PDA

View Full Version : SLIMP3 drop outs



Aidan Cooper
2003-11-30, 12:22
I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless bridge,
which in turns commicates with a Netgear DG824M router. Occasionally
the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
restart about 1 second back from where it stopped (does that make
sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the music.

Server is on a Windows XP SP1 box.

Aidan

dean
2003-11-30, 23:31
Aidan,

Do you hear these drop outs if you connect the SLIMP3 directly to the
ethernet network? Do the drop outs correlate with anything that might
be interfering? (Cordless phones, microwave ovens?)

-dean

On Nov 30, 2003, at 11:22 AM, Aidan Cooper wrote:

> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless bridge,
> which in turns commicates with a Netgear DG824M router. Occasionally
> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the music.
>
> Server is on a Windows XP SP1 box.
>
> Aidan
>
>

Holger Eiboeck
2003-12-01, 00:02
Hi,

Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:

> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless bridge,
> which in turns commicates with a Netgear DG824M router. Occasionally
> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the music.
>
> Server is on a Windows XP SP1 box.

I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it doesn't
matter if the SliMP3 is connected through wireless or directly.

But one thing matters: the drop outs only happen when running in
*random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but most
of them...

Some time ago I tried to investigate this with dean but he couldn't
reproduce the same results...

Regards,
/holgi.
--
holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany, europe
fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de, http://eiboeck.de

Charlie
2003-12-02, 12:23
Yes, I've been noticing this as well, but only recently as I started to
use random mode, so that must be it.

Charlie

On Dec 1, 2003, at 1:02 AM, Holger Eiboeck wrote:

> Hi,
>
> Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:
>
>> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless
>> bridge,
>> which in turns commicates with a Netgear DG824M router. Occasionally
>> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
>> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
>> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the music.
>>
>> Server is on a Windows XP SP1 box.
>
> I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it doesn't
> matter if the SliMP3 is connected through wireless or directly.
>
> But one thing matters: the drop outs only happen when running in
> *random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but most
> of them...
>
> Some time ago I tried to investigate this with dean but he couldn't
> reproduce the same results...
>
> Regards,
> /holgi.
> --
> holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany, europe
> fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de, http://eiboeck.de
>
>

dean
2003-12-02, 12:54
I have a hard time understanding how using shuffle mode would affect
playback performance.

Can you try turning on and off shuffle and see if the problem is really
reproduceable?

-dean

On Dec 2, 2003, at 11:23 AM, Charlie wrote:

> Yes, I've been noticing this as well, but only recently as I started
> to use random mode, so that must be it.
>
> Charlie
>
> On Dec 1, 2003, at 1:02 AM, Holger Eiboeck wrote:
>
>> Hi,
>>
>> Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:
>>
>>> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless
>>> bridge,
>>> which in turns commicates with a Netgear DG824M router. Occasionally
>>> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
>>> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
>>> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the
>>> music.
>>>
>>> Server is on a Windows XP SP1 box.
>>
>> I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it doesn't
>> matter if the SliMP3 is connected through wireless or directly.
>>
>> But one thing matters: the drop outs only happen when running in
>> *random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but
>> most of them...
>>
>> Some time ago I tried to investigate this with dean but he couldn't
>> reproduce the same results...
>>
>> Regards,
>> /holgi.
>> --
>> holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany, europe
>> fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de,
>> http://eiboeck.de
>>
>>

Charlie
2003-12-04, 13:03
Maybe not statistically significant, but after having the dropping
problem regularly over the last several days (shuffle mode on) I turned
off shuffle mode last night and had a drop-free 2 hours.

Charlie

On Dec 2, 2003, at 1:54 PM, dean blackketter wrote:

> I have a hard time understanding how using shuffle mode would affect
> playback performance.
>
> Can you try turning on and off shuffle and see if the problem is
> really reproduceable?
>
> -dean
>
> On Dec 2, 2003, at 11:23 AM, Charlie wrote:
>
>> Yes, I've been noticing this as well, but only recently as I started
>> to use random mode, so that must be it.
>>
>> Charlie
>>
>> On Dec 1, 2003, at 1:02 AM, Holger Eiboeck wrote:
>>
>>> Hi,
>>>
>>> Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:
>>>
>>>> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless
>>>> bridge,
>>>> which in turns commicates with a Netgear DG824M router.
>>>> Occasionally
>>>> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
>>>> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
>>>> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the
>>>> music.
>>>>
>>>> Server is on a Windows XP SP1 box.
>>>
>>> I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it doesn't
>>> matter if the SliMP3 is connected through wireless or directly.
>>>
>>> But one thing matters: the drop outs only happen when running in
>>> *random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but
>>> most of them...
>>>
>>> Some time ago I tried to investigate this with dean but he couldn't
>>> reproduce the same results...
>>>
>>> Regards,
>>> /holgi.
>>> --
>>> holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany,
>>> europe
>>> fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de,
>>> http://eiboeck.de
>>>
>>>

dean
2003-12-04, 14:27
Hi Charlie,

The thing is that I can't see any way that the list being shuffled has
any difference during playback. Was the unshuffled list shorter? Was
there any other difference or did you do anything besides press the
SHUFFLE button when using the SLIMP3?

-dean

On Dec 4, 2003, at 12:03 PM, Charlie wrote:

> Maybe not statistically significant, but after having the dropping
> problem regularly over the last several days (shuffle mode on) I
> turned off shuffle mode last night and had a drop-free 2 hours.
>
> Charlie
>
> On Dec 2, 2003, at 1:54 PM, dean blackketter wrote:
>
>> I have a hard time understanding how using shuffle mode would affect
>> playback performance.
>>
>> Can you try turning on and off shuffle and see if the problem is
>> really reproduceable?
>>
>> -dean
>>
>> On Dec 2, 2003, at 11:23 AM, Charlie wrote:
>>
>>> Yes, I've been noticing this as well, but only recently as I started
>>> to use random mode, so that must be it.
>>>
>>> Charlie
>>>
>>> On Dec 1, 2003, at 1:02 AM, Holger Eiboeck wrote:
>>>
>>>> Hi,
>>>>
>>>> Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:
>>>>
>>>>> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless
>>>>> bridge,
>>>>> which in turns commicates with a Netgear DG824M router.
>>>>> Occasionally
>>>>> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
>>>>> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
>>>>> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the
>>>>> music.
>>>>>
>>>>> Server is on a Windows XP SP1 box.
>>>>
>>>> I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it
>>>> doesn't matter if the SliMP3 is connected through wireless or
>>>> directly.
>>>>
>>>> But one thing matters: the drop outs only happen when running in
>>>> *random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but
>>>> most of them...
>>>>
>>>> Some time ago I tried to investigate this with dean but he couldn't
>>>> reproduce the same results...
>>>>
>>>> Regards,
>>>> /holgi.
>>>> --
>>>> holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany,
>>>> europe
>>>> fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de,
>>>> http://eiboeck.de
>>>>
>>>>

Charlie
2003-12-04, 14:34
Yes, the unshuffled list was probably 25 songs, while the shuffled one
is 5-600 (everything in one genre).

Charlie

On Dec 4, 2003, at 3:27 PM, dean blackketter wrote:

> Hi Charlie,
>
> The thing is that I can't see any way that the list being shuffled has
> any difference during playback. Was the unshuffled list shorter? Was
> there any other difference or did you do anything besides press the
> SHUFFLE button when using the SLIMP3?
>
> -dean
>
> On Dec 4, 2003, at 12:03 PM, Charlie wrote:
>
>> Maybe not statistically significant, but after having the dropping
>> problem regularly over the last several days (shuffle mode on) I
>> turned off shuffle mode last night and had a drop-free 2 hours.
>>
>> Charlie
>>
>> On Dec 2, 2003, at 1:54 PM, dean blackketter wrote:
>>
>>> I have a hard time understanding how using shuffle mode would affect
>>> playback performance.
>>>
>>> Can you try turning on and off shuffle and see if the problem is
>>> really reproduceable?
>>>
>>> -dean
>>>
>>> On Dec 2, 2003, at 11:23 AM, Charlie wrote:
>>>
>>>> Yes, I've been noticing this as well, but only recently as I
>>>> started to use random mode, so that must be it.
>>>>
>>>> Charlie
>>>>
>>>> On Dec 1, 2003, at 1:02 AM, Holger Eiboeck wrote:
>>>>
>>>>> Hi,
>>>>>
>>>>> Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:
>>>>>
>>>>>> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless
>>>>>> bridge,
>>>>>> which in turns commicates with a Netgear DG824M router.
>>>>>> Occasionally
>>>>>> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
>>>>>> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
>>>>>> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the
>>>>>> music.
>>>>>>
>>>>>> Server is on a Windows XP SP1 box.
>>>>>
>>>>> I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it
>>>>> doesn't matter if the SliMP3 is connected through wireless or
>>>>> directly.
>>>>>
>>>>> But one thing matters: the drop outs only happen when running in
>>>>> *random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but
>>>>> most of them...
>>>>>
>>>>> Some time ago I tried to investigate this with dean but he
>>>>> couldn't reproduce the same results...
>>>>>
>>>>> Regards,
>>>>> /holgi.
>>>>> --
>>>>> holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany,
>>>>> europe
>>>>> fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de,
>>>>> http://eiboeck.de
>>>>>
>>>>>

dean
2003-12-04, 14:39
Ok, so try it both ways for both short and long lists and let me know
if there's a difference. Also, check the memory and CPU usage on your
computer to see if it's overloaded in some way.

-dean

On Dec 4, 2003, at 1:34 PM, Charlie wrote:

> Yes, the unshuffled list was probably 25 songs, while the shuffled one
> is 5-600 (everything in one genre).
>
> Charlie
>
> On Dec 4, 2003, at 3:27 PM, dean blackketter wrote:
>
>> Hi Charlie,
>>
>> The thing is that I can't see any way that the list being shuffled
>> has any difference during playback. Was the unshuffled list shorter?
>> Was there any other difference or did you do anything besides press
>> the SHUFFLE button when using the SLIMP3?
>>
>> -dean
>>
>> On Dec 4, 2003, at 12:03 PM, Charlie wrote:
>>
>>> Maybe not statistically significant, but after having the dropping
>>> problem regularly over the last several days (shuffle mode on) I
>>> turned off shuffle mode last night and had a drop-free 2 hours.
>>>
>>> Charlie
>>>
>>> On Dec 2, 2003, at 1:54 PM, dean blackketter wrote:
>>>
>>>> I have a hard time understanding how using shuffle mode would
>>>> affect playback performance.
>>>>
>>>> Can you try turning on and off shuffle and see if the problem is
>>>> really reproduceable?
>>>>
>>>> -dean
>>>>
>>>> On Dec 2, 2003, at 11:23 AM, Charlie wrote:
>>>>
>>>>> Yes, I've been noticing this as well, but only recently as I
>>>>> started to use random mode, so that must be it.
>>>>>
>>>>> Charlie
>>>>>
>>>>> On Dec 1, 2003, at 1:02 AM, Holger Eiboeck wrote:
>>>>>
>>>>>> Hi,
>>>>>>
>>>>>> Am 30.11.2003 um 20:22 schrieb Aidan Cooper:
>>>>>>
>>>>>>> I've got my SLIMP3 set up connected to a Netgear ME101 wireless
>>>>>>> bridge,
>>>>>>> which in turns commicates with a Netgear DG824M router.
>>>>>>> Occasionally
>>>>>>> the stream will drop, go quiet for a couple of seconds, and then
>>>>>>> restart about 1 second back from where it stopped (does that make
>>>>>>> sense!). Basically I'm suffering from intermittent drops in the
>>>>>>> music.
>>>>>>>
>>>>>>> Server is on a Windows XP SP1 box.
>>>>>>
>>>>>> I have the same but running SlimServer 5.0.1 on Linux and it
>>>>>> doesn't matter if the SliMP3 is connected through wireless or
>>>>>> directly.
>>>>>>
>>>>>> But one thing matters: the drop outs only happen when running in
>>>>>> *random* play mode. It also seems not to happen with all MP3s but
>>>>>> most of them...
>>>>>>
>>>>>> Some time ago I tried to investigate this with dean but he
>>>>>> couldn't reproduce the same results...
>>>>>>
>>>>>> Regards,
>>>>>> /holgi.
>>>>>> --
>>>>>> holger eiboeck, basler-tor-str. 35, d-76227 karlsruhe, germany,
>>>>>> europe
>>>>>> fon 0721 94647-0, fax 0721 94647-44, info (AT) eiboeck (DOT) de,
>>>>>> http://eiboeck.de
>>>>>>
>>>>>>