PDA

View Full Version : Streaming to a remote location - Flac



cgl
2008-10-03, 01:31
Hello,
I have set up a slimserver on my home computer and am able to connect to it from work without a problem. (openvpn, macbook pro, softsqueeze 3.5).

But recently I have been using dbpoweramp to rip a portion of my cd collection into FLAC. It seems that my upload speed from home (Adsl 5000/500 KBit/s download/upload) is not sufficient to stream those files to my remote machine over the internet. I have upped the buffer to 256000 in the softsqueeze settings, but this does not help.

Is there anything I can do to solve this issue? I could try to upgrade my ADSL account to something with higher upload rate, work on my router settings to favor all communication with slimserver for example (would 1000KBit/s upload be sufficient?). I was wondering if there was a way to transcode on the fly to mp3 when serving a specific squeezebox, while letting the other squeezeboxes be served with FLAC.

Thanks for your input.
Christian

hickinbottoms
2008-10-03, 01:41
You can do exactly that - see the audio settings for your remote player
in the web interface. You'll need LAME Installed on the server to make
it work.

Stuart

cgl wrote:
> Hello,
> I have set up a slimserver on my home computer and am able to connect
> to it from work without a problem. (openvpn, macbook pro, softsqueeze
> 3.5).
>
> But recently I have been using dbpoweramp to rip a portion of my cd
> collection into FLAC. It seems that my upload speed from home (Adsl
> 5000/500 KBit/s download/upload) is not sufficient to stream those
> files to my remote machine over the internet. I have upped the buffer
> to 256000 in the softsqueeze settings, but this does not help.
>
> Is there anything I can do to solve this issue? I could try to upgrade
> my ADSL account to something with higher upload rate, work on my router
> settings to favor all communication with slimserver for example (would
> 1000KBit/s upload be sufficient?). I was wondering if there was a way
> to transcode on the fly to mp3 when serving a specific squeezebox,
> while letting the other squeezeboxes be served with FLAC.
>
> Thanks for your input.
> Christian
>
>
>

cgl
2008-10-03, 03:50
Thanks hickinbottoms for you quick response!

I ssh-ed into my machine
apt-get install lame liblame0
back to squeezecenter settings: set the bitrate limit to 192k

Et voila! Just works. 3 minutes later I am listening to Ahmad Jamal from the office...

Great forum.

Best to all.
Christian

rbz5416
2008-10-26, 11:35
What's the "lightest" way to get Lame on a low powered XP Pro server to enable this?

Edit
Found it:

http://wiki.slimdevices.com/index.php/LAMEForTranscoding