PDA

View Full Version : genre tag missing from AAC files



Ben Gladstone
2004-07-28, 04:36
gotcha! many thanks

the problem was twofold:
1. RTFM - i had left off the filename from the "iTunes Music Library.xml
Location" path
2. however this problem was obscured by what looks like a bug in the
"Find iTunes Library Automatically" setting: when this is set to auto
(and the "iTunes Music Library.xml Location" setting is blank or the
correct filename or an incorrect path), the server does not find the xml
file - so the genres are not read properly and itunes playlists not
found.

(when i tried these settings, i restarted the service and wiped the
cache each time)


-----Original Message-----
From: discuss-bounces (AT) lists (DOT) slimdevices.com
[mailto:discuss-bounces (AT) lists (DOT) slimdevices.com] On Behalf Of kdf
Sent: 28 July 2004 06:56
To: Slim Devices Discussion
Subject: [slim] genre tag missing from AAC files

that is almost certainly why you aren't getting your itunes playlists.
for some
reason, the server is using the directory thinking its the file.

please go into server settings->additional->itunes and check that you
have the
setting for find itunes library automatically.

also, was there more to this log before this error? if its too big,
feel free
to mail me offlist.

-kdf



Quoting Ben Gladstone <bgladstone (AT) steadytech (DOT) com>:

> i've found this error when starting from command line
>
> 2004-07-28 06:22:12.7609 startScan: iTunes file: C:\Documents and
> Settings\Install\My Documents\My Music\iTunes
> 2004-07-28 06:22:12.7610 canUseiTunesLibrary().
> 2004-07-28 06:22:12.7610 using itunes library: 1
> Couldn't open iTunes Library: C:\Documents and Settings\Install\My
> Documents\My Music\iTunes at /PerlApp/Slim/Music/iTunes.pm line 473.
> 2004-07-28 06:22:14.4128 canUseiTunesLibrary().
> 2004-07-28 06:22:14.4129 using itunes library: 1
>
> but not when starting the service normally (from the services MMC)
>
> ________________________________
>
> From: discuss-bounces (AT) lists (DOT) slimdevices.com on behalf of kdf
> Sent: Tue 27.7.04 18:53
> To: Slim Devices Discussion
> Subject: [slim] genre tag missing from AAC files
>
>
>
> Quoting Ben Gladstone <bgladstone (AT) steadytech (DOT) com>:
>
> > thanks for the suggestions - here are some results:
> >
> > the debug log is showing repeated
> > 2004-07-27 18:39:54.9584 useiTunesLibrary().
> > 2004-07-27 18:39:54.9589 canUseiTunesLibrary().
> > 2004-07-27 18:39:54.9592 using itunes library: 1
>
> try this:
> server settings->additional server settings->performance
> click wipe cache
>
> see if you can find the section in the log regarding the failed file.
>
> for this test, it might be more useful to run the server from teh
command
> line:
> open a command prompt (start->run, type command, press enter)
> c:\program files\slimserver\slim.exe --d_itunes --logfile
c:\slimserver.log
>
> wiping the cache flushes all stored data and forces a complete rescan
of
> folders
> and of the XML library. The log will be quite large.
>
> kdf
>
>
>

kdf
2004-07-28, 10:14
Quoting Ben Gladstone <bgladstone (AT) steadytech (DOT) com>:

> gotcha! many thanks
>
> the problem was twofold:
> 1. RTFM - i had left off the filename from the "iTunes Music Library.xml
> Location" path
> 2. however this problem was obscured by what looks like a bug in the
> "Find iTunes Library Automatically" setting: when this is set to auto
> (and the "iTunes Music Library.xml Location" setting is blank or the
> correct filename or an incorrect path), the server does not find the xml
> file - so the genres are not read properly and itunes playlists not
> found.
>
> (when i tried these settings, i restarted the service and wiped the
> cache each time)

I susepcted that this was a problem. It would still be useful to see the log
when you do use the find automatically setting. It should give an indication
of what the server 'thinks' it is finding.

glad it is sorted out, however. Perhaps you could post a bug report about this
problem, and submit a section of the log outlining the problem.

http://bugs.slimdevices.com

-kdf

kdf
2004-07-28, 11:46
Quoting Ben Gladstone <bgladstone (AT) steadytech (DOT) com>:

> gotcha! many thanks
>
> the problem was twofold:
> 1. RTFM - i had left off the filename from the "iTunes Music Library.xml
> Location" path

yeah, but it would probably be a good idea have the server assume the default
filename so that other users don't run into the same problem.

> 2. however this problem was obscured by what looks like a bug in the
> "Find iTunes Library Automatically" setting: when this is set to auto
> (and the "iTunes Music Library.xml Location" setting is blank or the
> correct filename or an incorrect path), the server does not find the xml
> file - so the genres are not read properly and itunes playlists not
> found.

I tried blanking my settings as a test and it found the library just fine from
the registry. I forget which version you said you were running. ws it 5.2.1
or a recnet nightly? It might be worth testing out a nightly build if you
haven't alreayd, just to see if it behaves better or the same for you. of
course, the d_itunes log from the command line will also be useful if you have
to time to reproduce the problem.

-kdf