PDA

View Full Version : Various Artist Difficulties - Cumbersome Fix



Roscoe
2006-11-04, 10:52
Like several other posters, I have had tremendous difficulty with Various Artists since installing 6.5. My folder\file structure for VAs is: \Various Artists\<COMPILATION NAME>\artist name - song name.flac.

My preference is to have all artist names within Various Artists comps appear in the Artists list (i.e. have all VA artists be searchable). However, some VA artist names show up, and others don't even though their FLAC tags appear to follow the same convention. I have tried endless combinations of tags in FLAC to determine the "secret" combination to no avail.

Today, I tried something that seemed to work, but is even more bizarre. Using Tag & Rename, I removed all tags for one VA file where the artist name wasn't searchable. I manually re-keyed the tags (song name, artist name, album name, album artist), saved them, then did a rescan. Magically, the artist showed up in the Artist list! Good enough, so then I tried the same procedure on all files within one VA subfolder. Rescanned, and NONE of the artist names appeared in the Artist list!

So I went back and tried the same procedure with just 2 files, then rescaned. For the first file I corrected, the artist name appeared, but not the second file. As near as I can tell, the only method that seems to work is to manually retag one file at a time, and do a complete rescan for each file. Ugh!!! Surely this is a bug?

Even more strange, checking or unchecking "part of a compilation" doesn't seem to have any effect.

Has anyone else had the same experience, or a better solution? This is driving me up the wall!

Roy
2006-11-04, 11:56
Roscoe
I had the same problem as you, what I did find was that if I removed all my playlists from my playlist folder everything worked fine - weird or not? No one else seems to have reported that problem so I assumed it was something in my setup.
In the end I gave up and reorganised my compilation albums into "artist" folders using MP3tag - easy enough to do - and I can always move them into their proper album folders if this issue gets resolved.

Good luck
Roy

broth420
2006-11-05, 06:36
see this post...
http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=29133

the other things I had to do:
1. remove all "Album Artist", "Albumartist", "Band", and "Ensemble" fields from compliations album tags
2. organize compliations albums tracks in on folder per album.

Roscoe
2006-11-05, 13:22
Thanks for the responses, but unfortunately neither of the above actions worked for me. I tried both clearing out the Playlist folder, as well manually deleting individual songs from playlists. Those artists still don't show up in the Artists list.

Here's yet another strange twist: As I mentioned above, when I manually retagged a VA file, then did a rescan, that artist appeared in the Artists list. However, in an experiment I tried the "clear library and rescan everything" option. When I did that, the handful of files that I had fixed manually no longer appeared in the Artists list!!!

I give up.

slimpy
2006-11-06, 05:10
Please post your settings under Server settings - Behavior

-s.

Roscoe
2006-11-06, 06:50
Please post your settings under Server settings - Behavior

-s.

Composer, Band and Orchestra: none checked
Compilations:
"List Compilation Albums under each Artist"
"List Albums by all artists for that album"
Last box is blank
Text entry timing: 1
Software Updates: Automatically check
Filter Genres: Only show tracks or albums matching genre
Play Other Songs: Play other songs in album or directory
Search Within Words: Search beginning of words
Articles to ignore: The El La Los Las Le Les
Multiple Items in Tags: blank
New Music Limit: 100
Group Discs: Treat multi-disc sets as mutiple albums
Maintain Client Playlist: Remember playlist
Reshuffle on Display: Leave in same order
Save Shuffled Playlist: Save playlist in order songs were added

slimpy
2006-11-06, 08:17
Your settings are fine so the problem must be somewhere else.
If you can confirm the following
-one folder per album
-all compilation albums show up under artists - various artists
-all files have individual ARTIST tags
-the song info page shows the correct artist
-you removed all playlists and did a full rescan
then this is probably a bug. Report it at http://bugs.slimdevices.com
Make sure there this bug has not been reported already.

-s.

JJZolx
2006-11-06, 11:04
Even more strange, checking or unchecking "part of a compilation" doesn't seem to have any effect.
Do you know for a fact that this sets the COMPILATION field on a Flac file in Tag & Rename?

One little toy that I find invaluable is the Windows Explorer add-in from dbPowerAMP. I don't use anything else in dbPowerAMP, but love the ability to view metadata with a mouseover in Explorer.

Roscoe
2006-11-07, 20:02
Your settings are fine so the problem must be somewhere else.
If you can confirm the following
-one folder per album
-all compilation albums show up under artists - various artists
-all files have individual ARTIST tags
-the song info page shows the correct artist
-you removed all playlists and did a full rescan
then this is probably a bug. Report it at http://bugs.slimdevices.com
Make sure there this bug has not been reported already.

-s.

OK, I removed all Playlists then did a full rescan (I hadn't tried that combo before). All VA artists appeared in the Artists list!

I use Playlists extensively, and many of my VA-only artist tracks are in Playlists. When I put the Playlists back, and did a "rescan Playlists", all those VA artists disappeared again. Why in the world would Playlists have anything to do with VA artists appearing in the Artists list? Sounds like a bug.

broth420
2006-11-08, 11:33
what I have been trying to figure out.

Mitch Harding
2006-11-08, 19:33
You should definitely file a bug. That's the best way to guarantee that the
problem is investigated and fixed.

On 11/8/06, broth420 <broth420.2gyvcb1163010901 (AT) no-mx (DOT) forums.slimdevices.com>
wrote:
>
>
> what I have been trying to figure out.
>
>
> --
> broth420
> ------------------------------------------------------------------------
> broth420's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1676
> View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=29377
>
>