

I use a separate sound card X-Fi (Creative) , not one in mobo

bpa
2011-04-26, 01:29
44.1/16 is v. standard and is played directly by jFlac and have no problems.

Have your problem files been compressed by a non standard encoder ?

You can test by re-encoding the problem files with standard Flac at a lower bit rate to see if problem goes away.

Highly compressed file take longer to decode at startup and could explain your initial "stutter" - again test with a re-encoded problem file to isolate the issue.

sl789
2011-04-26, 01:41
Hi bpa !

Thanks again for great help. I'll check what you've recommended tomorrow (it's nearly 2am here at West Coast) and I'll publish it on this thread.

Bottom line : with few exceptions, it works !

Mnyb
2011-04-26, 01:46
Format : flac
Sample rate 44.1
SAmple size 16 bit

But I have other file with the same rate/size which plays OK.

The only diffrence is that in the file which plays with increased speed has
low bit rate 305kbps VBR vs 580kbps VBR in the file which plays with normal speed

All other files which plays with increased speed shows low bit rate as well , less then 400kbps VBR

I use a separate sound card X-Fi (Creative) , not one in mobo

305kbps FLAC ? weird

sl789
2011-04-26, 18:18
I converted few files using ffmpeg
and the resulting files (in flac) turned out to be mono.
All those mono files are played with increased speed by softsqueeze
but they are played OK by SB3