PDA

View Full Version : stuttering at the start of each track



jarome
2006-10-06, 19:10
I complained about this before, and no one ever answered it. I am now running 6.5 in SUSE 10.1. When I play many pieces, there is a stutter a second or two into the start of each track. The same tracks play flawlessly in WinAmp.

What causes this? Is there a way to fix this? It is VERY annoying.

Thanks,
Jim

stinkingpig
2006-10-08, 12:02
On 10/6/06, jarome <jarome.2facmz1160187301 (AT) no-mx (DOT) forums.slimdevices.com>
wrote:
>
>
> I complained about this before, and no one ever answered it. I am now
> running 6.5 in SUSE 10.1. When I play many pieces, there is a stutter a
> second or two into the start of each track. The same tracks play
> flawlessly in WinAmp.
>
> What causes this? Is there a way to fix this? It is VERY annoying.
>
> Thanks,
> Jim
>
>
There's two possible causes, AFAIK -- you're transcoding from one format
into another, and the transcoder is having issues; or, your network is dodgy
for the task at hand.

The former is relatively rare, but does happen; the latter is very common
and usually takes several days to adequately diagnose, most of which is
spent in the Kubler-Ross stages of denial and anger.
--
"I spent all me tin with the ladies drinking gin,
So across the Western ocean I must wander" -- traditional

jarome
2006-10-08, 14:23
My tracks are all mp3s, so what are they being transcoded to?

It also stutters on my softsqueeze via my hardwired 100 Mbps network, so I doubt it is the network also.

stinkingpig
2006-10-08, 15:46
On 10/8/06, jarome <jarome.2fdojo1160342702 (AT) no-mx (DOT) forums.slimdevices.com>
wrote:
>
>
> My tracks are all mp3s, so what are they being transcoded to?
>
> It also stutters on my softsqueeze via my hardwired 100 Mbps network,
> so I doubt it is the network also.
>
>
>
So it wasn't one of the FAQs... have you looked at the log file? Got any
plugins?

--
"I spent all me tin with the ladies drinking gin,
So across the Western ocean I must wander" -- traditional

jarome
2006-10-08, 16:26
Lots of log file and a bunch of plugins. But the plugins should not do anything when I play a CD.
I have alien BBC, XM, WeatherTime, and the ones that came with it. I also tried Transitions, but it made no difference.
treaming: Launching /usr/bin/mplayer -really-quiet -vc null -vo null -bandwidth 10000000 -cache 128 -af volume=0,resample=44100:0:1,channels=2 -ao pcm:nowaveheader:file=/dev/fd/3 rtsp://red-cedar.wkar.msu.edu/encoder/wkarfm.rm
MPlayer dev-SVN-rUNKNOWN-4.1.0 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1500MHz (Family: 15, Model: 0, Stepping: 7)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.


mplayer: could not connect to socket
mplayer: Connection refused
File '/usr/share/mysql/charsets/?.conf' not found (Errcode: 2)
Character set '#33' is not a compiled character set and is not specified in the '/usr/share/mysql/charsets/Index' file
File '/usr/share/mysql/charsets/?.conf' not found (Errcode: 2)
Character set '#33' is not a compiled character set and is not specified in the '/usr/share/mysql/charsets/Index' file
File '/usr/share/mysql/charsets/?.conf' not found (Errcode: 2)
Character set '#33' is not a compiled character set and is not specified in the '/usr/share/mysql/charsets/Index' file
2006-10-08 00:01:08.4158 About to look for files in /data1/music
2006-10-08 00:01:08.4183 For files with extensions in: [(?i-xsm:\.(?:ape|wma|shn|wav|wave|mp3|mp2|flc|flac|m4a |mov|m4b|mp4|mp+|mpc|ogg|aif|aiff|cue)$)]
2006-10-08 00:01:24.9465 About to look for files in /data1/playlists
2006-10-08 00:01:24.9493 For files with extensions in: [(?i-xsm:\.(?:asf|wax|asx|lnk|wpl|m3u|pls|xspf|cue)$)]
2006-10-08 11:08:56.3476 Weather::Cached: ERROR No response from weather server while loading data: ERROR While getting resource: http://xoap.weather.com/weather/local/USTN0370?unit=s&prod=xoap&par=1026799434&key=6b171a8f5a69c3f6 :
500 Can't connect to xoap.weather.com:80 (connect: timeout)

stinkingpig
2006-10-08, 19:05
On 10/8/06, jarome <jarome.2fdubz1160350201 (AT) no-mx (DOT) forums.slimdevices.com>
wrote:
>
>
> Lots of log file and a bunch of plugins. But the plugins should not do
> anything when I play a CD.
> I have alien BBC, XM, WeatherTime, and the ones that came with it. I
> also tried Transitions, but it made no difference.
> treaming: Launching /usr/bin/mplayer -really-quiet -vc null -vo null
> -bandwidth 10000000 -cache 128 -af
> volume=0,resample=44100:0:1,channels=2 -ao
> pcm:nowaveheader:file=/dev/fd/3
> rtsp://red-cedar.wkar.msu.edu/encoder/wkarfm.rm
> MPlayer dev-SVN-rUNKNOWN-4.1.0 (C) 2000-2006 MPlayer Team
> CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1500MHz (Family: 15, Model: 0, Stepping:
> 7)
> CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
> Compiled with runtime CPU detection.
>
>
> mplayer: could not connect to socket
> mplayer: Connection refused



AlienBBC is asking mplayer to transcode this RealAudio stream, and it's
having issues. I don't use AlienBBC much, so you'll probably have the best
luck asking the Alien guys directly on the Plugins list. The rest of that
log is ignorable noise.

--
"I spent all me tin with the ladies drinking gin,
So across the Western ocean I must wander" -- traditional

curly
2006-10-09, 16:09
I have also experienced this on several different machines and installations. Currently I have the slimserver.deb of slimserver 6.5 insatlled onto Ubuntu Dapper on a P4 2.4G with 1gig of ram running Softsqueeze 3.2.1 locally. Since the connection is "localhost" I cannot understand how this could be a network issue as seems to be most commonly suspected. I could be wrong, though. As I say this seems to happen on every single machine I install to no matter the version of server or softsqueeze. I think I did overcome this at some point with squeezeslave on windows but I think there were other issues with squeezeslave so I abandoned that. I've upped squeezeslave's buffer from 128000 to 628000 but now I'm getting more interrrupts.

Here's some debug output that corresponds to the interrupts:
2168 [AudioDecoder-3] DEBUG player - autostart: fullness=1015808 threshold=261120
2169 [AudioDecoder-3] DEBUG player - start: state 2
2169 [AudioDecoder-3] DEBUG javasound - play line inState=0
2170 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - audio mixer playing available=4096
2170 [AudioMixer-0] DEBUG player - status=STMs fullness=1007616 bytesRx=1015808 elapsedSeconds=0
2170 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - gain=1.0 replayGain=1.0 dB=0.0 max=6.0206
2171 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - playFrame: fill buffer. available=61440 lineSize=65536 fillLen=4096 bw=4096 slowStart=4096
2197 [AudioDecoder-3] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=0 fillLen=8192 slowStart 8192
2199 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - playFrame: fill buffer. available=57344 lineSize=65536 fillLen=8192 bw=8192 slowStart=8192
2200 [AudioDecoder-3] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=0 fillLen=16384 slowStart 16384
2204 [AudioDecoder-3] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=0 fillLen=32768 slowStart 32768
2210 [AudioDecoder-3] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=32768 fillLen=65536 slowStart 65536
2223 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - playFrame: fill buffer. available=45056 lineSize=65536 fillLen=16384 bw=16384 slowStart=16384
2224 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - playFrame: fill buffer. available=12556 lineSize=65536 fillLen=32768 bw=32768 slowStart=32768
12892 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=89ms writeTook=1271ms bufferedData=278ms
75478 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=802ms bufferedData=368ms
112922 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=980ms bufferedData=329ms
271592 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=65ms writeTook=1574ms bufferedData=207ms
303325 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=697ms bufferedData=370ms
334826 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=1293ms bufferedData=327ms

jarome
2006-11-04, 08:10
I get the delayed write messages too on softsqueeze. But I also hear the stutter on my squeezebox.

61663296 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=718ms bufferedData=556ms
61664031 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=16ms writeTook=719ms bufferedData=549ms
61682140 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=734ms bufferedData=583ms
61682187 [SlimTCP-1] DEBUG javasound - gain=0.5000076293945312 replayGain=1.0 dB=-6.0204673 max=6.0206
61682250 [SlimTCP-1] DEBUG javasound - new decoder. ptr=108855296
61682250 [AudioStream-42] DEBUG javasound - audio stream started
61682359 [SlimTCP-1] DEBUG javasound - conversion required for MPEG1L3 44100.0 Hz, unknown bits per sample, stereo, unknown frame size, unknown frame rate, [javax.sound.sampled.AudioFormat]
61682359 [SlimTCP-1] DEBUG javasound - CONVERSION PROVIDER: com.sun.media.codec.audio.mp3.JS_MP3DecoderStream@ a140c2
61682359 [SlimTCP-1] DEBUG javasound - gain=0.5000076293945312 replayGain=1.0 dB=-6.0204673 max=6.0206
61682359 [AudioDecoder-42] DEBUG javasound - decoder started
61682359 [AudioDecoder-42] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=3512320 fillLen=4096 slowStart 4096
61682375 [AudioDecoder-42] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=3516416 fillLen=8192 slowStart 8192
61682375 [AudioDecoder-42] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=3524608 fillLen=16384 slowStart 16384
61682875 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=735ms bufferedData=578ms
61683609 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=734ms bufferedData=567ms
61683609 [AudioDecoder-41] DEBUG javasound - decoder stopped
61683609 [AudioDecoder-42] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=3478016 fillLen=32768 slowStart 32768
61683609 [AudioDecoder-42] DEBUG javasound - decodeFrame: fill buffer. available=3510784 fillLen=65536 slowStart 65536
61684343 [AudioMixer-0] DEBUG javasound - Detected delay writing to audio buffer readTook=0ms writeTook=734ms bufferedData=561ms