PDA

View Full Version : Flac files cause SlimSqueeze reset



ameshoulam
2005-01-21, 14:55
I have a library of many flac files. Suddenly some flac
files cause the slimsqueeze box to reset itself (Slimserver
5.4.0, firmware 40).
Running full diagnostics shows nothing except Error Writing
MP3 output suddenly (log file attached).
Also not clear to me why it is outputing in mp3 since wav is
defined as well:

flc wav * *
[flac] -dcs --force-raw-format --endian=little
--sign=signed $FILE$


flc mp3 * *
[flac] -dcs $FILE$ | [lame] --resample 44100
--silent -q 9 -b $BITRATE$ - -


Slimserver does not seem to see any reason for this, with
most of the flags on, but slim box resets immediately on
play
Any ideas?


Arnon



[Attachment: logme]

kdf
2005-01-21, 15:17
Quoting ameshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:

> I have a library of many flac files. Suddenly some flac
> files cause the slimsqueeze box to reset itself (Slimserver
> 5.4.0, firmware 40).
> Running full diagnostics shows nothing except Error Writing
> MP3 output suddenly (log file attached).
> Also not clear to me why it is outputing in mp3 since wav is
> defined as well:
>
> flc wav * *
> [flac] -dcs --force-raw-format --endian=little
> --sign=signed $FILE$
>
>
> flc mp3 * *
> [flac] -dcs $FILE$ | [lame] --resample 44100
> --silent -q 9 -b $BITRATE$ - -
>
>
> Slimserver does not seem to see any reason for this, with
> most of the flags on, but slim box resets immediately on
> play
> Any ideas?
>
The log doesn't see to have some through. Given the mp3 output error, I suspect
that you have bitrate limiting set. A Squeezebox connected through wireless
will default to a limit of 320kbps so that could be one way that you end up
with mp3 output. Usually when things mess up on playback, I start with teh
d_source log, before anything else. That will confirm whether or not the server
is using bitrate limiting, and will show which command line is being chosen for
playback.

I'm at a loss as to what would cause the squeezebox itself to reset. Have you
had success playing these same files before or are they new?

-kdf

Arnon Meshoulam
2005-01-21, 17:57
kdf wrote:
> Quoting ameshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:
>
>
>>I have a library of many flac files. Suddenly some flac
>>files cause the slimsqueeze box to reset itself (Slimserver
>>5.4.0, firmware 40).
>>Running full diagnostics shows nothing except Error Writing
>>MP3 output suddenly (log file attached).
>>Also not clear to me why it is outputing in mp3 since wav is
>>defined as well:
>>
>>flc wav * *
>> [flac] -dcs --force-raw-format --endian=little
>>--sign=signed $FILE$
>>
>>
>>flc mp3 * *
>> [flac] -dcs $FILE$ | [lame] --resample 44100
>>--silent -q 9 -b $BITRATE$ - -
>>
>>
>>Slimserver does not seem to see any reason for this, with
>>most of the flags on, but slim box resets immediately on
>>play
>>Any ideas?
>>
>
> The log doesn't see to have some through. Given the mp3 output error, I suspect
> that you have bitrate limiting set. A Squeezebox connected through wireless
> will default to a limit of 320kbps so that could be one way that you end up
> with mp3 output. Usually when things mess up on playback, I start with teh
> d_source log, before anything else. That will confirm whether or not the server
> is using bitrate limiting, and will show which command line is being chosen for
> playback.
>
> I'm at a loss as to what would cause the squeezebox itself to reset. Have you
> had success playing these same files before or are they new?
>
> -kdf
Specifically a test file is new, but the box has played flac before.
Log file got thrown out. Attaching it again.

Arnon

kdf
2005-01-21, 18:09
Quoting Arnon Meshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:

> kdf wrote:
> > Quoting ameshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:
> >
> >
> >>I have a library of many flac files. Suddenly some flac
> >>files cause the slimsqueeze box to reset itself (Slimserver
> >>5.4.0, firmware 40).
> >>Running full diagnostics shows nothing except Error Writing
> >>MP3 output suddenly (log file attached).
> >>Also not clear to me why it is outputing in mp3 since wav is
> >>defined as well:
> >>
> >>flc wav * *
> >> [flac] -dcs --force-raw-format --endian=little
> >>--sign=signed $FILE$
> >>
> >>
> >>flc mp3 * *
> >> [flac] -dcs $FILE$ | [lame] --resample 44100
> >>--silent -q 9 -b $BITRATE$ - -
> >>
> >>
> >>Slimserver does not seem to see any reason for this, with
> >>most of the flags on, but slim box resets immediately on
> >>play
> >>Any ideas?
> >>
> >
> > The log doesn't see to have some through. Given the mp3 output error, I
> suspect
> > that you have bitrate limiting set. A Squeezebox connected through
> wireless
> > will default to a limit of 320kbps so that could be one way that you end up
> > with mp3 output. Usually when things mess up on playback, I start with teh
> > d_source log, before anything else. That will confirm whether or not the
> server
> > is using bitrate limiting, and will show which command line is being chosen
> for
> > playback.
> >
> > I'm at a loss as to what would cause the squeezebox itself to reset. Have
> you
> > had success playing these same files before or are they new?
> >
> > -kdf
> Specifically a test file is new, but the box has played flac before.
> Log file got thrown out. Attaching it again.


The player in question definitely has its bitrate limited to 320. One thing you
can try is to change the player settings->audio->bitrate limiting to 'no limit'
and see if you get the same effects. There really isn't anything else in this
log that shows why the player is rebooting. It shows the reconnect, but that's
about it. debug flag d_slimproto might shed some light. I'm also curious to
know if it is only this one flac file that causes the reboot or if all of your
flac files now do this.

-kdf

Arnon Meshoulam
2005-01-22, 15:08
kdf wrote:
> Quoting Arnon Meshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:
>
>
>>kdf wrote:
>>
>>>Quoting ameshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:
>>>
>>>
>>>
>>>>I have a library of many flac files. Suddenly some flac
>>>>files cause the slimsqueeze box to reset itself (Slimserver
>>>>5.4.0, firmware 40).
>>>>Running full diagnostics shows nothing except Error Writing
>>>>MP3 output suddenly (log file attached).
>>>>Also not clear to me why it is outputing in mp3 since wav is
>>>>defined as well:
>>>>
>>>>flc wav * *
>>>> [flac] -dcs --force-raw-format --endian=little
>>>>--sign=signed $FILE$
>>>>
>>>>
>>>>flc mp3 * *
>>>> [flac] -dcs $FILE$ | [lame] --resample 44100
>>>>--silent -q 9 -b $BITRATE$ - -
>>>>
>>>>
>>>>Slimserver does not seem to see any reason for this, with
>>>>most of the flags on, but slim box resets immediately on
>>>>play
>>>>Any ideas?
>>>>
>>>
>>>The log doesn't see to have some through. Given the mp3 output error, I
>>
>>suspect
>>
>>>that you have bitrate limiting set. A Squeezebox connected through
>>
>>wireless
>>
>>>will default to a limit of 320kbps so that could be one way that you end up
>>>with mp3 output. Usually when things mess up on playback, I start with teh
>>>d_source log, before anything else. That will confirm whether or not the
>>
>>server
>>
>>>is using bitrate limiting, and will show which command line is being chosen
>>
>>for
>>
>>>playback.
>>>
>>>I'm at a loss as to what would cause the squeezebox itself to reset. Have
>>
>>you
>>
>>>had success playing these same files before or are they new?
>>>
>>>-kdf
>>
>>Specifically a test file is new, but the box has played flac before.
>>Log file got thrown out. Attaching it again.
>
>
>
> The player in question definitely has its bitrate limited to 320. One thing you
> can try is to change the player settings->audio->bitrate limiting to 'no limit'
> and see if you get the same effects. There really isn't anything else in this
> log that shows why the player is rebooting. It shows the reconnect, but that's
> about it. debug flag d_slimproto might shed some light. I'm also curious to
> know if it is only this one flac file that causes the reboot or if all of your
> flac files now do this.
>
> -kdf
Tried again with d_slimproto on.
Relevent section is attached.

Arnon

kdf
2005-01-22, 15:33
Quoting Arnon Meshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:


> >
> > -kdf
> Tried again with d_slimproto on.
> Relevent section is attached.
>
what I see here appears to be the playback of an mp3 file. Are you experiencing
reboots with mp3 now?

There is a little over 6 minute jump in the log, and it doesn't appear to have
any trace of starting a playback. Is this the reboot in question?

its starting to look a bit like a hardware problem.

-kdf

Arnon Meshoulam
2005-01-22, 15:43
kdf wrote:
> Quoting Arnon Meshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:
>
>
>
>>>-kdf
>>
>>Tried again with d_slimproto on.
>>Relevent section is attached.
>>
>
> what I see here appears to be the playback of an mp3 file. Are you experiencing
> reboots with mp3 now?
>
> There is a little over 6 minute jump in the log, and it doesn't appear to have
> any trace of starting a playback. Is this the reboot in question?
>
> its starting to look a bit like a hardware problem.
>
> -kdf
No, no problem with MP3, and yes it reboots.
Before we jump to HW conclusion...
SAME song plays with a complete white his with softsqueeze, but
correctly with an external player like winamp.
There are other FLACS which play wonderfully with softsqueeze, so I will
go back and see how they behave with the box itself.

arnon

Arnon Meshoulam
2005-01-22, 16:13
Arnon Meshoulam wrote:
> kdf wrote:
>
>> Quoting Arnon Meshoulam
>> <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:
>>
>>
>>
>>>> -kdf
>>>
>>>
>>> Tried again with d_slimproto on.
>>> Relevent section is attached.
>>>
>>
>> what I see here appears to be the playback of an mp3 file. Are you
>> experiencing
>> reboots with mp3 now?
>>
>> There is a little over 6 minute jump in the log, and it doesn't appear
>> to have
>> any trace of starting a playback. Is this the reboot in question?
>>
>> its starting to look a bit like a hardware problem.
>>
>> -kdf
>
> No, no problem with MP3, and yes it reboots.
> Before we jump to HW conclusion...
> SAME song plays with a complete white his with softsqueeze, but
> correctly with an external player like winamp.
> There are other FLACS which play wonderfully with softsqueeze, so I will
> go back and see how they behave with the box itself.
>
> arnon
Just tried. flac file which works fine on softsqueeze resets the
squeezebox :(

Arnon

kdf
2005-01-22, 16:27
Quoting Arnon Meshoulam <ameshoulam (AT) btconnect (DOT) com>:


> >
> > No, no problem with MP3, and yes it reboots.
> > Before we jump to HW conclusion...
> > SAME song plays with a complete white his with softsqueeze, but
> > correctly with an external player like winamp.
> > There are other FLACS which play wonderfully with softsqueeze, so I will
> > go back and see how they behave with the box itself.
> >
> > arnon
> Just tried. flac file which works fine on softsqueeze resets the
> squeezebox :(
>

white hiss is often a sign of byte swapping. This should be getting handled
properly by the server and the hardware. A bad conversion line, however, could
cause this. I believe you posted these lines in your original post, and they
didn't seem wrong. I was hypothesising that something might have caused the
hardware to go to the wrong endian mode, but then I would expect it to be more
consistently bad with FLAC files.

I, too, am reluctant to blame hardware when it seems to be just the one song
consistently resetting your squeezebox. However, I have no other ideas as to
what it could be. I can only hope that support@slimdevices might actually have
something anecdotal, or some way to isolate the fault a little better.

-kdf