PDA

View Full Version : WAV/CUE - Only first song of album can be played



drewkash
2009-06-08, 16:44
I'm currently running the latest 7.3.3 build of SqueezeCenter with SoftSqueeze. On Windows XP.

I have struggled with the following problem since the release of 7.x:

My entire collection is made up of single .WAV files with a .CUE describing the song cuts. (one per album, each in a separate directory)

When I choose to play the album, and let it play without user intervention- the entire album is played in order.

However, when I use the SoftSqueeze "FWD" button to proceed to the next song, playback is restarted at the beginning of the first song (start of the WAV file).

This behavior was not present when I was running 6.X using the same music collection.

I've read through the forums at length, but have not found anyone with this problem. I'm technical, and can enable any logging requested by the forum or devs.

Currently at the default logging levels, no errors are reported in scanner.log. I'm just not sure when to specifically start logging to investigated this further and determine if the problem is with the scan engine, or with playback. Interestingly, when you push the "FWD" button in SoftSqueeze- the correct song title is displayed- but the actual song played reverts to Track #1.

Any help would be greatly appreciated.

drewkash
2009-06-10, 01:46
After a bit more surfing, I came across a somewhat associated thread that suggesting debugging the following:

Use WebGUI Settings/Advanced/Logging and set player.source to DEBUG

Upon performing this, I found the associated log messages in server.log:

[09-06-10 03:00:30.8241] Slim::Player::TranscodingHelper::checkBin (227) Checking formats for: wav-flc-*-*
[09-06-10 03:00:30.8246] Slim::Player::TranscodingHelper::enabledFormat (194) Checking to see if wav-flc-*-* is enabled
[09-06-10 03:00:30.8250] Slim::Player::TranscodingHelper::checkBin (235) enabled
[09-06-10 03:00:30.8254] Slim::Player::TranscodingHelper::checkBin (237) Found command: [flac] -cs --totally-silent --compression-level-0 $START$ $END$ -- $FILE$
[09-06-10 03:00:30.8259] Slim::Player::TranscodingHelper::getConvertCommand 2 (458) Matched: wav->flc via: [flac] -cs --totally-silent --compression-level-0 $START$ $END$ -- $FILE$
[09-06-10 03:00:30.8264] Slim::Player::Song::open (340) Transcoder: streamMode=F, streamformat=flc
[09-06-10 03:00:30.8291] Slim::Player::TranscodingHelper::tokenizeConvertCo mmand2 (561) Using command for conversion: "C:\PROGRA~1\SQUEEZ~1\server\Bin\MSWin32-x86-multi-thread\flac.exe" -cs --totally-silent --compression-level-0 -- "C:\music\CDCOLL~1\rockpop\BLITZE~1\BLITZE~1.WAV" |
[09-06-10 03:00:30.8295] Slim::Player::Song::open (460) Tokenized command "C:\PROGRA~1\SQUEEZ~1\server\Bin\MSWin32-x86-multi-thread\flac.exe" -cs --totally-silent --compression-level-0 -- "C:\music\CDCOLL~1\rockpop\BLITZE~1\BLITZE~1.WAV" |
[09-06-10 03:00:30.8417] Slim::Player::SongStreamController::new (32) live=1
[09-06-10 03:00:30.8435] Slim::Player::StreamingController::_Stream (995) f7:a3:22:61:02:94: stream
[09-06-10 03:00:30.8451] Slim::Player::Transporter::play (124) Setting DigitalInput to 0 for [file:///C:/music/CD%20COLL/rockpop/Blitzen%20Trapper%20-%20Wild%20Mountain%20Nation/Blitzen%20Trapper%20-%20Wild%20Mountain%20Nation.wav#182.306666666667-343.92]
[09-06-10 03:00:30.8456] Slim::Player::Transporter::setDigitalInput (204) Switching to digital input 0
[09-06-10 03:00:30.8546] Slim::Player::StreamingController::_Stream (1025) Song queue is now 1
[09-06-10 03:00:30.8553] Slim::Player::StreamingController::_setPlayingStat e (1859) new playing state BUFFERING
[09-06-10 03:00:30.8557] Slim::Player::StreamingController::_setStreamingSt ate (1872) new streaming state STREAMING

And I said to myself - if I am playing WAV files on a LAN, shouldn't they be transmitted uncompressed?

So after disabling WAV -> FLAC conversion in the settings- this problem that has plagued me since the intro of SqueezeCenter has been resolved.

I recommend that this default behavior be changed to avoid problems such as these in the future.

I've not had an opportunity to test WAV -> MP3 conversion yet- but will report back my findings.

Mnyb
2009-06-10, 09:43
Flac is a lossless compression method, many here uses wireless so almost halving the used bandwidth without sacrificing sound quality is good for many users.

Your original finding is bug I think, and you can report it if you want

http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=30426

Greg Erskine
2009-06-12, 00:52
After being tempted by the "upgrade available" message and waiting for the 40MB download I am suffering from this same problem. I usually use the "Random Song" option. Now I only ever get the first song played, even though right track information is displayed.

I'm not going to do another 40MB download to see if the problem has been fixed before I can report it.

I am currently using this version: Version: 7.3.2 - 24695

Now what version was I using before this mess????

drewkash
2009-06-26, 16:47
I haven't had success with the "first song" bug since 7.1 I think.

If just you're doing wav like me though, disabling wav --> flac compression will fix things up.

ghostrider
2009-06-27, 07:05
Are you running the Inguz plugin?