PDA

View Full Version : FW: wireless connection very intermittent



Peter Michelson
2004-01-03, 14:24
I thought I would post my ongoing correspondence with slimdevices support to
see if anyone else has any ideas about how to address this issue. I have
been able to obtain intermittent signal strength readings of 92% when the
squeezebox is sitting on the wireless router, and from 62% to 92% 4 feet
away. But even when the signal strength is 92%, it only lasts a few seconds
and then I get the error message saying it has lost contact with the slim
server software.

I am at a loss and would be grateful for any ideas. Thanks!


>From: Kevin Pearsall <support (AT) slimdevices (DOT) com>
>To: "Peter Michelson" <pete77r (AT) hotmail (DOT) com>
>Subject: wireless connection very intermittent
>Date: Fri, 2 Jan 2004 13:57:35 -0800
>
>Peter,
>
>You can check the signal strength in Settings -> Information -> Player
>Information -> Wireless Signal Strength from the player UI.
>
>So just get that screen up and try arranging the antenna differently...
>
>Regards,
>Kevin P.
>
>On Jan 2, 2004, at 11:44 AM, Peter Michelson wrote:
>
>>Hello. Thanks for your reply!
>>
>>That is exactly the error message I received ("can't alloc netpages for
>>dll:4").
>>
>>How does one check the wireless signal strength in the player?
>>
>>As I mentioned, even if the player is sitting literally on top of the
>>wireless router, I get the same results. If I put the player downstairs,
>>it still seems to be able to show the correct time, which I assume it
>>derives from the server.
>>
>>Would it make sense to open up the box and make sure the connect between
>>the wireless antenna jack and circuit board is intact? Would that void
>>the warranty?
>>
>>Thanks again.
>>-P
>>
>>>From: Kevin Pearsall <support (AT) slimdevices (DOT) com>
>>>To: "Peter Michelson" <pete77r (AT) hotmail (DOT) com>
>>>Subject: wireless connection very intermittent
>>>Date: Fri, 2 Jan 2004 09:42:15 -0800
>>>
>>>Peter,
>>>
>>>Did it say something like, "can't alloc netpages for dll:4"?
>>>
>>>We've seen that particular error in certain configurations when there is
>>>pretty heavy wireless traffic. It seems to happen when the network
>>>buffer gets filled before setup is completed. But if you're able to
>>>connect, I suspect this particular error should not be a problem for you.
>>>
>>>Regarding the other error message, "lost contact with slim server", what
>>>I'd recommend doing is checking the wireless signal strength in the
>>>player. You may be able to boost the signal strength by reorienting the
>>>antenna on the player. You should be able to minimize that message this
>>>way...
>>>
>>>Regards,
>>>Kevin P.
>>>
>>>On Dec 31, 2003, at 11:57 AM, Peter Michelson wrote:
>>>
>>>>Hello. I just received my Squeezebox. No matter what I try, I seem
>>>>to get a very spotty connection and have yet to hear any music. Here is
>>>>my
>>>>configuration:
>>>>
>>>>Win2K
>>>>SMC Barricade Wireless Router with WEP 128-bit encryption enabled
>>>>SlimServer 5.0.1
>>>>
>>>>The main error message I get is:
>>>>"Problem: Lost contact with Slim Server. Check that the software is
>>>>running."
>>>>
>>>>I have occasionally also gotten a cryptic error message (which I can't
>>>>remember) with "4" at the end of it.
>>>>
>>>>I have had a connection long enough to select a song and play it using
>>>>the
>>>>squeezebox, but even though it appears to be playing in the slim server,
>>>>the
>>>>time doesn't change on the squeezebox and I usually get the above error
>>>>message right away.
>>>>
>>>>Networking seems to be set up correctly as evidenced by the ability of
>>>>the
>>>>squeezebox to obtain an IP address automatically from DHCP
>>>>(intermittently).
>>>> Disabling WEP encryption has no effect. The proximity to the wireless
>>>>router also does not seem to be a factor as I have them sitting right
>>>>next
>>>>to each other. The wireless router has no problem communicating with
>>>>other
>>>>wireless devices located several rooms away.
>>>>
>>>>At first I thought maybe I just got a defective unit with a bad wireless
>>>>transceiver, but the squeezebox is still able to establish a connection
>>>>and
>>>>obtain an IP address from several rooms away.
>>>>
>>>>I just tried connecting it directly to the ethernet and that works.
>>>>However,
>>>>since it's intended use is in another room far from any ethernet
>>>>connection,
>>>>I would like to use the wireless capability. Any suggestions on how to
>>>>get
>>>>that working? Thanks!
>>>>
>>>>

Owen Davis
2004-01-03, 15:06
I've had one of the messages you mention, the "lost connection with
server" message. It's happened to me when my server (which is a mac g4
laptop) has gone into sleep mode and also happened when i was running
virtual pc on the mac and my wireless hub which is a sonicwall, thought
my client was spoofing an ip address. (the virtual pc client makes up
an ip address to share the single lan adapter in the mac).

i'm guessing from the name of your hub ("barricade") that it has a
built-in firewall - you need to be sure that it is open for
communications between your PC and your Squeezebox. check firewall
rules and mac address filtering to ensure that both devices are free to
communicate through the "barricade".

cheers!

oh, i'd be interested in any thoughts folks have regarding the behavior
of the Squeezebox when my mac awakens from sleeping. so far i can't
find anyway to reconnect the Squeezebox to my server but to power cycle
the Squeezebox and go through setup again. My Slimp3 used to just find
my server as soon as my mac awoke. Any hints, suggestions,
explanations welcomed.

owen

On Jan 3, 2004, at 11:24 PM, Peter Michelson wrote:

> I thought I would post my ongoing correspondence with slimdevices
> support to see if anyone else has any ideas about how to address this
> issue. I have been able to obtain intermittent signal strength
> readings of 92% when the squeezebox is sitting on the wireless router,
> and from 62% to 92% 4 feet away. But even when the signal strength is
> 92%, it only lasts a few seconds and then I get the error message
> saying it has lost contact with the slim server software.
>
> I am at a loss and would be grateful for any ideas. Thanks!
>
>
>> From: Kevin Pearsall <support (AT) slimdevices (DOT) com>
>> To: "Peter Michelson" <pete77r (AT) hotmail (DOT) com>
>> Subject: wireless connection very intermittent
>> Date: Fri, 2 Jan 2004 13:57:35 -0800
>>
>> Peter,
>>
>> You can check the signal strength in Settings -> Information ->
>> Player Information -> Wireless Signal Strength from the player UI.
>>
>> So just get that screen up and try arranging the antenna
>> differently...
>>
>> Regards,
>> Kevin P.
>>
>> On Jan 2, 2004, at 11:44 AM, Peter Michelson wrote:
>>
>>> Hello. Thanks for your reply!
>>>
>>> That is exactly the error message I received ("can't alloc netpages
>>> for dll:4").
>>>
>>> How does one check the wireless signal strength in the player?
>>>
>>> As I mentioned, even if the player is sitting literally on top of
>>> the wireless router, I get the same results. If I put the player
>>> downstairs, it still seems to be able to show the correct time,
>>> which I assume it derives from the server.
>>>
>>> Would it make sense to open up the box and make sure the connect
>>> between the wireless antenna jack and circuit board is intact?
>>> Would that void the warranty?
>>>
>>> Thanks again.
>>> -P
>>>
>>>> From: Kevin Pearsall <support (AT) slimdevices (DOT) com>
>>>> To: "Peter Michelson" <pete77r (AT) hotmail (DOT) com>
>>>> Subject: wireless connection very intermittent
>>>> Date: Fri, 2 Jan 2004 09:42:15 -0800
>>>>
>>>> Peter,
>>>>
>>>> Did it say something like, "can't alloc netpages for dll:4"?
>>>>
>>>> We've seen that particular error in certain configurations when
>>>> there is pretty heavy wireless traffic. It seems to happen when
>>>> the network buffer gets filled before setup is completed. But if
>>>> you're able to connect, I suspect this particular error should not
>>>> be a problem for you.
>>>>
>>>> Regarding the other error message, "lost contact with slim server",
>>>> what I'd recommend doing is checking the wireless signal strength
>>>> in the player. You may be able to boost the signal strength by
>>>> reorienting the antenna on the player. You should be able to
>>>> minimize that message this way...
>>>>
>>>> Regards,
>>>> Kevin P.
>>>>
>>>> On Dec 31, 2003, at 11:57 AM, Peter Michelson wrote:
>>>>
>>>>> Hello. I just received my Squeezebox. No matter what I try, I
>>>>> seem
>>>>> to get a very spotty connection and have yet to hear any music.
>>>>> Here is my
>>>>> configuration:
>>>>>
>>>>> Win2K
>>>>> SMC Barricade Wireless Router with WEP 128-bit encryption enabled
>>>>> SlimServer 5.0.1
>>>>>
>>>>> The main error message I get is:
>>>>> "Problem: Lost contact with Slim Server. Check that the software
>>>>> is
>>>>> running."
>>>>>
>>>>> I have occasionally also gotten a cryptic error message (which I
>>>>> can't
>>>>> remember) with "4" at the end of it.
>>>>>
>>>>> I have had a connection long enough to select a song and play it
>>>>> using the
>>>>> squeezebox, but even though it appears to be playing in the slim
>>>>> server, the
>>>>> time doesn't change on the squeezebox and I usually get the above
>>>>> error
>>>>> message right away.
>>>>>
>>>>> Networking seems to be set up correctly as evidenced by the
>>>>> ability of the
>>>>> squeezebox to obtain an IP address automatically from DHCP
>>>>> (intermittently).
>>>>> Disabling WEP encryption has no effect. The proximity to the
>>>>> wireless
>>>>> router also does not seem to be a factor as I have them sitting
>>>>> right next
>>>>> to each other. The wireless router has no problem communicating
>>>>> with other
>>>>> wireless devices located several rooms away.
>>>>>
>>>>> At first I thought maybe I just got a defective unit with a bad
>>>>> wireless
>>>>> transceiver, but the squeezebox is still able to establish a
>>>>> connection and
>>>>> obtain an IP address from several rooms away.
>>>>>
>>>>> I just tried connecting it directly to the ethernet and that
>>>>> works. However,
>>>>> since it's intended use is in another room far from any ethernet
>>>>> connection,
>>>>> I would like to use the wireless capability. Any suggestions on
>>>>> how to get
>>>>> that working? Thanks!
>>>>>
>>>>>