PDA

View Full Version : 10.5.1(Leopard) and SqueezeCenter



mario21
2007-11-18, 08:37
I just downloaded the latest nightly build for Squeezecenter. Unfotunately, it's not working. I tried to start manually in the system preferences but it stop automaticaly. What should I do?

yooper
2007-11-18, 12:11
Did you have a previous version of Slim that worked ok?

Are you hooked up via wi-fi?

If you think it's a software issue, I would simply uninstall slim and reinstall a fresh 7.0. Be sure to go to your user>pref folder and also delete the Squeezecenter preferance pane.

I installed yesterdays nightly and it worked ok.

Mark

mario21
2007-11-18, 12:24
I used slimserver 6.5.5. before. No problem. I will try what you suggest. Thank you! I will let you know.

mario21
2007-11-18, 12:34
I did a clean install. Reboot and downloaded again the most recent nightly build. Same problem...

mario21
2007-11-18, 12:36
I forgot, I'm using an Ethernet cable not a Wi-Fi connection between my iMac and my Squeezebox.

yooper
2007-11-18, 12:57
Hmmm, you could try repairing permissions and see what happens. If that doesn't work I would try installing 6.X over the top of 7.0 and if that works, you could install 7.0 again.

Mabye unplug your Squeezebox for a minute?

Basic stuff, but who knows.

mario21
2007-11-18, 18:22
It didn't work. I will go back to the Slimserver 6.5.5 until this issue will be resolved...

mherger
2007-11-18, 23:41
> It didn't work. I will go back to the Slimserver 6.5.5 until this issue
> will be resolved...

Could you please provide us with SqueezeCenter's log file (~/Library/Logs/squeezecenter.log). As long as we don't see "this" issue, we'll have a hard time fixing it.

Michael

mario21
2007-11-19, 20:18
I found this, hope it will help you:

07-11-19 22:13:39 [0x0-0x29029].com.apple.systempreferences[352] ERROR: Cannot find server.prefs file
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Can't use string ("<?xml version="1.0" encoding="UT") as a HASH ref while "strict refs" in use at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs/Base.pm line 40.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Scanner.pm line 45.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Scanner.pm line 45.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Commands.pm line 41.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Commands.pm line 41.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Request.pm line 417.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Request.pm line 417.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Buttons/SqueezeNetwork.pm line 24.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Buttons/SqueezeNetwork.pm line 24.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Buttons/Common.pm line 42.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Buttons/Common.pm line 42.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at ./slimserver.pl line 145.
07-11-19 22:13:40 [0x0-0x2a02a].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 145.
07-11-19 22:13:50 [0x0-0x29029].com.apple.systempreferences[352] rm: /tmp/slimerror.log: No such file or directory
07-11-19 22:13:50 [0x0-0x29029].com.apple.systempreferences[352] rm: /tmp/squeezecentererror.log: No such file or directory
07-11-19 22:13:53 [0x0-0x29029].com.apple.systempreferences[352] ERROR: Cannot find server.prefs file
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim Can't use string ("<?xml version="1.0" encoding="UT") as a HASH ref while "strict refs" in use at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs/Base.pm line 40.
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Scanner.pm line 45.
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Scanner.pm line 45.
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Commands.pm line 41.
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Commands.pm line 41.
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim Compilation failed in require at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Request.pm line 417.
07-11-19 22:13:54 [0x0-0x2f02f].com.slimdevices.slim BEGIN failed--compilation aborted at /Users/mariostlaurent/Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/Slim/Control/Request.pm line 417.

mherger
2007-11-20, 09:10
Mario,

Did you install SC system wide (for all users) or for you only? It looks
as if couldn't find it's configuration file. Please try installing it for
all users

Could you please uninstall it, remove anything SC/SS related and try
again? I updated to the latest nightly on Leopard without any issue.

Michael

--

mario21
2007-11-20, 09:28
I installed the SC system for all users. I will get back to you this evening. Thank you!

mario21
2007-11-20, 17:23
I did a clean install. I choose for all users. Same problem,,,

Cintra
2007-11-22, 02:23
I'm having trouble with Leopard too..

Squeezecenter installs ok, but when I start the server from preferences it briefly shows the stop button and goes back to start again..

there is no squeezecenter log btw.

mvh

Edit: I applied the old MS fix - rebooted - and Squeezecenter came up ok :-)
Now I have Squeezecenter working at the same time on 3 clients: Nokia N770, Squeezebox and Softsqueeze.. unbelievable :-)

dtich
2007-11-22, 22:47
i have this issue too, running 6.5.4 all user install on osxserver 10.5.1. i remember fixing this issue once, can't remember how i did it.

what is the 'old ms fix'?



I'm having trouble with Leopard too..

Squeezecenter installs ok, but when I start the server from preferences it briefly shows the stop button and goes back to start again..

there is no squeezecenter log btw.

mvh

Edit: I applied the old MS fix - rebooted - and Squeezecenter came up ok :-)
Now I have Squeezecenter working at the same time on 3 clients: Nokia N770, Squeezebox and Softsqueeze.. unbelievable :-)

mherger
2007-11-23, 00:08
> i have this issue too, running 6.5.4 all user install on osxserver
> 10.5.1

6.5.4 is know not to work. You'll have to update to 6.5.5
http://www.slimdevices.com/downloads/nightly/latest/6.5/

Michael

igroucho
2007-11-23, 00:35
what is the 'old ms fix'?
yes, what is that "fix"???
I can't get SS running on one of my 2 macs, on one it runs OK.
What are the requirements to access the hardware (Transporter) from the computer?

mherger
2007-11-23, 00:54
>> what is the 'old ms fix'?
> yes, what is that "fix"???

Reboot your system.

Can any one here having problem please provide me with the following information:

- Do you have Library/Apllication Support/SqueezeCenter? What's in there?
- Library/Logs/SqueezeCenter - any logs in there? If yes, could you please provide me with the server.log?
- what _exact_ SqueezeCenter version are you using?
- what exact OS version are you using?
- have you been using SlimServer before on that machine?

Michael

igroucho
2007-11-23, 06:11
1. Do you have Library/Apllication Support/SqueezeCenter? What's in there?
2. Library/Logs/SqueezeCenter - any logs in there? If yes, could you please provide me with the server.log?
3. what _exact_ SqueezeCenter version are you using?
4. what exact OS version are you using?
5. have you been using SlimServer before on that machine?
Thanks!
On this machine I have tried installing SC 7.0a after deleting all previous SS files files (from 6.5.1) in accordance with instructions in a post on this forum - evidently it didn't say delete log-files - see below.
1) NADA! (I did a reinstall after this finding: still NADA!
2) Nope (there is one 23 MB large "Slimserver.log" Created 3 feb -06 and Modified 23 nov)
3) 7.0a (after trying 6.5.1 w no success)
4) Leopard 10.5.1
5) Yes, before upgrading to Leopard and it was working OK!

Hope this helps...

mherger
2007-11-23, 06:27
> 1) NADA! (I did a reinstall after this finding: still NADA!
> 2) Nope (there is one 23 MB large "Slimserver.log" Created 3 feb -06
> and Modified 23 nov)

?!? I was asking for the _SqueezeCenter_ folder, not _SlimServer_. Are you sure you don't have a 6.5.x still running somewhere? slimserver.log isn't used any more in SC7, and in February the name SqueezeCenter didn't exist yet. Thus a file slimserver.log would never have been created in a folder called SqueezeCenter.

As you've found a log file, would you mind posting the last week's part as an attachment?

Please make sure you verify /Library... (the system's Library folder) as well as ~/Library (your user's Library folder).

Michae

igroucho
2007-11-23, 09:19
YES! I read your Qs and have laid out the facts EXACTLY as it looks on my harddrive. I have done 2 more fresh installs after searching for "squeezecenter" and "slimserver" to possibly trash whatever I can find. Repair has been performed on disk permissions and restart too.
After all these measures the ONLY file to be found is SC in pref panels. No logs, no folders (and the problem still there)
No SS 6.5 running on this computer.
I DIDN'T say there was a log file named Squeezecenter created feb -06 but a SLIMSERVER log file created that month.
BTW: When installing SC I get no prompts for Admin PW - hmmm???

2007-11-08 12:00:22.6972 SlimServer OSDetect init...
2007-11-08 12:00:22.7130 SlimServer OS Specific init...
2007-11-08 12:00:22.7132 SlimServer daemonizing...
2007-11-08 12:00:22.7334 SlimServer settings effective user and group if requested...
2007-11-08 12:00:22.7350 SlimServer settings init...
2007-11-08 12:00:22.7294 SlimServer saving pid file.
2007-11-08 12:00:22.7424 Got to the END.
2007-11-08 12:00:22.8664 SlimServer strings init...
2007-11-08 12:00:23.2382 SlimServer Setup init...
2007-11-08 12:00:23.2599 SlimServer setting language...
2007-11-08 12:00:23.2602 SlimServer MySQL init...
2007-11-08 12:00:24.4963 Firmware init...
2007-11-08 12:00:24.5289 SlimServer Info init...
2007-11-08 12:00:25.2330 SlimServer IR init...
2007-11-08 12:00:25.2486 SlimServer Request init...
2007-11-08 12:00:25.2582 SlimServer Buttons init...
2007-11-08 12:00:25.2642 SlimServer Graphic Fonts init...
2007-11-08 12:00:25.3071 UDP init...
2007-11-08 12:00:25.3240 Slimproto Init...
2007-11-08 12:00:25.3270 mDNS init...
2007-11-08 12:00:25.3274 Async Networking init...
2007-11-08 12:00:25.3774 Cache init...
2007-11-08 12:00:25.4043 UPnP init...
2007-11-08 12:00:25.4126 SlimServer HTTP init...
2007-11-08 12:00:25.4529 Source conversion init..
2007-11-08 12:00:25.4635 SlimServer Plugins init...
2007-11-08 12:00:26.2493 mDNS startAdvertising...
2007-11-08 12:00:26.2776 SlimServer checkDataSource...
2007-11-08 12:00:26.6636 SlimServer persist playlists...
2007-11-08 12:00:26.7020 SlimServer done init...
2007-11-08 12:00:35.0605 Cache purge: FileCache - 0.059579 sec
2007-11-08 12:00:36.7002 Cache purge: Artwork - 1.539384 sec
2007-11-11 17:38:34.6287 Backtrace:

frame 0: Slim::Player::Source::errorOpening (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Player/Squeezebox2.pm line 579)
frame 1: Slim::Player::Squeezebox2::failedDirectStream (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Slimproto.pm line 527)
frame 2: Slim::Networking::Slimproto::_disco_handler (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Slimproto.pm line 387)
frame 3: Slim::Networking::Slimproto::client_readable (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Select.pm line 238)
frame 4: (eval) (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Select.pm line 238)
frame 5: Slim::Networking::Select::select (./slimserver.pl line 499)
frame 6: main::idle (./slimserver.pl line 452)
frame 7: main::main (./slimserver.pl line 1076)

2007-11-11 19:38:34.9350 Backtrace:

frame 0: Slim::Player::Source::errorOpening (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Player/Squeezebox2.pm line 579)
frame 1: Slim::Player::Squeezebox2::failedDirectStream (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Slimproto.pm line 527)
frame 2: Slim::Networking::Slimproto::_disco_handler (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Slimproto.pm line 387)
frame 3: Slim::Networking::Slimproto::client_readable (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Select.pm line 238)
frame 4: (eval) (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Select.pm line 238)
frame 5: Slim::Networking::Select::select (./slimserver.pl line 499)
frame 6: main::idle (./slimserver.pl line 452)
frame 7: main::main (./slimserver.pl line 1076)

2007-11-11 23:38:32.9661 Backtrace:

frame 0: Slim::Player::Source::errorOpening (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Player/Squeezebox2.pm line 579)
frame 1: Slim::Player::Squeezebox2::failedDirectStream (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Slimproto.pm line 527)
frame 2: Slim::Networking::Slimproto::_disco_handler (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Slimproto.pm line 387)
frame 3: Slim::Networking::Slimproto::client_readable (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Select.pm line 238)
frame 4: (eval) (/Users/igroucho/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Networking/Select.pm line 238)
frame 5: Slim::Networking::Select::select (./slimserver.pl line 499)
frame 6: main::idle (./slimserver.pl line 452)
frame 7: main::main (./slimserver.pl line 1076)

2007-11-15 21:27:01.9188 Got sigterm.
2007-11-15 21:27:01.9250 SlimServer cleaning up.
2007-11-15 21:27:04.7986 Got to the END.
2007-11-15 21:27:04.8219 DBI handle 0x3204a58 cleared whilst still active during global destruction.
dbih_clearcom (drh 0x3204a58, com 0x3e8e830, imp DBD::Sponge::dr):
FLAGS 0x100215: COMSET Active Warn PrintWarn AutoCommit
PARENT undef
KIDS 0 (0 Active)
IMP_DATA undef
2007-11-15 21:27:04.8569 DBI handle 0x8990c0 cleared whilst still active during global destruction.
dbih_clearcom (drh 0x8990c0, com 0x2b3a7a0, imp DBD::mysql::dr):
FLAGS 0x180215: COMSET Active Warn PrintWarn AutoCommit
PARENT undef
KIDS 0 (0 Active)
IMP_DATA undef
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.

dtich
2007-11-23, 10:10
i get this in the log when i try to start slimserver 6.5.5. same happened with .4 and beta7.

Nov 23 09:08:37 server authexec[26134]: executing /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/Resources/Remove Slim Startup.sh
Nov 23 09:08:37 server [0x0-0xa50a5].com.apple.systempreferences[16718]: rm: /Library/StartupItems/Slim: No such file or directory
Nov 23 09:08:37 server [0x0-0xa50a5].com.apple.systempreferences[16718]: rm: /tmp/slimerror.log: No such file or directory
Nov 23 09:09:01 server authexec[26314]: executing /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/Resources/Create Slim Startup.sh
Nov 23 09:09:01 server [0x0-0xa50a5].com.apple.systempreferences[16718]: /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/Resources/Create Slim Startup.sh: line 101: /Library/StartupItems/Slim/Resources/English.lproj/Localizable.strings: No such file or directory

this is the slimlog:

2007-11-23 09:07:22.4962 SlimServer settings init...
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
2007-11-23 09:07:22.5633 Got to the END.
2007-11-23 09:08:50.3215 SlimServer OSDetect init...
2007-11-23 09:08:50.3216 SlimServer OS Specific init...
2007-11-23 09:08:50.3217 SlimServer daemonizing...
2007-11-23 09:08:50.3230 SlimServer saving pid file.
2007-11-23 09:08:50.3237 Got to the END.
2007-11-23 09:08:50.3270 SlimServer settings effective user and group if requested...
2007-11-23 09:08:50.3276 SlimServer settings init...
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
2007-11-23 09:08:50.3524 Got to the END.
2007-11-23 09:08:56.0446 SlimServer OSDetect init...
2007-11-23 09:08:56.0447 SlimServer OS Specific init...
2007-11-23 09:08:56.0450 SlimServer daemonizing...
2007-11-23 09:08:56.0462 SlimServer saving pid file.
2007-11-23 09:08:56.0469 Got to the END.
2007-11-23 09:08:56.0494 SlimServer settings effective user and group if requested...
2007-11-23 09:08:56.0500 SlimServer settings init...
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
2007-11-23 09:08:56.0910 Got to the END.

maybe a permissions issue? not sure how or why, i'll try repairing..

Buckyg4
2007-11-23, 10:22
I also have an issue with the latest version of SqueezeCenter not working on Leopard (10.5.1). I have the latest version of the iMac. The software installs, but in the pref pane the web access is greyed out.

I previously had 6.5.5 installed, but was having issues getting it to recognize updates to my itunes library. I have had no issues prior to installing 6.5.5 and Leopard.

here is my log file.

[11:15:40.6613] main::init (295) SqueezeCenter OS Specific init...
[11:15:40.6803] main::init (315) SqueezeCenter daemonizing...
[11:15:40.6836] Slim::bootstrap::theEND (400) Got to the END
[11:15:42.2508] main::init (295) SqueezeCenter OS Specific init...
[11:15:42.2511] main::init (324) SqueezeCenter settings effective user and group if requested...
[11:15:42.2514] main::init (334) SqueezeCenter strings init...
[11:15:42.2879] Slim::Utils::Strings::loadStrings (108) Retrieving string data from string cache: /Users/jasonb34/Library/Caches/SlimServer/strings.bin
[11:15:42.3712] main::init (337) SqueezeCenter MySQL init...
[11:15:43.5751] main::init (340) Async DNS init...
[11:15:43.6956] main::init (343) Firmware init...
[11:15:43.7010] main::init (346) SqueezeCenter Info init...
[11:15:45.7338] DBIx::Migration::migrate (115) Warning: Database error: Can't DROP 'thumb'; check that column/key exists at /Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/CPAN/DBIx/Migration.pm line 115.
[11:15:45.7344] Slim::bootstrap::theEND (400) Got to the END
[11:15:45.7346] Slim::bootstrap::sigint (364) Got sigint
[11:15:45.7349] Slim::Schema::forceCommit (1358) Warning: Trying to commit transactions before DB is initialized!

dtich
2007-11-23, 10:26
still get:

2007-11-23 09:07:22.4962 SlimServer settings init...
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
2007-11-23 09:07:22.5633 Got to the END.
2007-11-23 09:08:50.3215 SlimServer OSDetect init...
2007-11-23 09:08:50.3216 SlimServer OS Specific init...
2007-11-23 09:08:50.3217 SlimServer daemonizing...
2007-11-23 09:08:50.3230 SlimServer saving pid file.
2007-11-23 09:08:50.3237 Got to the END.
2007-11-23 09:08:50.3270 SlimServer settings effective user and group if requested...
2007-11-23 09:08:50.3276 SlimServer settings init...
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
2007-11-23 09:08:50.3524 Got to the END.
2007-11-23 09:08:56.0446 SlimServer OSDetect init...
2007-11-23 09:08:56.0447 SlimServer OS Specific init...
2007-11-23 09:08:56.0450 SlimServer daemonizing...
2007-11-23 09:08:56.0462 SlimServer saving pid file.
2007-11-23 09:08:56.0469 Got to the END.
2007-11-23 09:08:56.0494 SlimServer settings effective user and group if requested...
2007-11-23 09:08:56.0500 SlimServer settings init...
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
2007-11-23 09:08:56.0910 Got to the END.

is this trying to make a folder in my old admin account - localadmin?

edit; can i change this manually, so it looks to the proper directory, which should be the startup dir, or the root lib, yes?

mherger
2007-11-24, 01:53
Please don't use all uppercase or I must assume you're shouting at me. In which case I'd have to leave this thread.

> panels. No logs, no folders (and the problem still there)
> No SS 6.5 running on this computer.
[..]
> 2007-11-08 12:00:22.6972 SlimServer OSDetect init...

I'm confused... you didn't find any logs, but what's this?

> 2007-11-08 12:00:36.7002 Cache purge: Artwork - 1.539384 sec
> 2007-11-11 17:38:34.6287 Backtrace:

This won't be of much help, as it's two weeks old, presumably from SlimServer, not SqueeezCenter. But where did you find that file?

Michael

mherger
2007-11-24, 01:54
> i get this in the log when i try to start slimserver 6.5.5. same
> happened with .4 and beta7.

Which log is this? Can you post information about Library/Log/SqueezeCenter, too?

Michael

mherger
2007-11-24, 01:56
> 2007-11-23 09:07:22.4962 SlimServer settings init...
> mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at

I don't know why it would try to write there. What does
perl -e 'print $^O;'
(run in a terminal) return?

Michael

igroucho
2007-11-24, 04:51
Michael, why is only SC pref panel installed? Which files/folders should appear after install??

dtich
2007-11-24, 16:21
doesn't return anything. am i running it correctly?

server:~ dtich$ perl -e 'print $^O;'
darwinserver:~ dtich$
server:~ dtich$



> 2007-11-23 09:07:22.4962 SlimServer settings init...
> mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at

I don't know why it would try to write there. What does
perl -e 'print $^O;'
(run in a terminal) return?

Michael

dtich
2007-11-24, 16:28
hey michael, i think i only tried sc quickly and when it did the same thing, i went back to 655 and tossed all the sc stuff. to make sure, where is the sc folder?

i remember having this issue a while ago, like a year, but i can't remember how i solved it. i do remember there was something specific i figured out and that fixed it, but... can't remember what.. lol.

any ideas? i have 3 squeezeboxes and they are all lying sadly dormant this week... it's really a household tragedy.




> i get this in the log when i try to start slimserver 6.5.5. same
> happened with .4 and beta7.

Which log is this? Can you post information about Library/Log/SqueezeCenter, too?

Michael

mherger
2007-11-25, 01:46
> doesn't return anything. am i running it correctly?

It does:

> server:~ dtich$ perl -e 'print $^O;'
> darwinserver:~ dtich$
^^^^^^^^ -> darwin

That's what I wanted to see. But I still don't know why it's using folders it shouldn't use. :-(

Michael

dtich
2007-11-25, 02:13
what can i try now to get it up and running again? i've reinstalled several times, that's not fixing it.

can i manually adjust a plist to get it to write its config in the correct dir? or something..

arrgghh.

mherger
2007-11-25, 12:00
> what can i try now to get it up and running again? i've reinstalled
> several times, that's not fixing it.

You can try to run it from the terminal:

cd /Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/
../slimserver.pl

Michael

igroucho
2007-11-25, 12:47
I took my chances and did a fresh systeminstall since the system has behaved somewhat erratic (and I REALLY wants this to work). What puzzled me, among others, was that I was presented with no admin pw on installing SS (neither SC 7.0a for that matter). It didn't happen this time either thou now i was prompted for an admin pw when changing "Start server" options - NB. this last time after a total system install I have only tried to install SS 6.4.1.
These measures didn't move me further much; still a dim Web Access button :-( Before this I did plenty of attempts to install, trashing whatever files in Libraries and in Preferencepanes. Apart from the 23 MB large Log file remaining since installing SS under Tiger (when btw SS worked) ONLY one file w/o exception has been installed, namely SS or SC pref panels. No log files!!! This time thou (after a fresh system install) there is a SS a log file, see below.

Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.
Insecure dependency in require while running setuid at ./slimserver.pl line 84.
BEGIN failed--compilation aborted at ./slimserver.pl line 84.

Any ideas, Michael .. someone?

dtich
2007-11-25, 13:50
i get same thing:

server:~ dtich$ /Library/PreferencePanes/Slimserver.prefPane/Contents/server/slimserver.pl
mkdir /private/var/localadmin: Permission denied at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Utils/Prefs.pm line 450
server:~ dtich$





> what can i try now to get it up and running again? i've reinstalled
> several times, that's not fixing it.

You can try to run it from the terminal:

cd /Library/PreferencePanes/SqueezeCenter.prefPane/Contents/server/
../slimserver.pl

Michael

dtich
2007-11-25, 14:17
ok. think i fixed it, here's what i did:

the slimserver.pref file in my home dir said this:

---
MMMMixType: 0
MMMSize: 12
MMMStyle: 0
MMMVariety: 0
MMSHost: localhost
MMSport: 10002
MusicMagicplaylistprefix: "MusicMagic: "
MusicMagicplaylistsuffix: ''
allowedHosts: 127.0.0.1,192.168.0.10
artfolder: ''
audiodir: /private/var/localadmin/Music
authorize: 0
browseagelimit: 100
bufferSecs: 3
cachedir: /private/var/localadmin/Library/Caches/SlimServer
checkVersion: 1
checkVersionInterval: 86400
checkVersionLastTime: 1195601046.42829
clients:
-----snip

i changed the following lines to:

audiodir: /users/dtich/Music

cachedir: /users/dtich/Library/Caches/SlimServer

and slim server started, stayed started and is scanning the library.

this is what i thought the issue was all along, that slimserver wasn't updating the folder paths. i had to try to keep my old prefs so i didn't have to reset all the parameters. it just was trying to write to old now non-existent dirs.

phew.

does this help you michael, can you change the install script to correct these paths but still keep old prefs?

fwiw.

igroucho
2007-11-25, 16:24
Not to forget some of os have put down substantial investments in hardware (Transporters don't come cheap!) which will not function because of erratic software. Who is responsible? I have reported my problem to Logitechs support team 21st of nov but STILL no answer!!!
I can live with problems provided I feel I get support and I'm met with respect but negligence piss me off.

mherger
2007-11-25, 23:39
> I have reported my problem to Logitechs support team 21st
> of nov but STILL no answer!!!

Did you contact support directly? This is _not_ support here, but a community based forum.

Please try to follow the instructions I've given to you and others. You've asked more questions than you've answered mine. This won't fix your problem.

Michael

igroucho
2007-11-26, 08:57
> I have reported my problem to Logitechs support team 21st
> of nov but STILL no answer!!!

Did you contact support directly?
Yes!

Please try to follow the instructions I've given to you and others. You've asked more questions than you've answered mine. This won't fix your problem.

Sorry Michael but I don't understand what you mean by this statement. First of all it would be best if you want to help out that you specified whom you're answering. All I can find of not directly answered Qs is "where did you find that file (log)"? Which is answered in a post somewhat earlier (in Lib/Log files). It would be easier if you read the qs a little more careful as it would save us all - not the least yourself - a lot of time. Don't get me wrong as I'm most grateful you help out for free at your spare time. But we all have jobs to do and I can't spend half my day with something that really should work. But that's the internet-era: let the customers have all the PITAs and leave us alone to make the buck. And help from local agents? Forget it!
Anyways: I thought that I'd make it easier for ya by reinstalling EVERYTHING. After installing SS I obtained a short log file. What does that tell you?
As you probably deducted by now: I'm a COMPLETE novice in UNIX.
Thanks!

dtich
2007-11-26, 14:47
michael, now i get this new problem:

2007-11-26 13:45:33.8137 SlimServer Info init...
2007-11-26 13:45:33.8709 ERROR: DBI Connection failed: DBI connect('hostname=127.0.0.1;port=9092;database=sli mserver:mysql_socket=/Users/dtich/Library/Caches/SlimServer/slimserver-mysql.sock','slimserver',...) failed: Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (61) at /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/CPAN/DBIx/Class/Storage/DBI.pm line 652

2007-11-26 13:45:33.8710 ERROR: Backtrace follows:

2007-11-26 13:45:33.8711 Backtrace:

frame 0: Slim::Schema::Storage::throw_exception (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/CPAN/DBIx/Class/Storage/DBI.pm line 658)
frame 1: DBIx::Class::Storage::DBI::_connect (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/CPAN/DBIx/Class/Storage/DBI.pm line 616)
frame 2: DBIx::Class::Storage::DBI::_populate_dbh (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/CPAN/DBIx/Class/Storage/DBI.pm line 543)
frame 3: DBIx::Class::Storage::DBI::ensure_connected (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Schema/Storage.pm line 28)
frame 4: (eval) (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Schema/Storage.pm line 28)
frame 5: Slim::Schema::Storage::dbh (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Schema.pm line 118)
frame 6: Slim::Schema::init (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Music/Info.pm line 71)
frame 7: Slim::Music::Info::init (./slimserver.pl line 373)
frame 8: main::init (./slimserver.pl line 450)
frame 9: main::main (./slimserver.pl line 1076)

2007-11-26 13:45:33.8713 ERROR: Couldn't connect to database! Fatal error: [Socket is not connected] Exiting!

2007-11-26 13:45:33.8713 Backtrace:

frame 0: Slim::Schema::init (/Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Slim/Music/Info.pm line 71)
frame 1: Slim::Music::Info::init (./slimserver.pl line 373)
frame 2: main::init (./slimserver.pl line 450)
frame 3: main::main (./slimserver.pl line 1076)

2007-11-26 13:45:33.8715 Got to the END.


i am working on my dns server, did i screw something up that ss needs?

dtich
2007-11-26, 15:18
i can't figure out what broke with accessing the mysql db, what would prevent it from accessing? reinstalling did not fix this.

arrgh.

dtich
2007-11-26, 15:31
here's the mysql error log from ss cache :

071126 14:15:41 InnoDB: Started; log sequence number 0 130356831
071126 14:15:41 [ERROR] Can't start server : Bind on unix socket: Invalid argument
071126 14:15:41 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on socket: /Users/dtich/Library/Caches/SlimServer/slimserver-mysql.sock ?
071126 14:15:41 [ERROR] Aborting

071126 14:15:41 InnoDB: Starting shutdown...
071126 14:15:44 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 130356831
071126 14:15:44 [Note] /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Bin/darwin/mysqld: Shutdown complete

071126 14:16:48 InnoDB: Started; log sequence number 0 130356831
071126 14:16:48 [ERROR] Can't start server : Bind on unix socket: Invalid argument
071126 14:16:48 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on socket: /Users/dtich/Library/Caches/SlimServer/slimserver-mysql.sock ?
071126 14:16:48 [ERROR] Aborting

071126 14:16:48 InnoDB: Starting shutdown...
071126 14:16:50 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 130356831
071126 14:16:50 [Note] /Library/PreferencePanes/SlimServer.prefPane/Contents/server/Bin/darwin/mysqld: Shutdown complete

dtich
2007-11-26, 17:03
anything here?

mherger
2007-11-27, 06:14
MySQL is complaining bout another instance of it running?

What do you get if you run
ps -ax | grep -i sql
in the terminal?

Michael

mherger
2007-11-27, 06:16
> Anyways: I thought that I'd make it easier for ya by reinstalling

Reinstalling everything should imho be done on a clean disk. Otherwise you'll end up with an odd mixture of different installations.

> EVERYTHING. After installing SS I obtained a short log file. What does
> that tell you?

If you posted it here, I could probably tell.

Michael

igroucho
2007-11-27, 09:16
Reinstalling everything should imho be done on a clean disk. Otherwise you'll end up with an odd mixture of different installations.
Did I say I didn't???


If you posted it here, I could probably tell.

???? Aint this good enuff:
http://forums.slimdevices.com/showpost.php?p=245161&postcount=33
that's anyway all there was in that logfile.

dtich
2007-11-27, 11:21
MySQL is complaining bout another instance of it running?

What do you get if you run
ps -ax | grep -i sql
in the terminal?

Michael

38465 ttys000 0:00.00 grep -i sql

dtich
2007-11-27, 12:28
does this section from the slimserver.pref file have anything suspicious in it..?

dbpassword: ''
dbsource: dbi:mysql:hostname=127.0.0.1;port=9092;database=%s
dbusername: slimserver


?

igroucho
2007-11-28, 14:39
I don't know why we went thru all this trouble posting log files etc. Anyone's got an idea? I can't deduct anything from a log file. Someone with knowledge of UNIX willing to share?

mherger
2007-11-28, 16:14
> does this section from the slimserver.pref file have anything suspicious
> in it..?

No, imho not.

Please be patient. I've asked our QA to reproduce the issue.

Michael