Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    PiCorePlayer 3.22 / RPI3 locked on 48 Khz when playing on USB DAC

    Hi,

    After using successfully Volumio and Rune Audio for months, I decided to try Picoreplayer. The lack of Wizzard doesn't make the installation so easy for a non Linux specialist, but I finally found a way to make everything work, including reading from the NAS to my Yamaha CD-S2100 DAC SACD player.

    Unfortunately, I could not find a way to play 44, 96 or 192 Khz files as the output is locked on 48 Khz.

    I have found the up sampling section of the Squeezlite tab settings, but I could not understand what parameter I could test to resolve the issue...

    I would appreciate a lot if someone could help me! this is the info I get from the command line. I do not know if this can help...

    tc@piCorePlayer:~$ sudo cat /proc/asound/card1/pcm0p/sub0/hw_params
    access: MMAP_INTERLEAVED
    format: S24_3LE
    subformat: STD
    channels: 4
    rate: 48000 (48000/1)
    period_size: 1024

    More inforamtion:

    tc@piCorePlayer:~$ aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: Player [Yamaha CD Player], device 0: USB Audio [USB Audio]
    Subdevices: 0/1
    Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
    Subdevices: 8/8
    Subdevice #0: subdevice #0
    Subdevice #1: subdevice #1
    Subdevice #2: subdevice #2
    Subdevice #3: subdevice #3
    Subdevice #4: subdevice #4
    Subdevice #5: subdevice #5
    Subdevice #6: subdevice #6
    Subdevice #7: subdevice #7
    card 1: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
    Subdevices: 1/1
    Subdevice #0: subdevice #0

    EDIT: I have found the solution... I have left the field "output setting" blank, and now, I get the correct output...


    Regards,

    Dominique
    Last edited by dominique-tanguy; 2017-10-23 at 12:42.

  2. #2

    Unfortunately, not a solution...

    It was working yesterday, and stopped working today, horrible.... I switched back to Volumio.

    Dominique

  3. #3
    Quote Originally Posted by dominique-tanguy View Post
    It was working yesterday, and stopped working today, horrible.... I switched back to Volumio.

    Dominique
    I'm not quite clear about the problem you have. Are you running both Squeezelite and LMS on the Pi?

    Where are your music files located? Are you playing local music files or streaming?

    Incidentally I tried Volumio and Rune Audio, but returned to piCorePlayer/LMS as it works better for me - so the opposite journey to yours!

    Robert
    Home: Raspberry Pi 3/piCoreplayer/LMS7.9 with files on QNAP TS-239
    Touch > DacMagic 100 > Naim Audio Nait 3 > Mission 752 (plus Rega Planar 3 and Naim CD3)
    PiCorePlayer(Pi2) with touchscreen and IQAudIO DAC+>Sennheisers
    2 x Squeezebox Radios, 1 X Squeezebox 3 (retired)
    Office: LMS7.9 running on WiFi MyPassport drive > piCorePlayer(PiB)/HiFiBerryDAC > Amptastic Amplifier
    SqueezePad, iPeng as controllers

    last.fm/user/GrumpyBob

  4. #4
    Dear Bob,

    Thank you for showing interest in my problem.

    I use a Pi3 with PicorePlayer acting as LMS server and Squeezelite player.

    I read the files from a NAS.

    I could finally make it works properly with a 2Qute DAC that I have on loan, with the settings found in the list of DAC "hw:CARD=D2Qute,DEV=0".

    I cannot make it works properly with my DAC Yamaha, despite I have tried all kind of settings. When it works, it is locked on 48 kHz.

    This same DAC is recognized and working very well with Volumio or RuneAudio from the same Pi3.

    I hope this help to clarify..

    Best regards,

    Dominique


    Quote Originally Posted by Grumpy Bob View Post
    I'm not quite clear about the problem you have. Are you running both Squeezelite and LMS on the Pi?

    Where are your music files located? Are you playing local music files or streaming?

    Incidentally I tried Volumio and Rune Audio, but returned to piCorePlayer/LMS as it works better for me - so the opposite journey to yours!

    Robert

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •