PDA

View Full Version : Digital output quality



Julian Alden-Salter
2004-08-29, 05:11
Hi,

I've had a squeezebox for about 6 months now and think it's excellent. I'm a
bit of an audiophile and I'm running the squeezebox through an audio
synthesis dax-2. This has 2 ways of locking onto the digital signal from the
s/box first is for ok quality signals and the second is a crystal lock for
better quality ones. I usually use flac as my codec which sounds great and
doesn't cause the crystal lock led. to light on the dac. Recently though
I've downloaded the prodigys remix of their new album (recommended if you
like that kind of thing) and the files are 192 mp3's. These cause the
crystal lock to illuminate on the dac. I'm just wondering if there was any
reason for the difference in quality of digital output between flac and mp3.
I'm using a very old p2 400 as my server and the box is connected
wirelessly. The only thing I can think of is that the pc is able to cope
with mp3's better than flacs or that the wireless link is causing some
errors. Overall I'm very happy with the sound quality I'm getting (I sold on
my previous 2k cdp in favor of the s/box and dac combo) so there's no real
problems but any ideas as to what's happening would be nice.

Cheers





Julian.

Michel Fombellida
2004-08-29, 06:13
It is perhaps related to the bug I reported a while ago:
http://bugs.slimdevices.com/show_bug.cgi?id=416

Michel

Mark Bennett
2004-08-29, 13:41
I've tried getting my Squeezebox to work with on old Audio Synthesis
DAX DAC, but with no success at all. It works perfectly with my
Benchmark DAC-1, but I just can't get the DAX to lock at all. It
works fine with MP3 decompressed in the SB, but not with any music
streamed to the SB as WAV.

I don't think that this is purely due to the bug that Michel has
raised, since we've tried various workarounds like connecting the
DAC after playing for a while etc. but with no luck.

This is particularly annoying since the DAC belongs to a friend who
would love to put a squeezebox system in, but can't since it won't
work with his DAC (which is noticably better than the benchmark).

I think there must be something fussy about Audio Synthesis DAC's -
I haven't seen any other DAC's that have been reported not to work
(at normal sample rates anyway) except for Audio Synthesis.....

I'm hoping that the exercise to get local Flac decoding on the SB
will turn out to be feasible, and that this will resolve whatever
the difference actually is....

Michel Fombellida wrote:
> It is perhaps related to the bug I reported a while ago:
> http://bugs.slimdevices.com/show_bug.cgi?id=416
>
> Michel
>
>
>
>

Michel Fombellida
2004-08-30, 06:49
Mark,

by the way did you try the latest nightly with FW34 with your Benchmark DAC-1?
I tried (I also have a DAC-1) and the DAC-1 shows a "non-PCM" error, it worked
perfectly fine with FW33 and all previous as well. I reverted back to FW33 and
it is working fine. I am using only Apple Lossless compressed files.

Michel

Mark Bennett
2004-08-30, 07:48
No, I've got a reasonably stable version which does everything
I currently need with no problems (Server 2004-08-03, Firmware 31).

Given the problems that others are reporting with the more recent
nightlies I'm holding off upgrading until it becomes a bit more
stable.

In fact, right now I don't think I have any compelling need to
upgrade at all unless I either buy a second Squeezebox (with
new display), the native SB Flac decoding is available, or
some new feature I don't currently know about is added which
makes it compelling.


Michel Fombellida wrote:
> Mark,
>
> by the way did you try the latest nightly with FW34 with your Benchmark DAC-1?
> I tried (I also have a DAC-1) and the DAC-1 shows a "non-PCM" error, it worked
> perfectly fine with FW33 and all previous as well. I reverted back to FW33 and
> it is working fine. I am using only Apple Lossless compressed files.
>
> Michel
>
>
>
>
>
>
>

seanadams
2004-08-30, 09:16
I think I've confirmed this - fix coming today.

On Aug 30, 2004, at 6:49 AM, Michel Fombellida wrote:

> Mark,
>
> by the way did you try the latest nightly with FW34 with your
> Benchmark DAC-1?
> I tried (I also have a DAC-1) and the DAC-1 shows a "non-PCM" error,
> it worked
> perfectly fine with FW33 and all previous as well. I reverted back to
> FW33 and
> it is working fine. I am using only Apple Lossless compressed files.
>
> Michel
>
>
>
>
>
>
>

Michel Fombellida
2004-08-30, 10:23
Hi Sean,

Great news! I'll try it as soon as it is available.

Michel

Mike Reeve
2004-08-30, 11:23
Sean Adams <sadams@...> writes:

>
> I think I've confirmed this - fix coming today.

Sean

Is the occasional L & R channel swap related ...?

THANKS!

Mike