PDA

View Full Version : Help! Wireless Nightmare - music trapped on computer!



jsunandmax
2007-04-24, 00:22
I'm hoping some of the wireless gurus here can help me. Here is my situation:

latest SS running on a Infrant ReadyNAS connected to a Win2K (I know...ancient) PC. I have a D-Link DIR-655 Router. I have a Squeezebox in bedroom (about 20') away with average signal strength of about 70% and it works great! Awesome!

Now, I just bought second Squeezebox for the living room about 75' and 3 walls away. Uh oh, average signal strength about 28% and the box wont connect.

attempt 1: I went and purchased a DWL-G700AP Dlink WAP to 'boost' the signal and set it next to the squeezebox in the living room. with giddy excitement i saw the signal strength on my network was 98%! oh boy.....but...."cannot connect to DHCP server". A call to Slim tech support and the guy acknowledged "yeah, Squeezeboxes dont work with alot of those WAPs". I'm guessing it's because the WAP has its own IP and the Squeezebox gets confused on the way to the Server..(?) (when prompted to enter the SlimServer IP, i used the regular IP of the ReadyNAS, which is the same i access through webrowser 192.168.xxx.xx:9000 )

attempt 2: Ethernet over Power! The future! I went and picked up the D-link 300 EoP and set it up. Got a 'wired' connection but the signal was not continous. the squeezebox would either a) flicker or b) play for about 30 seconds (cache?) then just studder and choke. Plus, this little thing was screweing up the wireless connection to my bedroom squeezebox! That dog don't hunt!

I have tested the device w/ just ethernet, and it works great. The device is fine, i just need a solution for solid wireless connection (running cable is 100% not an option). My question is:

1) can anyone suggest a WAP that they KNOW will work with the SlimDevices? or is there some 'trick' to configuring this the WAP i have?

2) any OTHER solutions that i'm missing?

any help is GReATLY appreciated as I really need to hear my music on the 'main' stereo :) I have lost about 20 hours so far trying to solve this issue....

Thanks in advance everyone, this is a great forum!

-jason

ps. my primary home network does not have WEP encription right now. i want to get everything up and running, then turn 64-bit WEP on.....this shouldn't matter right?

peter
2007-04-24, 02:33
jsunandmax wrote:
> I'm hoping some of the wireless gurus here can help me. Here is my
> situation:
>
> latest SS running on a Infrant ReadyNAS connected to a Win2K (I
> know...ancient) PC. I have a D-Link DIR-655 Router. I have a
> Squeezebox in bedroom (about 20') away with average signal strength of
> about 70% and it works great! Awesome!
>
> Now, I just bought second Squeezebox for the living room about 75' and
> 3 walls away. Uh oh, average signal strength about 28% and the box
> wont connect.
>
> attempt 1: I went and purchased a DWL-G700AP Dlink WAP to 'boost' the
> signal and set it next to the squeezebox in the living room. with
> giddy excitement i saw the signal strength on my network was 98%! oh
> boy.....but...."cannot connect to DHCP server". A call to Slim tech
> support and the guy acknowledged "yeah, Squeezeboxes dont work with
> alot of those WAPs". I'm guessing it's because the WAP has its own IP
> and the Squeezebox gets confused on the way to the Server..(?) (when
> prompted to enter the SlimServer IP, i used the regular IP of the
> ReadyNAS, which is the same i access through webrowser
> 192.168.xxx.xx:9000 )
>
> attempt 2: Ethernet over Power! The future! I went and picked up the
> D-link 300 EoP and set it up. Got a 'wired' connection but the signal
> was not continous. the squeezebox would either a) flicker or b) play
> for about 30 seconds (cache?) then just studder and choke. Plus, this
> little thing was screweing up the wireless connection to my bedroom
> squeezebox! That dog don't hunt!
>
> I have tested the device w/ just ethernet, and it works great. The
> device is fine, i just need a solution for solid wireless connection
> (running cable is 100% not an option). My question is:
>
> 1) can anyone suggest a WAP that they KNOW will work with the
> SlimDevices? or is there some 'trick' to configuring this the WAP i
> have?
>
> 2) any OTHER solutions that i'm missing?
>
> any help is GReATLY appreciated as I really need to hear my music on
> the 'main' stereo :) I have lost about 20 hours so far trying to
> solve this issue....
>
> Thanks in advance everyone, this is a great forum!
>
> -jason
>

AFAIK You can't just buy another WAP and put it next to your SB. The WAP
needs to be connected to something. Usually it is connected over a wire
to your router/access point but it may also be possible wirelessly. In
that case you need to configure WDS:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_Distribution_System

AFAIK both your original WAP and your new one must be WDS enabled.
> ps. my primary home network does not have WEP encription right now. i
> want to get everything up and running, then turn 64-bit WEP on.....this
> shouldn't matter right?
>

That's always a good idea. But when you have everything running switch
to using WPA instead.


I use two WAP's. The second one is connected to the first one via
ethernet. Together they can handle the whole house.

Regards,
Peter