Home of the Squeezebox™ & Transporter® network music players.
Page 1 of 106 1231151101 ... LastLast
Results 1 to 10 of 1052
  1. #1
    Senior Member JJZolx's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Colorado
    Posts
    11,469

    7.9 Problems/Bugs

    Here's a fairly significant new problem. I've updated to the latest rev of 7.9 and removed the tweak database plugin. I stopped the server, deleted everything in the cache, then restarted. The server fails to scan the library and scanner.log shows the following:

    Code:
    [14-05-10 02:44:33.7133] main::main (202) Starting Logitech Media Server scanner (v7.9.0, TRUNK, UNKNOWN) perl 5.014001
    [14-05-10 02:44:34.4477] Slim::Schema::forceCommit (2109) Warning: Trying to commit transactions before DB is initialized!
    [14-05-10 02:44:35.1040] Slim::Utils::DbCache::_init_db (275) Warning: DBD::SQLite::db do failed: SQL logic error or missing database
    cannot VACUUM from within a transaction at C:/Program Files (x86)/Logitech Media Server 7.9/server/Slim/Utils/DbCache.pm line 243.
    Delete the file C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db and start from scratch.
    [14-05-10 02:45:08.0571] main::main (298) Warning: Issuing rollback() due to DESTROY without explicit disconnect() of DBD::SQLite::db handle dbname=C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db at C:/Program Files (x86)/Logitech Media Server 7.9/server/scanner.pl line 298.
    [14-05-10 02:45:08.0574] main::main (298) Warning: Issuing rollback() due to DESTROY without explicit disconnect() of DBD::SQLite::db handle dbname=C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db at C:/Program Files (x86)/Logitech Media Server 7.9/server/scanner.pl line 298.
    [14-05-10 02:45:08.0580] main::main (301) Error: Failed when calling Slim::Schema->wipeAllData: [Unable to read/create C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db]
    [14-05-10 02:45:08.0583] main::main (302) Error: This is a fatal error. Exiting
    I can manually run a full wipe and rescan after this and the library is scanned successfully, with scanner.log showing no errors.

  2. #2
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    19,779

    7.9 Problems/Bugs

    Thanks a lot for that report! Hmm... might be the scanner is launched before the server is opening that file for the first time. Will fix this asap.

  3. #3
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    19,779

    7.9 Problems/Bugs

    > Here's a fairly significant new problem. I've updated to the latest rev
    > of 7.9 and removed the tweak database plugin. I stopped the server,
    > deleted everything in the cache, then restarted. The server fails to
    > scan the library and scanner.log shows the following:


    I haven't been able to reproduce this issue. I removed all *.db files
    from the cache folder, started LMS, scanned without any problem. I still
    re-arranged the statements in that area a bit. Could you please try to
    reproduce? Thanks!

    --

    Michael

  4. #4
    Senior Member JJZolx's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Colorado
    Posts
    11,469
    I haven't updated yet. I'm trying it again with whatever version I had from yesterday.

    Yep, same failure.

    Code:
    [14-05-12 06:55:40.9070] main::main (202) Starting Logitech Media Server scanner (v7.9.0, TRUNK, UNKNOWN) perl 5.014001
    [14-05-12 06:55:41.5320] Slim::Schema::forceCommit (2109) Warning: Trying to commit transactions before DB is initialized!
    [14-05-12 06:55:42.1570] Slim::Utils::DbCache::_init_db (275) Warning: DBD::SQLite::db do failed: SQL logic error or missing database cannot VACUUM from within a transaction at C:/Program Files (x86)/Logitech Media Server 7.9/server/Slim/Utils/DbCache.pm line 243.
    Delete the file C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db and start from scratch.
    [14-05-12 06:56:15.0788] main::main (298) Warning: Issuing rollback() due to DESTROY without explicit disconnect() of DBD::SQLite::db handle dbname=C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db at C:/Program Files (x86)/Logitech Media Server 7.9/server/scanner.pl line 298.
    [14-05-12 06:56:15.0791] main::main (298) Warning: Issuing rollback() due to DESTROY without explicit disconnect() of DBD::SQLite::db handle dbname=C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db at C:/Program Files (x86)/Logitech Media Server 7.9/server/scanner.pl line 298.
    [14-05-12 06:56:15.0798] main::main (301) Error: Failed when calling Slim::Schema->wipeAllData: [Unable to read/create C:\ProgramData\Squeeze\70\cache\artwork.db]
    [14-05-12 06:56:15.0801] main::main (302) Error: This is a fatal error. Exiting
    I'll let you know what happens after updating.

  5. #5
    Senior Member JJZolx's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Colorado
    Posts
    11,469
    Same results after updating.

  6. #6
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    19,779

    7.9 Problems/Bugs

    Do you see any related errors in server.log around the same time? And you are running from the source, aren't you?

  7. #7
    Senior Member JJZolx's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Colorado
    Posts
    11,469
    Quote Originally Posted by mherger View Post
    Do you see any related errors in server.log around the same time? And you are running from the source, aren't you?
    No, just the usual messages when started with no database.

    Code:
    [14-05-12 07:06:28.4696] main::init (368) Starting Logitech Media Server (v7.9.0, TRUNK, UNKNOWN) perl 5.014001
    [14-05-12 07:06:29.7978] Slim::Utils::SQLiteHelper::postConnect (370) Optimizing DB because of missing or empty sqlite_stat1 table
    [14-05-12 07:06:29.8043] Slim::Schema::forceCommit (2109) Warning: Trying to commit transactions before DB is initialized!
    [14-05-12 07:06:29.8146] Slim::Schema::init (162) Warning: Creating new database - empty, outdated or invalid database found
    [14-05-12 07:06:30.4065] main::checkDataSource (1092) Warning: Schema updated or no media found in the database, initiating scan.
    [14-05-12 07:07:05.7912] Slim::Utils::SQLiteHelper::postConnect (370) Optimizing DB because of missing or empty sqlite_stat1 table
    [14-05-12 07:07:05.7976] Slim::Schema::forceCommit (2109) Warning: Trying to commit transactions before DB is initialized!
    Yes, I'm running from the source. Just to be sure it wasn't another oddball issue with running the Perl code as a Windows service, I tried it both as a service and a user process. Same results.

    FWIW, the latest 7.8.1 has no problems starting and scanning with an empty cache.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    845
    Not trying to hijack tis thread, but I'm unable to run a 'changed & new' scan, however a 'clean & scan' completes succesfully. (And about 15 min. faster than before (about 52.000 tracks)

  9. #9
    Babelfish's Best Boy mherger's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Switzerland
    Posts
    19,779

    7.9 Problems/Bugs

    > Not trying to hijack tis thread, but I'm unable run a 'changed & new'
    > scan, however a 'clean & scan' completes succesfully. (And about 15 min.
    > faster than before (about 52.000 tracks)
    >


    Are you using any 3rd party plugins, iTunes?


  10. #10
    Senior Member kidstypike's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Brindle
    Posts
    2,356
    Quote Originally Posted by verypsb View Post
    Not trying to hijack tis thread, but I'm unable run a 'changed & new' scan, however a 'clean & scan' completes succesfully. (And about 15 min. faster than before (about 52.000 tracks)
    I'm seeing this on two separate servers.
    One Wednesday build - Logitech Media Server Version: 7.9.0 - 1399470368 @ Wed May 7 14:18:14 CUT 2014
    One Saturday build - Logitech Media Server Version: 7.9.0 - 1399649268 @ Sat May 10 03:05:32 CUT 2014
    Attached Images Attached Images  
    Last edited by kidstypike; 2014-05-12 at 11:01. Reason: adding picture
    Study/Server - LMS 7.9.1 - Raspberry Pi3/Pi screen/HiFiBerry DAC+/piCorePlayer 3.22/jivelite, 25K library on WDMyCloud, cache and playlists on a USB stick (formatted ntfs).
    Lounge - RPi 2/Max2Play > HiFiBerry DIGI+ > AudioEngine DAC1 > AVI DM5
    Dining Room - Boom
    Garage - Radio
    In car - LMS 7.9.1 > RPi3/Max2Play/Access Point plugin > HiFiBerry DAC+ > car's hifi (files on a 2TB portable USB drive)
    Spares - 1xTouch, 1xSB3

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •