PDA

View Full Version : SB2 does not play AAC files (song.m4a)



mcremer
2005-06-26, 13:02
My Squeezebox2 does not play AAC-encoded music files that are stored on my harddisk (WinXP machine): I can select the songs, but when pressing the PLAY button, it just doesn't start playing (nor does it show an error message). Have installed the latest nightly release of slimserver 6.1 and followed the lame update procedure dewscribed on

-> http://wiki.slimdevices.com/index.cgi?AAC

... but still it did not work out.

I thought SB2 would play AAC files without any problems:

-> http://www.slimdevices.com/pi_faq.html#formats-aac

... so I'm a little confused at this point. Could anyone give me a hint what I'm doing wrong?

The AAC files (song.m4a) had been encoded on a macintosh computer -- maybe this could be a problem? But: They work all ok with WinAmp on the PC, so the files themselves seem to be ok. And it does not seem to be a network/bandwidth issue, as even Softsqueeze installed on the same machine (127.0.0.1) does not play these files.

Any feedback appreciated.

Michel.

nano2nd
2005-06-27, 06:06
I have the same problem except that the playback is intermittent - songs will start playing but then break up and stutter. I am using a SB2 wireless (new platinum) with Slimserver 6.0.2 on Mac OS 10.2.8.

mcremer
2005-06-27, 07:49
I have the same problem except that the playback is intermittent - songs will start playing but then break up and stutter. I am using a SB2 wireless (new platinum) with Slimserver 6.0.2 on Mac OS 10.2.8.

As far as I understand it, the issue you describe has already been discovered and can be worked around like this:

http://www.slimdevices.com/pi_faq.html#troubleshooting-aacwireless

Hope this helps.

Michel.

mcremer
2005-07-07, 13:54
My Squeezebox2 does not play AAC-encoded music files that are stored on my harddisk (WinXP machine): I can select the songs, but when pressing the PLAY button, it just doesn't start playing (nor does it show an error message). Have installed the latest nightly release of slimserver 6.1 and followed the lame update procedure dewscribed on

-> http://wiki.slimdevices.com/index.cgi?AAC

... but still it did not work out.

I thought SB2 would play AAC files without any problems:

-> http://www.slimdevices.com/pi_faq.html#formats-aac

... so I'm a little confused at this point. Could anyone give me a hint what I'm doing wrong?

The AAC files (song.m4a) had been encoded on a macintosh computer -- maybe this could be a problem? But: They work all ok with WinAmp on the PC, so the files themselves seem to be ok. And it does not seem to be a network/bandwidth issue, as even Softsqueeze installed on the same machine (127.0.0.1) does not play these files.

Any feedback appreciated.

Michel.


In the meantime, Slimdevices' support has answered to me:





Is iTunes or Quicktime installed on the computer you have SlimServer installed on? If it isn't, SlimServer doesn't have a way to decode the audio...


And thanks to this hint I could happily reply:


That was exactly the hint I needed. Installed iTunes on my computer and now the SB2 plays AAC-files without any problem :-)

Thanks!

M.