Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 41
  1. #1

    PiCoreplayer > Dragonfly 1.2 >> insufficient volume?

    Hi all.

    I use the latest RPI with Picoreplayer. I have connected a Dragonfly 1.2 USB DAC.

    On the headset i hear the music but it's very low volume and the player volume is on 100%?

    Doe anyone know how to push the volume?

  2. #2
    Quote Originally Posted by hybride View Post
    Hi all.

    I use the latest RPI with Picoreplayer. I have connected a Dragonfly 1.2 USB DAC.

    On the headset i hear the music but it's very low volume and the player volume is on 100%?

    Doe anyone know how to push the volume?
    Hi,

    You will need to putty into your Pi and add a few lines of script to increase the volume. The script will also retain settings if you reboot your Pi. I had to do it when attaching my Dragonfly to the Touch.

    Steve

  3. #3
    Quote Originally Posted by Corelli45 View Post
    Hi,

    You will need to putty into your Pi and add a few lines of script to increase the volume. The script will also retain settings if you reboot your Pi. I had to do it when attaching my Dragonfly to the Touch.

    Steve
    This is the script:

    amixer -c 1 set PCM 5dB+

    Look at pages 192 onwards on the EDO thread. Hopefully this should work for you, but I'm no Linux expert so best of luck.
    Steve

  4. #4
    Quote Originally Posted by Corelli45 View Post
    This is the script:

    amixer -c 1 set PCM 5dB+

    Look at pages 192 onwards on the EDO thread. Hopefully this should work for you, but I'm no Linux expert so best of luck.
    Steve
    Thx! Unfortunately i can't get it to work with squeezelite.

    Can you point me to the above thread plz?

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Cheshire, UK
    Posts
    2,398
    Quote Originally Posted by hybride View Post
    Thx! Unfortunately i can't get it to work with squeezelite.

    Can you point me to the above thread plz?
    http://forums.slimdevices.com/showth...-Digital-Ouput
    Vortexbox LMS 7.9 music on QNAP TS419p via NFS iThingys/iPeng/Tablets
    Living Room - SB3 -> Onkyo TS606 - > Celestion Ditton F20s - Zone 2 -> Sony TA FE 320 -> Sennheiser RS 130 & B&W P7
    Office - RPi -> Sony TA FE320 -> Celestion F10s / SB3 -> Onkyo CRN 755 -> Wharfedale Modus Cubes
    Dining Room -> SB Boom Kitchen -> UE Radio (upgraded to SB Radio)
    Bedroom (Bedside) - SB Touch -> Topping TP21 -> AKG Headphones Bedroom (TV) - Amazon Fire TV (SB Player) -> Topping TP20 -> Wharfedale Modus Cubes

  6. #6
    Tried Max2play, Runeaudio, PiCoreplayer, no sound out of the Dragonfly. Tried to activate the HW mixer in Squeezelite, no result.

    The only rpi image that gives sound is Volumio. Volumio works fine.

    Got trouble to mount a HDD on my Desktop PC. Finally it worked wit mount flag: ro,sec=ntlmssp
    Last edited by hybride; 2015-12-19 at 14:16.

  7. #7
    It's something like this....

    Set the volume with alsamixer

    Code:
    tc@piCorePlayer:~$ TERM=xterm-new alsamixer
    tc@piCorePlayer:~$ sudo alsactl store
    tc@piCorePlayer:~$ sudo filetool.sh -b
    Then select ALSA output level > custom in Tweaks.

    Simon.

  8. #8
    Quote Originally Posted by simoh View Post
    It's something like this....

    Set the volume with alsamixer

    Code:
    tc@piCorePlayer:~$ TERM=xterm-new alsamixer
    tc@piCorePlayer:~$ sudo alsactl store
    tc@piCorePlayer:~$ sudo filetool.sh -b
    Then select ALSA output level > custom in Tweaks.

    Simon.
    Simon, many thanks!

    I executed the code in Squeezelite but still no sound (very soft). It seems that the squeezelite hardware mixer still isn't activated.

    What do try next?

  9. #9
    Senior Member DJanGo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Germany
    Posts
    2,242
    Quote Originally Posted by hybride View Post
    Simon, many thanks!

    I executed the code in Squeezelite but still no sound (very soft). It seems that the squeezelite hardware mixer still isn't activated.

    What do try next?
    ?
    This commands "hints" are for a ssh/terminal session......
    Last edited by DJanGo; 2015-12-25 at 09:41.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Staffordshire. UK
    Posts
    1,622
    Quote Originally Posted by hybride View Post
    Simon, many thanks!

    I executed the code in Squeezelite but still no sound (very soft). It seems that the squeezelite hardware mixer still isn't activated.

    What do try next?

    Try this?

    SSH into the pi:

    User name: tc

    Passwd: piCore


    Type alsamixer, press enter.

    PressF6, select card from drop-down and adjust the volume using the up/down arrows on the keyboard.

    Follow these instructions from Steen;

    4. Next press escape to go to command prompt

    5. Then save the changes to alsas config file by: sudo alsactl store

    6. Save this file in piCore in order for it to survive a reboot: sudo filetool.sh -b

    In order for piCorePlayer to use this alsa config file after a reboot, you must enable "use custom alsa settings" on the "tweak page" in piCorePlayers web-page

    Next reboot - and hopefully it is working for you.

    Steen
    atb

    Ronnie

    Edit: also you can try going back to v19l. I have just done this on a hifiberry digi+ which I upgrade in situ to v22 and seemed to lose a lot of volume, also alsamixer did not show the two outputs as before. I went back to 19l and the output volume is the same as a SBTouch into the same DAC.
    go figure!
    Last edited by Man in a van; 2015-12-25 at 13:22. Reason: extra info added

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •