PDA

View Full Version : Digital Output - Output zero-level signal whenbox is on but not playing ...



Mike Reeve
2004-02-16, 14:12
Sean

THANKS for the quick reply but ...

I am using my Squeezebox to play uncompressed PCM (AIFF)
from my iTunes library
(SlimServer v5.1, Squeezebox Firmware v7).

As soon as play stops the DAC that the Squeezebox is connected to
indicates that it has lost input lock,
which says to me that the Squeezebox is not outputting digital zero
even in PCM mode ...

But as you seem to be aware of the issue,
and its importance to us 'audiophiles' who have adopted the Squeezebox,
I'm sure that it will be fixed in a future release :-)

Warm regards

Mike


>From: Sean Adams <sadams (AT) slimdevices (DOT) com>
>Reply-To: Slim Devices Discussion <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>Date: Mon, 16 Feb 2004 11:26:20 -0800
>To: Slim Devices Discussion <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>Subject: [slim] Digital Output - Output zero-level signal when box is on
but not playing ...
>
>
>It does this in PCM mode but not MP3 mode yet.
>
>On Feb 13, 2004, at 9:06 AM, Mike Reeve wrote:
>
>>
>> May be it would be a good idea to (or at least have the option to)
>> output a zero-level signal when the box is on but not playing ...
>> . this way external DACs would not loose lock,
>> which in many cases causes a small burst of noise on re-start.

seanadams
2004-02-16, 16:01
Oops... I take back what I said in "update on s/pdif issues". This is
in fact affecting PCM but for a different reason - I know why - fix
coming.


On Feb 16, 2004, at 1:12 PM, Mike Reeve wrote:

>
> Sean
>
> THANKS for the quick reply but ...
>
> I am using my Squeezebox to play uncompressed PCM (AIFF)
> from my iTunes library
> (SlimServer v5.1, Squeezebox Firmware v7).
>
> As soon as play stops the DAC that the Squeezebox is connected to
> indicates that it has lost input lock,
> which says to me that the Squeezebox is not outputting digital zero
> even in PCM mode ...
>
> But as you seem to be aware of the issue,
> and its importance to us 'audiophiles' who have adopted the Squeezebox,
> I'm sure that it will be fixed in a future release :-)
>
> Warm regards
>
> Mike
>
>
>> From: Sean Adams <sadams (AT) slimdevices (DOT) com>
>> Reply-To: Slim Devices Discussion <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>> Date: Mon, 16 Feb 2004 11:26:20 -0800
>> To: Slim Devices Discussion <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>> Subject: [slim] Digital Output - Output zero-level signal when
>> box is on
> but not playing ...
>>
>>
>> It does this in PCM mode but not MP3 mode yet.
>>
>> On Feb 13, 2004, at 9:06 AM, Mike Reeve wrote:
>>
>>>
>>> May be it would be a good idea to (or at least have the option to)
>>> output a zero-level signal when the box is on but not playing ...
>>> . this way external DACs would not loose lock,
>>> which in many cases causes a small burst of noise on re-start.
>
>

seanadams
2004-02-17, 09:00
Mike,

Please try the latest nightly release - this is fixed now. Please let
me know how it works for you. Also 44.1KHz sample rate is corrected
(was 44.19, now 44.10). Also, inverted gain is corrected.

http://www.slimdevices.com/downloads/nightly/latest/

Press and hold "brightness" after installing to get the updated
firmware.


On Feb 16, 2004, at 1:12 PM, Mike Reeve wrote:

>
> Sean
>
> THANKS for the quick reply but ...
>
> I am using my Squeezebox to play uncompressed PCM (AIFF)
> from my iTunes library
> (SlimServer v5.1, Squeezebox Firmware v7).
>
> As soon as play stops the DAC that the Squeezebox is connected to
> indicates that it has lost input lock,
> which says to me that the Squeezebox is not outputting digital zero
> even in PCM mode ...
>
> But as you seem to be aware of the issue,
> and its importance to us 'audiophiles' who have adopted the Squeezebox,
> I'm sure that it will be fixed in a future release :-)
>
> Warm regards
>
> Mike
>
>
>> From: Sean Adams <sadams (AT) slimdevices (DOT) com>
>> Reply-To: Slim Devices Discussion <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>> Date: Mon, 16 Feb 2004 11:26:20 -0800
>> To: Slim Devices Discussion <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>> Subject: [slim] Digital Output - Output zero-level signal when
>> box is on
> but not playing ...
>>
>>
>> It does this in PCM mode but not MP3 mode yet.
>>
>> On Feb 13, 2004, at 9:06 AM, Mike Reeve wrote:
>>
>>>
>>> May be it would be a good idea to (or at least have the option to)
>>> output a zero-level signal when the box is on but not playing ...
>>> . this way external DACs would not loose lock,
>>> which in many cases causes a small burst of noise on re-start.
>
>

Mike Beranek
2004-02-19, 06:11
A somewhat related question - although I'm definitely an audiophile
rookie...

I have my SLIMP3 connected (via analog of course) to an auto sensing Niles
SA-275 amp. Even when the power on the SLIMP3 is "off", the amp senses
audio output from the device and turns on. Is there hope for a similiar
patch?

If not, would "analog auto-sensing" work with with a SBox?

Kind regards,
Mike Beranek


"Mike Reeve" <reeve_mike (AT) hotmail (DOT) com> wrote in
message news:BC569C65.1F02%reeve_mike (AT) hotmail (DOT) com...
>
> Sean
>
> THANKS for the quick reply but ...
>
> I am using my Squeezebox to play uncompressed PCM (AIFF)
> from my iTunes library
> (SlimServer v5.1, Squeezebox Firmware v7).
>
> As soon as play stops the DAC that the Squeezebox is connected to
> indicates that it has lost input lock,
> which says to me that the Squeezebox is not outputting digital zero
> even in PCM mode ...
>
> But as you seem to be aware of the issue,
> and its importance to us 'audiophiles' who have adopted the Squeezebox,
> I'm sure that it will be fixed in a future release :-)
>
> Warm regards
>
> Mike
>
>
> >From: Sean Adams <sadams (AT) slimdevices (DOT) com>
> >Reply-To: Slim Devices Discussion
<discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
> >Date: Mon, 16 Feb 2004 11:26:20 -0800
> >To: Slim Devices Discussion
<discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
> >Subject: [slim] Digital Output - Output zero-level signal when box is
on
> but not playing ...
> >
> >
> >It does this in PCM mode but not MP3 mode yet.
> >
> >On Feb 13, 2004, at 9:06 AM, Mike Reeve wrote:
> >
> >>
> >> May be it would be a good idea to (or at least have the option to)
> >> output a zero-level signal when the box is on but not playing ...
> >> . this way external DACs would not loose lock,
> >> which in many cases causes a small burst of noise on re-start.

seanadams
2004-02-20, 13:18
I have no idea. Would need to try it.

On Feb 19, 2004, at 5:11 AM, Mike Beranek wrote:

> A somewhat related question - although I'm definitely an audiophile
> rookie...
>
> I have my SLIMP3 connected (via analog of course) to an auto sensing
> Niles
> SA-275 amp. Even when the power on the SLIMP3 is "off", the amp senses
> audio output from the device and turns on. Is there hope for a
> similiar
> patch?
>
> If not, would "analog auto-sensing" work with with a SBox?
>
> Kind regards,
> Mike Beranek
>
>
> "Mike Reeve" <reeve_mike (AT) hotmail (DOT) com> wrote in
> message news:BC569C65.1F02%reeve_mike (AT) hotmail (DOT) com...
>>
>> Sean
>>
>> THANKS for the quick reply but ...
>>
>> I am using my Squeezebox to play uncompressed PCM (AIFF)
>> from my iTunes library
>> (SlimServer v5.1, Squeezebox Firmware v7).
>>
>> As soon as play stops the DAC that the Squeezebox is connected to
>> indicates that it has lost input lock,
>> which says to me that the Squeezebox is not outputting digital zero
>> even in PCM mode ...
>>
>> But as you seem to be aware of the issue,
>> and its importance to us 'audiophiles' who have adopted the
>> Squeezebox,
>> I'm sure that it will be fixed in a future release :-)
>>
>> Warm regards
>>
>> Mike
>>
>>
>>> From: Sean Adams <sadams (AT) slimdevices (DOT) com>
>>> Reply-To: Slim Devices Discussion
> <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>>> Date: Mon, 16 Feb 2004 11:26:20 -0800
>>> To: Slim Devices Discussion
> <discuss (AT) lists (DOT) slimdevices.com>
>>> Subject: [slim] Digital Output - Output zero-level signal when
>>> box is
> on
>> but not playing ...
>>>
>>>
>>> It does this in PCM mode but not MP3 mode yet.
>>>
>>> On Feb 13, 2004, at 9:06 AM, Mike Reeve wrote:
>>>
>>>>
>>>> May be it would be a good idea to (or at least have the option to)
>>>> output a zero-level signal when the box is on but not playing ...
>>>> . this way external DACs would not loose lock,
>>>> which in many cases causes a small burst of noise on re-start.
>
>
>
>