PDA

View Full Version : 5.2 Music Drop out



Neil Sleightholm
2004-06-27, 07:40
I have had a problem for some time with the nightly builds and it also
happens with the 5.2 release. Every few minutes the music stops for
about 1 second then starts again. I turned on the "Show Buffer
Fullness" option and noticed that just after the break the buffer was
empty. I then noticed that the problem only happened with files encoded
with WMA and FLAC, MP3's are ok. I changed the streaming format for WMA
and FLACs to MP3 and the problem went away.

Is anyone else having the same problem?
Both of my SqueezeBoxes are wired so bandwidth shouldn't be a problem.
My server is a PIII/866Mz with 1.25Gb RAM running Windows 2003 server.
It doesn't look heavily loaded and running perfmon there aren't any
processor usage spikes at the same time as the drop outs.
If no one else is seeing this I am wondering whether there could be a
problem with my network or switches. Does anyone have any thoughts on
how to investigate this?

Neil

Ken Veasey
2004-06-27, 08:22
Neil,

Yes I'm having the same or a similar problem. Although it tends only
to be an issue with the SB connected via a powerline the other is
direct and seems ok. But the powerline one was ok playing flac files
and I think it might be the problem goes back to the point where flac
was added to the slimserver code rather than having to install your
own copy and then putting flac.exe in the appropriate path.

I could of course be wrong, and probably am.

Ken


On Sun, 27 Jun 2004 14:40:54 +0000 (UTC), you wrote:

>I have had a problem for some time with the nightly builds and it also
>happens with the 5.2 release. Every few minutes the music stops for
>about 1 second then starts again. I turned on the "Show Buffer
>Fullness" option and noticed that just after the break the buffer was
>empty. I then noticed that the problem only happened with files encoded
>with WMA and FLAC, MP3's are ok. I changed the streaming format for WMA
>and FLACs to MP3 and the problem went away.
>
>Is anyone else having the same problem?
>Both of my SqueezeBoxes are wired so bandwidth shouldn't be a problem.
>My server is a PIII/866Mz with 1.25Gb RAM running Windows 2003 server.
>It doesn't look heavily loaded and running perfmon there aren't any
>processor usage spikes at the same time as the drop outs.
>If no one else is seeing this I am wondering whether there could be a
>problem with my network or switches. Does anyone have any thoughts on
>how to investigate this?
>
>Neil
>
>

Neil Sleightholm
2004-06-28, 10:38
I'm not sure this is the same problem but it may be related. I think
the problem may be that I can overload my network card and that causes
the breaks.

I'd be interested if anyone else has had this problem. Even better if
they have fixed it!

Neil

Ken Veasey wrote:

> Neil,
>
> Yes I'm having the same or a similar problem. Although it tends only
> to be an issue with the SB connected via a powerline the other is
> direct and seems ok. But the powerline one was ok playing flac files
> and I think it might be the problem goes back to the point where flac
> was added to the slimserver code rather than having to install your
> own copy and then putting flac.exe in the appropriate path.
>
> I could of course be wrong, and probably am.
>
> Ken
>
>
> On Sun, 27 Jun 2004 14:40:54 +0000 (UTC), you wrote:
>
> > I have had a problem for some time with the nightly builds and it
> > also happens with the 5.2 release. Every few minutes the music
> > stops for about 1 second then starts again. I turned on the "Show
> > Buffer Fullness" option and noticed that just after the break the
> > buffer was empty. I then noticed that the problem only happened
> > with files encoded with WMA and FLAC, MP3's are ok. I changed the
> > streaming format for WMA and FLACs to MP3 and the problem went away.
> >
> > Is anyone else having the same problem?
> > Both of my SqueezeBoxes are wired so bandwidth shouldn't be a
> > problem. My server is a PIII/866Mz with 1.25Gb RAM running Windows
> > 2003 server. It doesn't look heavily loaded and running perfmon
> > there aren't any processor usage spikes at the same time as the
> > drop outs. If no one else is seeing this I am wondering whether
> > there could be a problem with my network or switches. Does anyone
> > have any thoughts on how to investigate this?
> >
> > Neil
> >
> >

Neil Sleightholm
2004-06-29, 08:46
My theory is that it isn't CPU as by transcoding everything to MP3 the
processor is doing more work not less - I could be wrong of course!

Neil

Keith wrote:

> I've had this problem since I received my Squeezebox a few weeks ago.
> I'm using a wireless network but I don't believe I have bandwidth
> problems.
>
> The breaks in sound are usually concomitant with 100% peaks in CPU
> usage.
>
> Keith
>
> -----Original Message-----
> From:
> discuss-bounces (AT) lists (DOT) slimdevices.com
> [mailto:discuss-bounces-8kkgcvHRObwvDzVnOqYaopqQE7yCjDx5 (AT) public (DOT) gmane.
> org] On Behalf Of Neil Sleightholm Sent: 28 June 2004 18:39
> To: discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com
> Subject: [slim] 5.2 Music Drop out
>
> I'm not sure this is the same problem but it may be related. I think
> the problem may be that I can overload my network card and that causes
> the breaks.
>
> I'd be interested if anyone else has had this problem. Even better if
> they have fixed it!
>
> Neil
>
> Ken Veasey wrote:
>
> > Neil,
> >
> > Yes I'm having the same or a similar problem. Although it tends only
> > to be an issue with the SB connected via a powerline the other is
> > direct and seems ok. But the powerline one was ok playing flac files
> > and I think it might be the problem goes back to the point where
> > flac was added to the slimserver code rather than having to install
> > your own copy and then putting flac.exe in the appropriate path.
> >
> > I could of course be wrong, and probably am.
> >
> > Ken
> >
> >
> > On Sun, 27 Jun 2004 14:40:54 +0000 (UTC), you wrote:
> >
> > > I have had a problem for some time with the nightly builds and it
> > > also happens with the 5.2 release. Every few minutes the music
> > > stops for about 1 second then starts again. I turned on the "Show
> > > Buffer Fullness" option and noticed that just after the break the
> > > buffer was empty. I then noticed that the problem only happened
> > > with files encoded with WMA and FLAC, MP3's are ok. I changed the
> > > streaming format for WMA and FLACs to MP3 and the problem went
> > > away.
> > >
> > > Is anyone else having the same problem?
> > > Both of my SqueezeBoxes are wired so bandwidth shouldn't be a
> > > problem. My server is a PIII/866Mz with 1.25Gb RAM running
> > > Windows 2003 server. It doesn't look heavily loaded and running
> > > perfmon there aren't any processor usage spikes at the same time
> > > as the drop outs. If no one else is seeing this I am wondering
> > > whether there could be a problem with my network or switches.
> > > Does anyone have any thoughts on how to investigate this?
> > >
> > > Neil
> > >
> > >

Neil Sleightholm
2004-06-29, 09:28
I'm also suffering the "pause bug" that I have seen reported. The
interesting thing about this is that when I resume from pause it plays
about 5s of music before stopping and I can see the squeezebox buffer
contents dropping as it plays. When I get the music drop out I don't
see this the buffer empty, the music justs stops. I am wondering
whether the network spike I see is just the squeezebox requesting data
to fill it's buffer. I wonder if there is a firmware bug when playing
wav's.

Neil

Keith wrote:

> I'm using Apple Lossless which isn't transcoded. There was mention in
> another thread of CPU problems when both iTunes and SlimServer are
> running. That's almost always the case on my system. I'm going to
> check what happens when I don't have iTunes running.
>
> -----Original Message-----
> From:
> discuss-bounces (AT) lists (DOT) slimdevices.com
> [mailto:discuss-bounces-8kkgcvHRObwvDzVnOqYaopqQE7yCjDx5 (AT) public (DOT) gmane.
> org] On Behalf Of Neil Sleightholm Sent: 29 June 2004 16:46
> To: discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com
> Subject: [slim] 5.2 Music Drop out
>
> My theory is that it isn't CPU as by transcoding everything to MP3 the
> processor is doing more work not less - I could be wrong of course!
>
> Neil
>
> Keith wrote:
>
> > I've had this problem since I received my Squeezebox a few weeks
> > ago. I'm using a wireless network but I don't believe I have
> > bandwidth problems.
> >
> > The breaks in sound are usually concomitant with 100% peaks in CPU
> > usage.
> >
> > Keith
> >
> > -----Original Message-----
> > From:
> > discuss-bounces (AT) lists (DOT) slimdevices.com
> > [mailto:discuss-bounces-8kkgcvHRObwvDzVnOqYaopqQE7yCjDx5-XMD5yJDbdMR
> > G2NFembrH+g (AT) public (DOT) gmane.org org] On Behalf Of Neil Sleightholm
> > Sent: 28 June 2004 18:39 To:
> > discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com Subject:
> > [slim] 5.2 Music Drop out
> >
> > I'm not sure this is the same problem but it may be related. I think
> > the problem may be that I can overload my network card and that
> > causes the breaks.
> >
> > I'd be interested if anyone else has had this problem. Even better
> > if they have fixed it!
> >
> > Neil
> >
> > Ken Veasey wrote:
> >
> > > Neil,
> > >
> > > Yes I'm having the same or a similar problem. Although it tends
> > > only to be an issue with the SB connected via a powerline the
> > > other is direct and seems ok. But the powerline one was ok
> > > playing flac files and I think it might be the problem goes back
> > > to the point where flac was added to the slimserver code rather
> > > than having to install your own copy and then putting flac.exe in
> > > the appropriate path.
> > >
> > > I could of course be wrong, and probably am.
> > >
> > > Ken
> > >
> > >
> > > On Sun, 27 Jun 2004 14:40:54 +0000 (UTC), you wrote:
> > >
> > > > I have had a problem for some time with the nightly builds and
> > > > it also happens with the 5.2 release. Every few minutes the
> > > > music stops for about 1 second then starts again. I turned on
> > > > the "Show Buffer Fullness" option and noticed that just after
> > > > the break the buffer was empty. I then noticed that the problem
> > > > only happened with files encoded with WMA and FLAC, MP3's are
> > > > ok. I changed the streaming format for WMA and FLACs to MP3 and
> > > > the problem went away.
> > > >
> > > > Is anyone else having the same problem?
> > > > Both of my SqueezeBoxes are wired so bandwidth shouldn't be a
> > > > problem. My server is a PIII/866Mz with 1.25Gb RAM running
> > > > Windows 2003 server. It doesn't look heavily loaded and running
> > > > perfmon there aren't any processor usage spikes at the same time
> > > > as the drop outs. If no one else is seeing this I am wondering
> > > > whether there could be a problem with my network or switches.
> > > > Does anyone have any thoughts on how to investigate this?
> > > >
> > > > Neil
> > > >
> > > >

kdf
2004-06-29, 09:40
Quoting Neil Sleightholm <neil (AT) x2systems (DOT) com>:

> I'm also suffering the "pause bug" that I have seen reported.

are you using FW v28?

-kdf

Neil Sleightholm
2004-06-29, 10:14
No it is v27 (the one that came with 5.2) - does the latest nightly
include v28?

Neil

kdf wrote:

> Quoting Neil Sleightholm
> <neil (AT) x2systems (DOT) com>:
>
> > I'm also suffering the "pause bug" that I have seen reported.
>
> are you using FW v28?
>
> -kdf

kdf
2004-06-29, 10:39
that's correct. V28 has been reported to have fixed the pause bug.
-kdf

Quoting Neil Sleightholm <neil (AT) x2systems (DOT) com>:

> No it is v27 (the one that came with 5.2) - does the latest nightly
> include v28?
>
> Neil
>
> kdf wrote:
>
> > Quoting Neil Sleightholm
> > <neil (AT) x2systems (DOT) com>:
> >
> > > I'm also suffering the "pause bug" that I have seen reported.
> >
> > are you using FW v28?
> >
> > -kdf
>
>
>

Neil Sleightholm
2004-06-29, 10:46
I have updated to v28 and that has fixed the pause bug. But the music
drop out is still present and I have reverted to transcoding wma's and
flac's to mp3.

Neil

kdf wrote:

> Quoting Neil Sleightholm
> <neil (AT) x2systems (DOT) com>:
>
> > I'm also suffering the "pause bug" that I have seen reported.
>
> are you using FW v28?
>
> -kdf