PDA

View Full Version : Noise with SB and Naim



Munge
2006-12-14, 03:13
I have an SB2 connected to my Naim Nait 5, and there is a constant low noise from the speakers (regardless of whether the SB is on or off). The noise does not get louder if I increase the volume on the Nait. Is this likely to be a grounding problem with the Naim, or something with the RCA --> DIN cable? Or should I get a better power supply?
I have another setup with an SB3 and a Tivoli Model Two, and there is no noise.
Any help would be appreciated.

/Munge

freelunch
2006-12-14, 07:11
I have a friend with Naim gear and it has always been funny about
grounding and electric shocks if you touch the wrong component (that's
one way to keep people from touching your gear!). I don't know if
your problem is a floating ground, etc, but I'm pretty sure the issue
is with the naim. Now I remember.. The Naim is prone to ground loop
issues and folks often disconnect the ground to get around the
problem.. That results in a dangerous piece of gear that causes shocks
when touched. I don't know what the safe solution is.

Maybe there is a Naim forum where you could get more specific Naim info?

FL



On 12/14/06, Munge <Munge.2isw6z1166091301 (AT) no-mx (DOT) forums.slimdevices.com> wrote:
>
> I have an SB2 connected to my Naim Nait 5, and there is a constant low
> noise from the speakers (regardless of whether the SB is on or off).
> The noise does not get louder if I increase the volume on the Nait. Is
> this likely to be a grounding problem with the Naim, or something with
> the RCA --> DIN cable? Or should I get a better power supply?
> I have another setup with an SB3 and a Tivoli Model Two, and there is
> no noise.
> Any help would be appreciated.
>
> /Munge
>
>
> --
> Munge
> ------------------------------------------------------------------------
> Munge's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1567
> View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=30601
>
>

ModelCitizen
2006-12-14, 07:31
There is a NAIM forum at www.naim-audio.com and you may get the best help there.
However, I've been running all NAIM gear with an SB3 (with stock psu and Elpac psu) and then a Transporter and have never experienced any humming or ground loop problems. I think there are a couple of others on this forum who also run NAIM and SD gear without problems.
I'm not sure I'd like to disable the earth from one of the devices though.
MC

Patrick Dixon
2006-12-14, 07:38
What else do you have connected to the Nait?

The SB3 has no ground and Naim systems expect a signal ground to mains earth connection in the CDP.

Munge
2006-12-14, 08:42
Nothing else is connected to the Nait. Also, the power cable to the Nait is connected to an un-grounded outlet (only have grounded outlets in the kitchen/bathroom).

/Munge

Patrick Dixon
2006-12-14, 10:08
You're obviously not in the UK.

The Nait should be grounded through the mains lead - the ground is connected to the metal chassis and provides a safety earth in the event of an internal fault making the metalwork live. Maybe if you're on 110V this isn't considered necessary ...

If you can, I would experiment by making an earth connection between the 0V pins on one of the Nait's input DINs, and mains earth. That references the signal earth to mains earth for the system, and is the way Naim systems are generally wired (the connection is made inside a Naim CDP).

Wombat
2006-12-14, 10:43
I just used an 100 Ohm resistor to couple my ground to earth in my power amplifiers. This should be enough for static. I also added a 100nf capacitor in parallel. Works like a charm and all humming is gone.

Munge
2006-12-15, 11:18
Thanks for the advice!
A new linear power supply made the noise disappear. Unfortunately, I won't be able to change to a grounded connection for the Nait.

/Munge